Z akého materiálu postaviť záhradný dom a strechu?

Stojim pred projektovanim zahradneho domceka, ktory bude pocas stavania sluzit ako uschova vsetkeho potrebneho a po dostavani hlavnej stavby ako sklad zahradneho naradia, pivnica a mala dielnicka. Predstava: obdlznik s vonkajsimi rozmermy 5.5x8m jednoducha sikma strecha. vyklopna plechova brana a jedno okno. podpivnicene 4x4m Moja prva otazka je z akeho materialu by ste to stavali, ked primar je cena, cize neplanujem ani zateplovanie, ani omietanie (vybrovane betonove tvarnice?) Druha otazka, z akeho materialu by ste spravili lahku strechu, zatial som nakloneny plechovej krytine. Dakujem za kazdy postreh, vratane vhodneho odizolovania proti spodnej vode (+- v 4m).
Odpovedať
@rkorba ak nechceš žiadne povrchove upravy postav to zo sendvičou, s tých čo sa z nich stavaju haly, teska kauflandy.... cena je približne stejna ako ytong, len to mas hotove, a ked vezmeš tenši material, teska su 10cm, staci ti aj 4 cm, da sa s toho postaviť aj strecha a vnutri ti to bude držať prijemnu klimu cca 16 stupnou v zime a vlete by to nemalo ist cez 25 ak ti to nevyhreje cez to okno pripadne cez dvere. pivnicu... beton, betonove tvarnice, ak to nechceš izolovať a chceš to mať aspon trochu odolne vode aby ti tam nezatekalo do pivnice tak sa da použiť hydroizolacny beton, zašaluješ, zaleješ a maš, len si na betonarke pytaj hydroizolacnu primes.
Odpovedať
Hlavne si ešte raz premysli ten rozmer !!! Do 25m2 je to len o ohlásení drobnej stavby (diskusií je tu aj na www dosť). Nad 25m2 je to natvrdo o riadnom stavebnom konaní. Tvoj prípad (44m2 + pivnica) potrebuješ projektantom spracovanú kompletnú PD a od stavebného úradu SP. Na jednej strane ti projektant odpovie na všetky technické otázky, no obávam sa, že týmto smerom sa nechceš uberať.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba presne ako ti tu napisali, hlavne si to premysli este s tym rozmerom, lebo papierovackam sa nevyhnes
Odpovedať
Profilova fotka
to teda bude parádne veľký záhradný domček. Myslím, že by mohol stačiť aj menší, či nie? Bolo by pre teba určite výhodnejšie, keby si musel nahlasovať len drobnú stavbu. Nič viac. No určite by som to neriešil drevom ako sa väčšinou takéto stavbičky riešia. Išiel by som buď do sendvičov alebo do ytongu.
Odpovedať
@pripad001 @dudrosho @haroman on chce zahradny domcek ako uschovnu pocas stavania. Teda zahradny domcek bude stavat skor ako rodinny dom. V tom pripade aj keby mal zahradny domcek 10m2, tak tiez treba projekt a stavebne povolenie. @rkorba staci zahrnut zahradny domcek do projektu k rodinnemu domu a ziskat stavebne povolenie pre oba objekty sucasne
Odpovedať
Spider to vystihol ;-) Tento rok vybavim stavebne, ktoreho sucastou bude i tato stavba, ale uz nestihnem zrealizovat hlavnu stavbu, tak z nudy a potreby zacnem s pomocnou stavbou. Podpivicenie bude zaroven, ako nudzova montazna jama, na take domace drobne opravy ... Ytong to zbytocne predrazi si myslim, ale necham si poradit. Panely ma zaujali, ale odradza ma nosna konstrukcia, ktora by to predrazila. Ale ako vravim necham si poradit.
Odpovedať
Tak pozrel som si spominane pur panely a je to vyborne riesenie pre moj ucel. Akurat prehodnocujem rozmery domceku na zaklade rozmerov panelov.
Odpovedať
Este ma znamy obohatil o moznost postavenia domceku z trapezoveho plechu. Zohladnujem i tuto moznost, lebo cena za m2 trapezovy plech izolacia (8cm) a sadrokarton vychadza na 1/2 peniaze oproti hotovemu PUR panelu. Keby to bolo 10-20% je to na zvazenie, ale takto to je o polovicu lacnejsie, tak mozno z panelov spravim len strechu.
Odpovedať
este podumaj nad alternativou hotoveho domceka, bez roboty, napr. http://garazenakluc.sk/zahradne-domceky/
Odpovedať
@rkorba No ak to budeš mat v rámci záhrady pri dome, tak to bude z trapezu strašná atrapa. Pozeraj sa na to aj z estetického hladiska. My sme stavali záhradný domček (letnú kuchynu) menších rozmerov 3 x 3m, ale aj s prístreškom na drevo 6 x3 m, na bicykle, fúrik a náradie z 20cm nosného porfixu, na vrch klasika železobeton. veniec a krov s betonovou krytinou. Pod domčekom je neizolovaná pivnica na záhradné čerpadlo a zeleninu. Cena všetkého aj s vnútornými úpravami bola 3300 €. Ešte fasáda a finito. Mám to v albume. Bolo by to menej, ale mám tam aj komín, ktorý cenu zdvihol.
Odpovedať
No bude to taka multifunkcna budova na naradie,drevo, sezonny sklad ratanoveho nabytku, vodaren, dielna ... Priestoru nie je nikdy dost :-) Tie hotove domceky su malicke a zbytocne drahe. Mam na to 5000 a furu casu :-) Vzhlad mam vyrieseny nasadenim brectanu a okrem okna a garazovych dveri tam bude krik :-) Mozno raz budu i fotecky ;-) Este raz dakujem za postrehy.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba poponahlaj sa :) sme na fotecky uz zvedavi!
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
@kamilka09@bubulka722@jakino@megdesign@jan45@majkoj Trosku som zahradny domcek nafukol (i rozpocet na 15k) a nakoniec bude plne podpivniceny o rozlohe 126 m2 8-) Chcel by som sa s vami poradit, ako vyriesit pivnicu, ktora bude mimo zahradneho domceku cca 30cm pod zemou (revizna miestnost spojena chodbou s pivnicou). Cize tam nie je dostatocna hrubka zeminy a nenachadza sa v nezamrzajucej hlbke. Zatial mam v plane kompletnu hydroizolaciu G200 S40, na ktoru dam styrodur 50mm a na neho nopovku. 1. Co by ste na mojom plane zmenili? 2. Bude dostacujuca tepelna izolacia? Mam v plane umelo plosne zdvihnut zeminu vyvysenymi zahonmi, co by mohlo pomoct proti premrzaniu a kondenzacii vody na plafone. V pivnici bude prirodzena i nutena ventilacia.
Odpovedať
Profilova fotka
Záhradný domček vyrobený z oceľových prefabrikátov, postavený za cca. 4 hodinky..
Odpovedať
Profilova fotka
@garazenakluc Trafostanica... :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 ..ale však tam nemá označenie ako trafo... ;-) či??? :-D
Odpovedať
@rkorba To je pekný bunker pre deti..aj dospelých ;-) No poriadna pivnica.. 8-)
Odpovedať
@technik007 radsej vacsiu ako mensiu :-)
Odpovedať
Planujem zacat murovat z murovacich betonovych tvarnic na hornu deku pivnice. Dam zakladaciu maltu na Ipu pre istotu, ale napadla ma myslienka zalozit prvy rad na porfix a eliminovat tak tepelny most z betonovej podzemnej casti. Vykaslali by ste sa na to, ci to ma daky zmysel? 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 v prvom rade je to záhradný domček na náradie :-)
Odpovedať
Tak nakoniec som to vsetko spravil najjednoduchsie ako sa dalo a kupil najlacnejsi stavebny material s najvyssou pevnostou ;-) Len ma udivuje kolko betonu sa pouzije na vyplnanie rohov a draziek medzi tvarnicami :-p
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@garazenakluc a cena?
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Z čoho je stavba nad povrchom? To nie sú DT-čka že? Sú to MT-čka (murovacie tvárnice) ? :-)
Odpovedať
@jamk1 Ano ako som ti uz pisal o tvojom zahradnom domceku ;-) Dnes som muroval s krivým porfixom a spominal som na murovanie na hrubostennu maltu, kde som dokazal korigovat krivost tvarnic maltou :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Vďaka. :-)
Odpovedať
@kixo8 google za 0.001s vysledok https://garazenakluc.sk/cennik-2/
Odpovedať
Profilova fotka
@kixo8 Dobrý deň, kontaktujte nás prosím mailom. Ďakujeme :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?