Vyvýšený záhon zo starej tehly

Ahojte, chcela by som vyvýšené záhony zo starej tehly asi tak na výšku 4-5 tehál. Potrebujem poradiť aký základ tomu urobiť, čím lepiť (malta, kleber, ...) a čím napustiť tehly aby vydržali dlhšie. Z vnútornej strany asi určite treba dať nopovú foliu.
Odpovedať
@ivanapor tehly treba napustiť niečim, čo im zníži nasiakavosť, lebo inak sa po troch rokoch začnú rozpadávať. Konkrétny výrobok ti neporadím , ale buď transparentný hydroizolačný náter (používajú sa na opravy presakujúcich sprchových kútov kde je nežiadúce narúšať obklad) alebo vodeodolný lak. Vhodnejšie by bolo použiť klinker, ktorý má podstatne nižšiu nasiakavosť už od výroby.
Odpovedať
@slavoslav máme staré tehly, môžno by sa dali napustiť vodným sklom, len som nenašla v akom pomere to riediť, stačí ako základ drobný makadam? v akej hrúbke?
Odpovedať
Ahoj tiez chcem taky vyvyseny zahon no rozmyslam ho dat okolo domu.Z jednej strany ho oprem o sokel tam je xps a druhu budu tvorit tehly.Neviem ci bude treba robit zaklad mozno len udusat a kazde 2 metre dam akokeby 1 priecku kolmo na spevnenie to by mohlo stacit.
Odpovedať
@ivanapor máme spravené vyvýšené záhony zo starých tehál, ale začínajú sa rozpadávať. Hlavne spodná rada, ktorá je uložená iba na zemine. Teraz by som aspoň použil pod prvý rad vrstvu štrku aby nenasiakali vlhkosť z pôdy. Treba sa zmieriť s tým že to vydrží pár rokov. Alebo ako radil @slavoslav použiť klinker. Ak tam chcete pestovať zeleninu tak by som to kremičitanom sodným (vodné sklo)určite nenatieral.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
@stastnyjim máte prosím niekde foto? aj my chceme urobiť vyvýšené záhony zo starej tehly a uložiť ju iba ako suchý múrik. Uvažovali sme, že pod prvý rad dáme netkanú textíliu a na to štrkové lôžko a potom ukladať tehlu. Nechcela by som robiť základ alebo niečo podobné... Ďakujem za radu @ivanapor
Odpovedať
@mitzekatze tak, tak treba spraviť dať pod to drvené kamenivo alebo štrk, čo Vás vyjde lacnejšie. Nech Vám aj tie spodné tehly vydržia čo najdlhšie. Ak máte dosť tehál odporúčam viac vyvýšených záhonov, kvôli striedaniu plodín. A medzi nimi na cesty tiež môžte dať štrk. http://www.modrastrecha.sk/forum/zahr...
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim Ďakujem - áno tak to máme v pláne cca 5ks (rozmer 200 x 100) nám vyjde na "zeleninovú" plochu a medzi nimi cestičky zo štrku...
Odpovedať
@mitzekatze šírku si dajte tak aby ten kto tam bude sadiť, aby pohodlne dočiahol do stredu, čiže kľudne aj 120 cm, treba si to vyskúšať a výšku tiež kľudne 70 - 80 cm aby ste sa nemuseli zohýbať, ja som spravil 50 cm výšku ale je to málo. A čo sa týka dĺžky, spravte radšej menej kusov ale dlhších, čím budú dlhšie, tak tým menej tehál treba na rovnakú pestovateľskú plochu. čiže ak máte tehly na 5ks 2mx1m, čiže 10m2, tak z rovnakého množstva tehál viete postaviť 3ks 4mx1m, čiže 12m2. a zároveň aj ušetríte plochu na chodníky. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim fíííha, takto som nad tým teda neuvažovala - to je perfektná rada Ďakujeeem
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim je tam priestor na dĺžku 7m a na šírku 2m tak idem skúsiť kombinovať
Odpovedať
@mitzekatze tak to je málo, tam by Vám nevyšlo ani tých 5ks 2mx1m. Viacej miesta nemáte na pestovanie? Čo je okolo toho priestoru, ploty, múry, stromy?
Odpovedať
@mitzekatze to tam nedas 5 zahonov, staci ti jeden dlhy 7m a siroky 120-140cm a chodniky po bokoch. Ak by si tam mala ploty,muriky da sa zahon prilepit na plot. aspon sa ma hrasok,ci fazulka po com tahat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stastnyjim viac miesta ani nepotrebujeme ani nechceme, nemáme podpivničený dom a teda chceme iba na priamu aktuálnu spotrebu. V podstate nemáme ani veľa času sa tomu venovať, tak viac menej to je na skúšku či to zvládneme a keď budeme chcieť na inej strane si urobíme priestor. Z jednej strany je to ohraničujúce plotom (pletivovým) od suseda a z druhej strany priestor na trávnik @atlaska Ďakujem za radu, už som to rôzne vymýšľala, ale asi takto v jednom celku to bude fajn :-) prípadne rozdelím na dva po 3m dlhé a 150cm široké
Odpovedať
@mitzekatze nezober to v zlom, ale z vlastných skúseností, ak pestujete trávnik a chcete ho mať taký ako na futbalovom alebo golfovom ihrisku, tak ten zožerie oveľa viac času, vody a peňazí ako pestovanie zeleniny na rovnakom priestore. Však schválne si začni počítať čas čo venuješ trávniku od vybratia kosačky, polievania, vertikulovania, hnojenia, vytrhávanie zeleniny alebo nebodaj postrekov a ešte si spočítaj koľko ťa stáli všetky tieto veci. Pri zelenine máš z toho aspoň osoh v podobe, že vieš čo si si vypestovala a to aj ješ. Neboj tých 6 záhonov čo vidíš, čiže 12m2 nestačí ani na aktuálnu spotrebu pre 3 ľudí a to ešte máme zeleninu aj pomimo. Pivnicu máme, ale nie je ani čo skladovať, akurát sem tam niečo zavariť, hlavne paradajkový pretlak a celé paradajky, nech je na zimu. ;-) A keď je niečo navyše, tak darujeme susedom, tí zasa na oplátku darujú zeleninu alebo ovocie čo nemáme my, prípadne dáme rodine, alebo prebytky predáme. Takže nemať čas na vlastnú zeleninu ale pestovať si trávnik je len výhovorka. A to už nevravím o ovocí, to je jednoduchšie ako zelenina. Napr. čerešňu, mirabelky, stromčeky ríbezlí, maliny, mandľu, maliny, černice jediná starostlivosť bolo obrať úrodu, marhuľe trebalo ešte podoprieť, najviac práce som mal s viničom a to vylamovanie, zastrkovanie a vyväzovanie, ale stále to bolo menej práce a času ako starať o trávnik, z ktorého sa nenajem. Z ovocných stromov nič nebolo polievané, nič striekané ani hnojené, a úroda bola poriadna aj napriek na začiatku daždivému počasiu, a potom tým extrémnym horúčavam.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim nezobrala som to v zlom, ale za domom máme priestor 9*17m a nie je to veľa a detičky ešte nemáme a rada by som ich videla hrať sa na trávniku a keďže som žena, tak aspoň malinkatý kúsok na pestovanie kvietkov by mi urobil radosť a ešte zasadiť aspoň jeden strom marhuľu a človek ani nevie ako a má zapratané 2áre určite máš pravdu s tou zeleninou - budem o tom viac rozmýšľať ... jednu stranu (od hranice pozemku z druhej strany suseda) by som chcela využiť na pestovanie drobného ovocia (2xmalina, 1xčučoriedka, 1xčernica, 1xegreš, 1xbiela ríbezla) takže sa mi zdá že to pomaly nebudem mať kam ani dať :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@ivanapor Presne ako bolo spomenuté, staré tehly sú síce úžasné, krásne, ale nie sú vhodné na plochy, ktoré sú zaťažované a sú priamo pod vplyvom slnka a vody, vlhkosti, v zime mráz atď. Časom, asi v priebehu 2 zím sa rozpadnú, aj keby ste ich natreli Duvilaxom. Potom ich môžete znovu vyberať a nahrádzať niečím iným, pretože Vám tam zostane len prach. Budete zalievať zeleninu, všetko to vsiaknu tehly. Tehly Klinker sú na to určené, lebo sú pálené pri vyššej teplote a majú nízke percento nasiakavosti. Ak predsa len z tehál, tak dajte na spodnú radu štrk a nopovu fóliu a tiež nopovu na boky. A dlhšie by určite vydržali na betónovom základe a potom lepené maltou ale to už nie je vyvýšený záhon ale múrik.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Neporadí mi niekto, či mozem na vyvýšený záhon použiť YTONG? Zvýšil sa nam zo stavby. Z vnútra by som dal nopovú fóliu, z vonku kamenný obklad. Bolo by to výške 60cm (2rady), na betónovom základe. Nerozpadne sa to časom? Neroztlacia to korene? Chcem do toho sadiť aj smreky, ďakujem.
Odpovedať
@moggie_1 sak to buchni kleber, ci polystyren ak ti zostal- a neskor niecim oblozis..alebo len len lepidlo vybrus a natries akrylom
Odpovedať
Ani ytong ani palena tehla (vyjma spomenutych klinkeriek) nieje urceny a neznesie vlhkost/mraz. Zamyslite sa, ci sa vam ekonomicky opatri to osetrovat aby to vydrzalo (a aj tak nevydrzi), alebo racionalne zvolite material, ktory s vodou/mrazom nema problem... Daktori sa tu furt skrabete lavou rukou na pravom uchu, ach jaj.. :-D
Odpovedať
@kejsix preto sa pytam, ci sa to oplatí. Ytong mam doma, rôzne rezané kusy, debniace tvárnice by som musel kupovat. Ale ak ytong nieje taky odolný tak volím DT.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?