Vyvýšený záhon z plotových betónových panelov

Susedom zostali nejake betonove panely co sa pouzivaju na stavbu plotu. Premyslal som ze z toho urobim vyvyseny zahon. Nejake napady ako to pospajat mam ale hladam ci iekto nerobil nieco podobne a nema nejake elegantne riesenie ktore nebude moc vidiet. Original plotovy stlpik sa mi nechce kupovat a chcem to rozoberatelne. Dik (otazku namiesto diskusie som dal omylom)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Predávajú sa hliníkové stĺpiky na to. Ja som dal klasické železné U (5x5cm) natrel a do toho zasunul panel.
Odpovedať
@juanex vies mi poradit kde to maju?
Odpovedať
Nasiel som taketo foto ale neviem najst ze by to niekto predaval
Odpovedať
Takto si predstavujem vysledok
Odpovedať
@panak Tak k tomuto ti stačí kúpiť 4 kusy L profily o dĺžke 1 m s rozmermi aspoň 80x80 alebo 100 x 100 mm s primeranou hrúbkou 5-8 mm (ak má bet. doska hrúbku 50 mm). To nastriekať (hliníkové ani netreba) a zakopať do zeme. https://www.ehlinik.cz/hlinikove-l-pr... Neviem odkiaľ si, ale v BA vo Vrakuni je predajňa hliníkových profilov (Profimet). Treba tam ísť ale osobe. Ak si z iného mesta, určite niekde nablízku máš predajňu so železnými alebo neželeznými profilmi: http://profimet.sk/profily-rury/hlini... Ale dobrý nápad, stále som uvažoval nad drevenými záhonmi, čo je dosť drahé. Betónový mi nenapadlo urobiť.
Odpovedať
@chrobak7 takto ?
Odpovedať
Len by som asi zrezal 2m panel na 1m, lebo bude nepohodlne hlboky a taky neforemny do kocky. Inac vyborny napad, kupte si na to od vyrobcu panely s defektami, ktore vam v tomto pripade vobec nebudu vadit :-)
Odpovedať
@rkorba presne to som chcela napisat, ze vyvyseny zahom max 120 cm siroky aby sa dal pohodlne obsluzit v celej sirke cez okraj
Odpovedať
@zita19 a kludne by som spojil i dva 2m panely na dlzku a spravil si z toho 4m monstrum ;-) Ale tam bude treba stredne protilahle spoje prichytit o seba, napr zvarenou joklovinou. Najprv som ho chcel zene vymurovat, ale tento sposob bude za par korun, rychly a bude ladit s plotom :-)
Odpovedať
@rkorba 4 metre na obyvacku je malo, na zahrade sa to nejak strati...
Odpovedať
@panak Hej, tak som to myslel. Myslím, že by to tie betónové dielce udržalo. KEby nie, že by to zemina roztláčala, stále sa to dá spevniť nejakými menšími L profilmi (napr. 40x40 alebo 50x50) tak, že by sa tie rohové profily spriahli a ten spevňovací profil by bol na hornej hrane betónovej tvárnice.
Odpovedať
Este mam dve verzie co mi napadli. V2 by sa z dvoch U-cok zvaryl taky drziak na vrch a spodok by sa trochu zakopal. V3 by sa prevrtalo durch a skrutka, matica plus podlozky by to drzala.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@panak netreba zabudat ze zelezne komponenty zacnu skor ci neskor hrdzaviet a hrdzava voda znecisti betonove panely. Treba dobre zhutnit zaklad pod panelmi lebo na novej navazke z toho bude sikmy zahon v Pise :-)
Odpovedať
@rkorba Myslis ze nerezove skrutky a podlozky pri v3 by zacali po case aj tak hrdzaviet ?
Odpovedať
V jednej tv relácii Martin Čurda v novej záhrade asi na JOJke už robili takéto vyvýšené zahony treba sa pohľadať v archíve
Odpovedať
@endusko Uff.... to bude na dlho to najst :)
Odpovedať
@panak hľadám ale sa mi to nedarí
Odpovedať
@panak to riesenie s rohovnikom navrchu a uholníkom zvnutra ti nebude fungovat. Pocitaj s tym, ze hlina bude mat tendanciu vytlacat panel do stran, ked premrzne, tak celkom velke sily tam budu a ten rohovnik ti to neudrzi, o dvoch skrutkách v rohovniku ani nehovorim... Budes rad, ked ti casom panely neoduje v strede. Nespekuluj viac ako zlatnicky ucen a investuj do poriadneho riesenia, lebo to riesis na roky, ale ze naozaj na roky dopredu. Panely mas zadara aj tak si usetril... Co je cena par hlinikovych profilov oproti vecnosti? :-D Sprav pod panely pekne strkove lozko na sirku 10 cm, na par cm do zeme,pekne ich na pevno ukotvi uholníkmi aspon do takej hlbky ako maju vysku...
Odpovedať
Profilova fotka
Originál plotovy rohovnik narezat na potrebný rozmer, do zeme nebetonovat iba zakopat dostatočne hlboko a bude to funkčné a vizuálne totožné. Načo vymýšľať vymyslené?
Odpovedať
@jankazb lebo usetrime. Nech to stoji co to stoji...
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Treba ich dať za pár € žiarovo pozinkovať a problém je vyriešený. :-)
Odpovedať
@panak V2 nebude fungovať. Časom ti zemina vytlačí niektorú stenu a stačí pár cm a ten rohový prvok prestane držať. V3 - možno, ale dal by som viac uchytení, nie iba 1 skrutku na panel. Zvnútra 0,5 m uholníka a aspoň 3 skrutky na každú stranu. To by mohlo byť dostatočne pevné. A zvnútra nech to aj hrdzavie...
Odpovedať
@zita19 Riesenie je docasne. Permanentne bude az ked sa dokonci dom a urobi uprava terenu. Preto rozoberatelne.
Odpovedať
@chrobak7 @zita19 U v3 som myslel na 2ks (3 je lepsie) v kazdom rohu len sa mi to nechcelo kreslit cele 8-(
Odpovedať
@jankazb Originalny rohovnik prida na roh nevkusny stlp ktory sa mne osobne nepaci plus ak ho nezabetonujem tak sa to rozvekla podla mna. Teda ak pod rohovnik myslis stlp urceny do rohu plotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@panak hej, ten som myslela. A myslím naopak že rovnaké materiály idú k sebe lepšie ako rôzne listy. Ale jasne, vec vkusu.
Odpovedať
Projekt "docasne riesenie" ukonceny. Poucenie - ked vrtas zvnutra vonku tak to dopadne dost zle. Hodnotenie 3- . Vsetko drzi ako ma tak snad ked sa uz bude robit finalny tak si dam viacej zalezat :-p
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som dal jednoduchý jokel na vrch. Spodok mám zabetónovaný do zeme (akoby malý základ). Sused aby to mal rozoberatelné, má rovnaký joklový rám aj zo spodu. Ešte plánujem dať na vrch na ten jokel tenšiu dosku a bude to ešte krajšie.
Odpovedať
@juanex krasne ... palec hore
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@juanex ten jokel sa da prosim kupit, pripadne ste si ho vyrobili? Z akeho je materialu? Rozmyslam nad mobilnou verziou zahonu - ake rozmery ma prosim sused (ide mi o pevnost konstrukcie 🙂 ) Dakujem Vam
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?