Vyvýšené záhony z tehál

Profilova fotka
Ahojte, chcem sa podelit o skusenost. Vlani sme postavili vyvyseny zahon z naukladanych starych tehal. Diskutovala som to tu na MS aj so znamym zahradkarom a viac ludi ma uistilo, ze nie je potrebne murovat (lepit) tehly. Tak sme to spravili na "sucho". Okraje sme podlozili nopovou foliou a tu sme dali aj dovnutra medzi tehly a zeminu. Vysledok je: zimu to prezilo ale letne burky a dazde to nezvlada a postupne sa to roztahuje a pomaly sa rozpadne. :( Ideme to prerobit. Podmurovat betonovy zaklad a tehly zalepit. Inak vyborna uroda aj praca v zahone pohodlna :) rozmer zahona 8m.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@marara keď to budete prerábať, vynechajte nop fóliu, skôr by som dal zvnútra hrubšiu fóliu na steny až po vrch zeminy. Urobiť vaňu je na zváženie jedna tretina napršanej vody zostane, dve vsiaknu do podložia
Odpovedať
Profilova fotka
Vnútri je nopová fólia až po vrch. Dali by ste inú? Keď to bude podmurované (len pod obvodovými stenami) tak fóliu pod tehly už neplánujem. @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@marara keď už tam je, stačí. je to len pre zníženie odparu cez tehly
Odpovedať
Profilova fotka
Normáleto zabetónujte a hotovo. Fóliu by som nechal tak, ako máte. My máme niečo podobného ale len z drevených latiek. No bol to len taký prvotný pokus, takže možno časom aj my pristúpime k tomu, že by sme záhon obmurovli.
Odpovedať
Profilova fotka
super to vyzerá, ja by som si tiež vedel niečo také predstaviť na záhrade. je to podľa mňa dobré riešenie keď sa zbúra na pozemku starý dom a nepoužije sa všetko z neho pri stavbe nového. len škoda, že to musíte prerábať no. a idete to celé rozobrať a na novo úplne na novo postaviť hej? nebojíte sa, že sa potom tie rastliny už neuchytia?
Odpovedať
Profilova fotka
@dedosim je tam len zelenina, ktorá sa na jeseň aj tak vyhodí a ešte jahody, ktoré normálne presadím. Ideme vybudovať vedľa toho rovnako vysoký a jeden polovičný, v ktorom budú vysoké rastliny ako paradajky alebo ťahavá fazuľa a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
To je velmi dobry napad, nam tiez zostalo hrozne vela tehal zo stareho domu co sa zbural a nepouzili sa od zakladov tak uz aspon viem co s nimi :-D A da sa tam teda pestovat vsetko? Aj zelenina, aj kvety? Proste vsetko co by sa pestovalo normalne? Treba nejaku inu vysku na zeleninu a inu vysku na kvety?
Odpovedať
Profilova fotka
@silvusik353 výšku som prispôsobovala mojej výške, aby som sa nemusela veľmi zohýbať a zároveň, aby som dočiahla na úrodu :) my to máme cca 70 cm. Ale dôležitá je aj šírka, aby človek dočiahol do stredu z oboch strán - ja mám 130 cm (aj s tehlami).
Odpovedať
Profilova fotka
chcela by som tam v budúcnosti kvapkovú závlahu. Viete mi poradiť ako spraviť prípravu, keď budeme murovať, aby hadica išla medzi záhonmi spodkom pod cestičkou?
Odpovedať
@marara idealne je doviest do kazdeho zahonu 16 alebo 20mm hadicu.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan a tu hadicu zamurujeme dole a vnútri vyvedieme smerom hore? Tá voda sa vytlačí 70 cm nahor?
Odpovedať
@marara no sama voda sa samozrejme nevytlaci, vytlaci ju hadam cerpadlo nie? Ci to chcete polievat samospadom, ci mi nieco uslo?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gashtaan čerpadlo bude určite, len si neviem predstaviť tú realizáciu, lebo sme to nikdy nerobili. Muž zatiaľ len vytiahol jednu hadicu smerom od studne/šachty k záhonom. Cez víkend bude murovať tie základy záhonov, tak som nevedela, či už do nich nezamurovať nejakú kovovú rúrku, cez ktorú sa to potom bude riešiť... aby mi zase tade neunikala voda.
Odpovedať
@marara ja by som nic nezamurovaval... staci v zemi popod murik viest PE hadicu a tu vnutri zahonu vyviest na povrch, na nu uz potom napojis co potrebujes.
Odpovedať
@marara ja som takto urobil privod vody na mikrozavlahu do zahona: http://www.modrastrecha.sk/blog/gasht... Nejde o vyvyseny zahon, ale princip je rovnaky. V zemi od studne ide colova hadica, na povrch potom uz ide cez koleno 16mm hadica kolmo hore.
Odpovedať
@marara Ja len tak strelim od boku, ale nestacil by ci uz betonovy alebo kovovy stlpik zvonku kazdych 1m alebo 3/4 m ? Usetrilo by to dost prace a podla mna by to dokazalo udrzat roztahovanie. Na estetike by to podla mna neubralo. Aaaalebo domurovat z tehal stlpy.
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 áno viacerý to radili, ale muž to chce riešiť systematicky. Vraj moje riešenie zlyhalo, tak teraz bude jeho :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@marara prepánajána viacerýýý =-)
Odpovedať
ja co som nechal presne tieto palene tehly vonku tak sa casom po zimach rozpadavaju v ruke...takze neviem aku to ma zivotnost...isto by som im neveril a radsej to niecim natiahol....osetrovali ste tie tehly nejako, aby sa vam nerozpadavali vplyvom poveternostnych zmien?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc My nie. Jedna pani radila ponoriť každú tehlu do penetráku. Na zimu sme na vrch položili dosky aby sa sneh nedržal priamo na tehlách. Veľmi záleží od kvality tehál, niektoré kvalitne robené vydržia veľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ďakujem pekne, veľmi pomohlo
Odpovedať
@marara mate pocit ze vo vyvysenych je vyssia uroda? menej buriny? mam na skusku vyvyseny zahon 30cm...ale nejak nevidim benefity, okrem toho ze to treba viac polievat.... A vidim sklennik(zo skla, nie plast) ako najrozumnejsie riesenie pestovania zeleniny, kedze jednak tam je minimalne buriny (vietor to tam nezavlecie) a polievanim polievate urodu, nie burinu....
Odpovedať
@radoslavc ked do re zamulcujes, nemas buri u, setris vodu a pridavas do pody organicku hmotu. 30 cm, nie je vyvyseny zahon, to je len nezakryte stude.e parenisko. Substrat vo vyvysenom zahone musi byt aspon z polovice rozlozitelna organicka hmota, ktora dobre vyzivuje rastliny a este aj zadrziava vodu. Ak mas dobre zalozeny vyvyseny zahon, staci ho aj v najvacsich horucavach poriadne preliat vodou tak raz za tyzden. V tomto pripade (rovnako ako pri beznych zahonoch) treba dostat velku davku vody do hlbky. Cvrknut trosku na povrch kazdy den je plytvanie vodou a casom. Vydatna zalievka znamena min 15 litrov vody na meter stvorcovy. To stihne vsiaknut ku korenom. 20 litrov je tak primerana. Ak je poda zamulcovana, tak to vydrzi aspon 4 dni.
Odpovedať
@zita19 a ako spravne polozit vyvyseny zahon? kolko je min. vyska?
Odpovedať
@radoslavc pol mettra je tak akurat. Navodov je na nete dost, ale v podstate aspon 20 cm drevo, konarily alebo stiepka, ba to 20 cm rastlinny odpad, kompost, moze byt aj nevyzrety, na to zemina a po vysadbe mulcovat, najlepsie pokosenou treavou, cim viac, tym lepsie
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Máme veľmi staré drevené hranoly (20-30 cm hrubé), ktoré sa už rozpadávajú. Môžeme ich dať na spodok záhona?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc ja som to chcela vyskúšať, lebo ako vidno na foto ešte zďaleka nemáme záhradu. Mne sa páči práca bez zohýnania a buriny je rovnako. Je pravda, že pár jahôd vyschlo. A polievame denne, lebo nemám mulč. (Nie je tráva). Jediný problém vidím, že voda si občas spraví dieru - odtok smerom dole - kadiaľ uniká. Vtedy pokopkám a zarovnám povrch.
Odpovedať
@zita19 a potom sa to nejako obmiena po case ? kedze to drevo a rastliny poklesnu? alebo ta dalsia vrstva sa robi z toho mulcu a na to sa dosype hlina?
Odpovedať
@marara ak nie su chemicky isetrene tak uplne v pohode
Odpovedať
@radoslavc ked poklesnu, tak dolozis novy kompost a hotovo, ale kedze sa to mulcuje, neryluje, ostavaju tam vsetky korene rastlin, dokonca by mali na tom istavat cez zimu lezat aj nadzemne casti, pokial nie su niecim mimoruadne vaznym napadnute, tak ten pokles je minimalny. Na vyvysenych zahonoch treba dosledne sledovat striedanie rastlin, tak aj prenos skodcov z roka na rok je eliminovany. Ako striedat rastliny, co s cim sadit to sa najlepsie dozvies na www.akosadit.sk Treba si este dostudovat co su rastliny prvej, druhej a tretej trate a podla toho hnojit zivicisnym hnojom. My chudaci bez zivocisnej vyroby na zadnom dvore mizme pouzit akurat granulivany hnoj a sleoacince, ale naozaj sa oplati ist s vysadbou podla trati, lebo paradajky na vyhnojenej pode narastu do neba aj zarodua mettraky, ale petrzlen alebo mrkva vyslovene neznasaju cerstvy hnoj, aj ked je granulovany
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?