Vyvýšené záhony na zeleninu

Profilova fotka
Robím si zeleninovú záhradku a chcela by som urobiť vyvýšené záhony. Najprv som ich chcela olemovať starou tehlou, ale nedoporučujú, lebo vraj sa všetko časom rozype-tehla. Našla som na nete také všelijaké plastové obruby a aj palisády...nemáte s tým niekto skúsennosti, alebo poradte, kde kupovať... Vyzerá to naozaj veľmi dobre.
Odpovedať
1
2
6
Záhony si vieš urobiť z drevených hranolov, či zo zvyšných dosák zo stavby. My máme urobené tuším z dubového dreva, ktoré časom zosivelo a sme zatiaľ spokojní.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som videl take pekne z paliet.
Odpovedať
no dalsia vec do ktorej som sa pustila bezhlavo a ano blondina a urobili sme velke kochliky z tehal stoja na zakladoch ale ziadna izolacia z vnutra, nevedeli sme, druhy uz sme natreli aj z vonka aj zvnutra.a zvrchu idem dat striezky na sedenie... no proste hrr robota tusim najdem fotky,,,a ja som chcela tiez vysit kvoli zeleninke nech je chranena a budem mat cesticky ale videla som dokonca z konarov a prutia poskrucane a popletene ale aj to asi casom polame a zmekne,isla by som do tych kamennych ci aj z tehal ,ale ak mas kto ti urobi kupila by som dva tri m2 dlazby zamkovej ci niakych kociek a bud napevno s cementom alebo len tak poukladat na seba na kriz a su tamdovtedy kym ich nezburas,ziadna zima ci voda betonovym kockam nic neurobi,toto som musela vykopat aby sa urobila izolacia a aj nerob velkanske urob si radsej dva male...pripojim potom fotku novu
Odpovedať
@jazminn Nerob si vyvýšené záhony ak máš suchšiu a priepustnú pôdu. Neviem prečo by mala byť stará tehla zlá. Použila by som ak by som mala. Skúšala som morené záhonové okraje ale zhnili a rozpadli sa. Určite neodporúčam. Nedávno som použila obyčajné drevené hranoly (2-3 roky dozadu) zo smrekového dreva. Natrela som ich fermežou a celkom sa mi to osvedčilo. ...ale vymenila by som za tie tehly.
Odpovedať
ja mam z debniacich tvarnic. dizajn nic moc,ale mam to schovane uplne vzadu mimo hlavnej zahrady. a mam tam aj kvapkovu zavlahu natahanu.
Odpovedať
No tiez nemam desingnove :D My sme spravili so salovacich dosiek a mame to tak uz 4tym rokom a nieje vidiet niake opotrebenie, aj ked cacom asi bude ;) Co by som ja dala za tehly :) Podla mna v pohode :) Len pozri este tento link, lebo ja som to zistila az neskor a lutovala som ;) dalsie zahony uz len takto :) http://www.prirodnizahrady.com/zeleni... este len vtedy bude na nich uroda :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam vyvysene zahony zo starych tehal, su len nasucho poukladane na seba, asi jedna tehla je ako zaklad v zemi. Zatial som velmi spokojna. Moje zahony su skor okrasne, no na kusku sa chystam o rok zasadit paradajky, baklazan a ine oblubene zeleninky.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
Neviem, preco sa mi tie fotky vsetky same otacaju... :-|
Odpovedať
Neviem, ci by som to riskoval s tehlou... To drevo ked zhnije tak vyhodite co ostalo a zvysok dohnije... Tehla ked vymrzne, rozpadne sa na drobne kusky, ktore uz zo zeme nikto nevyberie a je toho nemozne sa zbavit... Obycajna tehla kedze je palena pri nizkej teplote je na toto uplne nevhodna... Ked uz su na to specialne tehly, ktore sa pouzivaju aj na chodniky...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja používam v záhradách kameň a ukladám ho na sucho. Do výšky 1m stačí kamene ukladať na seba a prisýpať zeminou. Je treba urobiť základ z väčších kameňov a pokračovať menšími. Pre inšpiráciu posielam foto. Nie je to všetko moja vlastná práca, je tu aj ukážka práce záhradného architekta z relácie Hurá do záhrady.
Odpovedať
Profilova fotka
niekedy som tu videl u niekoho album a takychto uzitkovych zahradok tam mal neurekom... skuste pohladat pod nazvami: zahradne inspiracie, zahradka, uzitkova zahradka... nepamatam presne
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja sa chystam robit zo starych tehal vyvysene zahony.. kedze ich mame kopu zo stareho domu a chystam sa tam pestovat zeleninku a planujem ich aj lepit nech to drzi pokope a spevni sa...
Odpovedať
Profilova fotka
Chumo, zo starych tehal sa taketo muriky robia bezne. Jasne, kamen je idealny, no ked ho musis kupovat, tak si to rozmysis. Inak, staci sa pozret do "zahradok nasich starych rodicov" po celom Slovensku, tehly sa pouzivaju bezne a zvlast na suchy murik... Ked sa ti nejaka rozpadne, rozoberies a vymenis ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@jazminn Staré tehly sú ideálne na vyvýšené záhrady a iné doplnky aj s tým rizikom, že sa časom niektoré rozpadnú. Jednoducho ich vymeníte. Dajú sa ošetriť, aby sa predĺžila ich životnosť, ale tam narastajú náklady za prípravok. Kľudne si ich vyrobte z tehly. Bude to štýlové. Na zimu vrch prikryte doskami alebo fóliou, aby boli čiastočne uchránené počas dažďov a mrazov.
Odpovedať
Profilova fotka
@jazminn @andyfoto tu máte mnoho tipov na vyvýšené záhony www.vypestujdobro.sk/vyvysene_zahony Je to výber z webu, ktorý pre podporu OZ Vypestuj dobro robil externý spolupracovník a fotograf Peter Azor.
Odpovedať
@jazminn ja mam skusenost z práce, ze to robia z dreva, na spodok konare, kadejake hnojivo , potom zasypu zemou, a je to vo vyske pasa asi, aby sa clovek k tomu nemusel zohynat, vyzera to skvele, a aj to drzí, neviem preco by sa to malo rozpadat:)
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk veľmi pekne ďakujem, toto som hľadala...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@deisha Dobrý deň, prosím Vás ako si vypočítam koľko kameňa budem potrebovať na vyvýšený záhon(suchý múrik) zo štiepaného kameňa? Predáva sa na tony, alebo na m2. Aký kameň by ste odporučili? Výška záhonu bude cca 40cm a dĺžka 10m.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, ja používam andezit. Počítam to takto: Dĺžka múrika (10m) x výška múrika (0,4m) x šírka múrika (napr.1m) =4m3 Tento výsledok 4m3 vynásobím 1,6 a to mi približne vyjde v tonách = 6,4t
Odpovedať
Profilova fotka
@jazminn Vyvýšené záhony sú momentálne v móde a majú aj svoje praktické využitie. Odpadáva prakticky nadmerné zalievanie, okopávanie, odstraňovanie buriny. Navyše esteticky dopĺňajú priestor, plocha je vždy čistá a upravená a rastlinám sa darí. Môžu byť vytvorené z tehál, kameňa, dreva. Prikladám zopár fotiek, zdroj internet. Ďalšia inšpirácia je aj tu - http://www.vypestujdobro.sk/vyvysene_...
Odpovedať
Profilova fotka
Mňa osobne zaujalo toto. Samozrejme, nie v tak veľkom rozsahu. http://leva-net.webnode.cz/products/p...
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk ďakujem za záujem...Ja stále zháňam, pretože môj manžel o drevených obrubách nechce ani počuť. Ja by som privítala niejaký plastový kontajnér bez dna. Už som pozerala aj poľské stránky, pretože bývame v pohraničí, takže kúpiť by to nebol problém, a našla som plastové múriky s imitáciou tehly...
Odpovedať
Profilova fotka
@jazminn drevo treba riadne impregnovať, aby vydržalo zalievanie, resp. sa z vnútornej strany celý záhon obalí fóliou a pri polievaní sa voda dáva dnu a nie na obrubu. Možností je veľa.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk OK, ale čím natrieť máme pekne ohobľované fošne z červeneho smreka
Odpovedať
Profilova fotka
@jazminn Drevo treba chrániť predovšetkým pred nasiaknutím vodou, v tomto prípade. Voda zrážková i zálievková spôsobuje veľké objemové zmeny a zároveň vytvára podmienky pre huby a plesne. Drevo sa natiera napríklad najskôr fermežou a potom môžete aplikovať lazúrovací náter. Inšpirujte sa tu http://www.metax.sk/exterier-2 Treba si však uvedomiť, že ak tam bude stáť voda, žiadny náter drevo neochráni. Drevo musí byť dostatočne vyzreté a suché pred náterom, aby nepracovalo. Zvoľte dobrú drenáž, odtokové otvory, prípadne vysteľte fóliou.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk boli sme na nákupy a kúpili sme náter proti roztočom a aj niejakú certifikovanú potravinársku farbu...
Odpovedať
Profilova fotka
@jazminn hniloba zo stálej vlhkosti nie sú roztoče...
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk no dúfam, že práca nevyjde nazmar. Naozaj manžel do toho investoval, nádherné fošne z červeného smreka vysušené, ohobľované...no a natrel ich ako píšeš fermežou...
Odpovedať
@jazminn dúfam že rátaš s tým že vám to aj tak vydrží len pár rokov a potom sa to rozpadne...
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?