Výstavba rybníka na chov pstruhov

Zdravim, vedla pozemku mi preteka potok, tak som rozmyslal, ze by som si na pozemku urobil rybník na chov pstruhov. Islo by o rybník v rozmeroch cca 25m x 15m. Ma niekto s niecim takymto skusenosti? Ake povolenia treba a ake su cca naklady na vystavbu takého rybnika? Dakujem.
Odpovedať
1
2
Fuu to by teda zaujimalo aj mny ci nejake a ake povolenie na to treba. Na chate nam tiez pretaka potok cez pozemok a uz tolko krat som premyslal, ze by som si tam nejake to jazierko spravil
Odpovedať
@mar1ek1 @matej_r v prvom rade: Potok nie je vas, aj ked preteka cez vas pozemok, patri do nejekeho povodia, takze akakolvek vodna styvba podlieha schvaleniu majitela toku. Za druhe, rybnik je vodna stavba, takze legalizacia nebude vobec jednoducha a zacala by som najprv realizacnymi studiami. Vybagrovat jamu a zastavit odtok nestaci, to by stacilo pre rybnicek na koi kapre na zahradke, aj to by ste museli byt vlastnici potoka, nielen pozemku
Odpovedať
@zita19 máte skúsenosť so stavbou rybnika?
Odpovedať
Profilova fotka
@mar1ek1 zita19 má pravdu, potrebujete projekt a pravdepodobne aj niekoho kto Vám poradí
Odpovedať
Už sa to tu preberalo a na nete je dosť infa...je to kopec papierovačiek ak by bol do 100m2 je to jednoduchšie bez stavebko, len vyriešiť okysličovanie vody. http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/1...
Odpovedať
Povolenie od povodia . Povolenie o zmene pozemku. Povolenie od rybarskeho zvazu lebo pocitam ze vodu s rybnika budes vypustat cez hradzu(vypustny kanal) spat do potoka. Inac neviem kde chces vodu s rybnika vypustat. Veterinarne povolenie,ze ryby nakupene su s registrovaneho chovu,pod stalou veter.ochranou. Spravit prieskum podlozia. Ak mas pod ornicou strk ci iny priepustny material budes mat co robit udrzat hladinu v urcitej vyske. Ano existuju folie na spodok no tie su chemicky vyrabane a po case sa rozpadnu. Vyriesit cistenie,odkalovanie od usadenin. Staci par velkych burok a stiahnu ti cez pritok bahno. Aj malicky potocik je razom velka riecka. Vysadit rastliny na cistenie vody, inac sa ti tam nasackuju synice,riasy a pstruhy vykapu. Videl som pstruhovy rybnik kde pritok mal majitel doplneny cerpadlom a fontanou. Pstruhy su velmi citlive na okislicenie vody,co pri velkych horucavach, moze byt problem s prehriatim vody. Ten majitel to doplnil este s chovom rakov. Takze mal istotu ze ma zarucene aj cistotu dna. Inac mal to oplotene a dokonca aj straznu sluzbu,stacilo par vyhrazok ze mu do rybnika hodia otravu. Ludia su ku*** zavistlive. Menej narocne by bolo chovat kaprovite ryby. Napr.taky amur by ti poriesil aj premnozenie vodnych rastlin. Comu sa pri dnesnych teplotach nevyhnes. Aby si tam nemal zaburinec nakoniec. Pozistuj vsetky plusy minusi a uvidis.
Odpovedať
@pavol2010 to pekne zhrnul...lacné to nebude a za cenu investície si kúpiš od človeka čo chová pstruhov na celý život a máš o kopec starostí menej...a je tu ešte pád faktorov, ako vydra, alebo bobor, ktorý radi papajú rybky. @mar1ek1 asi sisi to predstavoval jednoduchšie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol2010 doplním amura,skúšali sme ho v hradnej priekope 5000 m2, kým je krpatý, žerie rastliny, podrastie, žerie ryby. S predátormi tiež súhlasím, mám jazierko roky a tento rok mi niečo zredukovalo ryby na polovicu. A pstruhy nerastú z vody, kolega ich má, ale možno ja zjem viac pstruhov.
Odpovedať
@jan45 Nie je to pekné na pohľad, ale proti predátorom ľudia zvyknú dávať aj králičie pletivo, alebo plastovú sieť. Niekedy stačí párminutová zastávka kormoránov a je zle.
Odpovedať
Profilova fotka
@pokakany_trpaslik bohužiaľ potkan je inteligentnejší ako kormorán
Odpovedať
Zaujímali hy ma este naklady na vystavbu rybnika. Na internete som nasiel nejaké projekty na dotacie, ale boli tam sumy okolo 500 tis. € co sa mi zda nejak vela. Je reálne zmestit sa do 10 000€?
Odpovedať
Neskúšal niekto chovať ostriezov? Mäso isto lepšie ako nejaký granulovany pstruh ( aj negranulovany ) a ani nie je tak náročný na kvalitu vody. Na nete som našiel len jeden článok o nejakom chlapíkovi čo to chcel tiez skúsiť ale výsledok som sa už nedozvedel. V budúcnosti plánujem niečo max do 20 kubikov a keď už ryby tak by som chcel tých ostriezov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mar1ek1 za 10 litrov postavis akurat tak kupacie jazierko a vypustis tam karasy... Urcite nie prietocny rybnik na chov pstruhov
Odpovedať
@jan45 aj mačka v pohode chytí rybku aj 10centimetrovú a čo je horšie niekedy jej vyklzne a skape na zranenie po útoku. @mar1ek1 Pri tvojom rozmer 25 X 15m sa mi 10 000€ zdá málo ak dáš urobiť všetko poriadne, ako sa má. Poštuduj po nete ja som dávnejšie čítal príspevky ľudí aj v čechách čo do toho išli a prekvapilo ich koľko veľa to stálo. @14054 A čím krmiť ostrieža? Neviem čo obsahujú granulky pre pstruhov, ale vraj je to zdravšie, ako dovozová tilapia, alebo pangasius aj to je len farmový chov v ázii.
Odpovedať
@pokakany_trpaslik ak si rybár pochytas malé rybky, poter, čosi sa aj vytre a nech lovia :) aj kalifornské dážďovky sa celkom rýchlo množia :) možnosti je podľa mňa dosť, ale tie granule mi prídu najmenej vhodné. Pravda, ak ten chov má byť pre zábavu a občasné grilovanie ( kto nejedol grilovaného ostrieza nepochopí) a nie na biznis...
Odpovedať
@14054 nikdy by som nedaval do pstruhoveho rybnika ako potravu volne zijucy poter ci nieco podobne. Hned si tam mozes dotiahnut parazity,pliesne na ktore su pstruhy citlive. Jasne v rychlo tecucich tokoch by sa na nich tie parazity nechytali no v rybniku ano. Druhou hrozbou by boli volne zijuce vtaky. Napr.trus čajok casto obsahuje vajicka ci larvy pasomnice. Ta sa moze s ryb dostat aj na cloveka. Cajka,volavka,a ine ryby loviace vtaky su len ich medzi hostitelom a rozmnozovatelom v ich vyvoji. A prenasacom na ine toky. S tym ostriezom to je super napad. Celkovo nie len u nas ale aj inde v Europe je tato inac velmi chutna ryba zapominana. A ako pliaga casto kynozena. Lebo ostriez napr.zerie lovy stale, kym stuka ci pstruh sa po vydatnom ulovku skryju a niekolko dni nelovia. Hejno ostriezov dokaze ikry,plodik nejakej ryby zlikvidovat velmi rychlo. Inac je pravda ze je to nenarocna ryba, v rybnikoch udrzi zaby plodik v primeranom mnozstve. Napr.v skandinavskych statoch je ostriez hlavne udeny povazovany za delikatesu,kym stuka je odpad. Ta zere vsetko co sa vo vode pohne. Ostriez by mal uspech verim tomu.
Odpovedať
@pavol2010 no ved ja planujem mensie jazierko a tych ostriezov proste skusit. Rybarom som bol hadam 12 rokov a mozem povedat, ze ked sme ich na Lipt. mare pochytali za kybel a potom grilovali a vysmazali ako chipsy, tak lepsiu rybu som ani nejedol :) Mat v tom jazere koi kapre mi pride ako plytvanie zdrojmi, snad to stymi ostriezmi vyjde. Ale ako som pisal, nejde o ziadny velkochov, max. do 20 kubikov, ale s hlbsou vodou.
Odpovedať
@14054 odporucil by som ti potom chovat kolo ostriezov aj nejake male plevelne rybky. Bielicky,ploticky atd. Vies ked si bol rybar,ze ostriez je aj kanibal. Takze nejake krmitka so zivou potravou,(cervy,larvy apod)+nejaka plevelna rybka. Tak pri mensom mnozstve by aj vyrastli tie ostrieze na tzv.tanierovu mieru 25-30cm skor si mysli. Ovsem dufam nechces krmit granulami,inac by sice rastli rychlejsie no nezozrane krmivo rychlo znecistuje vodu a ryby potom aj smrdia. Ano koi kapre su pekne v jazierku ale to je vsetko. Osobne by som ich nechoval, presne ako pises,zbytocne plytvanie zdrojmi
Odpovedať
@pavol2010 viem, viem, sak preto ten poter :) Inac aj karaskovia sa vedia celkom rychlo namnozit. Takze ziadne granule, na to som ani nemyslel.
Odpovedať
@14054 ty karaskovia by mohli byt. Teraz sice neviem ci myslis karasa zavojnateho,co sa bezne chova v akvariach ci klasickeho karasa zlateho co zije u nas v jazerach. Ten zavojnaty sa da dobre rozmnozit je nenarocny a to aj na zmensenu hladinu kyslika vo vode. Bezne sa v jazierkach kolo domu da v pohode chovat. Ten bezny karas neviem ci na rozmnozovanie nepotrebuje kapra. Niesom si isty uz, no tusim som niekde cital ze tie karasy sa rodia len samicky a k oplodneniu ikier pouziju mladych kaprov co sa kvoli velkym ktore dominuju v jazere nevyteru. Este co ja by spravil skor?. Nasadil karasky zavojnate 1-2roky pred aby sa adaptovali a trosku namnozili. Potom nasadil ostrieze. Vies lebo ak ich pustis do rybnika k ostriezom tak ich hned pozeru. Da sa to poriesit aj tak,ze niekde v malom rybnicku si nachovas aj zaby poter a ten mozes pridat ako zivu potravu. No nik to nesmie vediet,pruser by bol ak by sa ti tam vyliahli nejake zakonom chranene. To len tak na okraj.
Odpovedať
@mar1ek1 No co uz ta to preslo? Fakt ta investicia 10litrov to je nic. Ked si len predstavis kolko das na povolenia, realizaciu, projekt.atd atd. Tak tych 10 litrov to by mozno bola cena na nakup kvalitneho poteru pstruha. Navratnost sa tu pocita na roky. Neviem ja by do toho nesiel. Ak ti preteka potok pri pozemky,tak si mozes na nom spravit nejaku tu hlbocinu ohranicenu pletivom a chovat par pstruhov tam. Budu v prirodzenom prostredi, vylovit ich mozes kedykolvek. Ak si zozenies par uz vacsich kusov tak si ich tam mozes dokrmit. Nieco ako ked sa daju kupit vyradene sliepky s klietkoveho chovu. Ak ich prikrmis domacou stravou,plus vybeh zacnu ti priberat,ich telo sa scasti zbavi tej chemie co do njch pchali a zvyknu aj znasat este vajicka. No a v jeseni mas zdravu polievku.
Odpovedať
@jan45 dakujem za informaciu. Ako rybar som vedel ze je rastlinnozdavy. Ze sa chyta na stebla travy ci kukuricu. Ale ze v starsom veku prejde na lov rybiek to som nevedel. Este som nepocul aby niekto napr.nasadil na plavacik malu rybicku na lov ostriezov ci stuk a chytil by amura. Ale je to mozne. Ak by pozieral cervy,pijavice,to by som chapal,lebo kaprovite ryby to robia. Na dazdovku sa uz Amury pochytali to viem. Ale fakt plati ze sa clovek uci cely zivot.
Odpovedať
@pavol2010 Ako sme spomenuli vyššie, je to ryba bylinožravá, no pri nedostatku potravy (najmú z jary) prijíma aj živočíšnu potravu. Veľmi ojedinele sa vyskytujú úlovky amurov na prívlač alebo na rybku. viac : http://www.sportovyrybar.sk/atlas-ryb... Ale aby som pravdu povedal, tiez o tom pocujem (citam) prvy krat. Ani neviem, ci je to v ABC sportoveho rybara, lebo som ju precital celu :)) Presne tak nejak, najprv to tam namnozit a potom tam napustat tych malych kanibalov :)) Tie karasy neviem ako to maju, stryco mal rybnik, kde ich mal fakt asi milion, ale zrejme tam mal aj kaprov tak netusim... ten mal paradne podmienky na rybnik, velmi nizku spodnu vodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol2010 nie som odborník na ryby, mám to len z literatúry,ale pri riešení zníženia zarastania nádrží som sa dočítal, že amur bol dovezený v osemdesiatych rokoch na zlepšenie prietočnosti kanálov na východoslovenskej nížine a tam zlikvidoval pôvodnú faunu.
Odpovedať
kde asi udělali soudruzi z ndr chybu @jan45 :-D myslím, že ich nasadili vo veľkom počte a tí spasali pomaly aj trávu z brehu, keď už nebolo čo.
Odpovedať
@mar1ek1 ja mam spodnu vodu 1,8 metra. Za pozemkom potok... Tiez planujem vedla domu jazero o ploche 100m2 a hlbke cca 5 metrov. Budu tam kapre a pstruhy. Pstruh duhovy nepotrebuje privod cerstvej vody. Potrebuje okyslicenu vodu, ako kazda ina ryba, ktora nieje labyrintka. Vid. Rybarska basta Basovce, Bojna a pod. Dokonca nepotrebuje ani cistu vodu... Pstruh potocny je o niecom inom...
Odpovedať
@14054 Amur bol dovezeny z azijskych krajin na vycistenie zarastenych nadrzi. Velmi rychlo rastie /az 1 kg/rok / a rovnako rychlo sa aj mnozi.
Odpovedať
Amur sa v slovenských vodách prirodzene nevytiera, preto je jeho výskyt podmienený umelým vysadzovaním. @megdesign ja viem aký má pôvod aj načo ho tu doviezli....ak si chodil na rybársky krúžok, vedel by si to už na prvom stupni základnej školy... problém je, že nemali poňatia, koľko toho táto vodná krava spása, nasadili ich veľkých počtoch a potom to tak aj dopadlo... Ale nechajme toho amura už tak, o tom vôbec debata nebola.
Odpovedať
@14054 Amur biely sa v Slovenskych vodach veru vytiera. Nechodil som na rybarsky kruzok, take sme nemali, ale som rybar.
Odpovedať
@megdesign tak ja ti neviem kamarat...proste nevytiera... vsade kde sa pise cosi o vytierani, je pisane, ze potrebuje plytku, tecucu vodu s kamenistym dnom. Ukázalo se, že naše klima amuři sice snášejí, ale nejsou u nás schopni přirozeného výtěru a na volných vodách v chladnějších částech státu mají poměrně velké ztráty při přezimování Pôvodným domovom amura je povodie rieky Amur vo východnej Ázii na území Číny a Ruska. K nám bol dovezený v roku 1973. Do voľných vôd začal byť vysádzaný v 70. rokoch 20. storočia. Pomerne dobre sa aklimatizoval najmä v teplejších oblastiach nášho štátu, ale doposiaľ nebol pozorovaný prirodzený výter a preto je jeho prežívanie na našom území celkom závislé na vypúšťanie násad z umelého výteru. atd. atd. Ale sak daj nejaky zdroj, kde sa pise opak :) Ci len sused rybar spomenul? :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?