Vyschnutý trávnik - obnova

Ahojte. Mám problém s trávnikom. Trávnik som si robil svojpomocne (jeseň 2018, typ Park), ako úplny amatér, takže nečakám, že by mal byť niečo extra (pôda je íl, takže aj preto). Spravil som pár chýb - keď boli vysoké teploty, skosil som ho strašne nízko a moc som ho nepolieval. Z toho čo som čítal na nete, to nevyzerá na nejakú chorobu a nebude to ani z toho, že by som ho moc polieval (vychádzam z toho, že tam kde je tieň, je tráva pekne zelená). Takže asi je pravdepodobné, že proste uschla (kľudnem ma opravte ak sa mýlim). Otázka znie, ako postupovať pri obnove trávnika? Dá sa niečo robiť teraz, alebo počkať na jeseň? Neviete ako často polievať v ílovej pôde - nejaký typ (aby mi to zase neuschlo)? Ďakujem. Prikladám aj foto trávy z tieňa (zelená) a tam kde svieti celý deň slnko.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokial tam naozaj nie je nejaka choroba ako napriklad cervena nitkovitost (na konci vyschnutych stebiel su take cervene nitky), tak rozumne pohnojit a zabezpecit vlahu, on sa sam pekne obnovi. Pripadne by nebolo od veci ho prehrabat, ci uz rucne, alebo elektrickymi hrablami.
Odpovedať
@majkoj Aké hnojivo by ste odporučili? Ja som nejaké kúpil (hnojil som 2x - začiatok apríla a koniec mája), ale chcelo by to asi niečo kvalitnejšie. Dá sa to prehrabať aj s klasickými hrablami, alebo potrebujem špeciálne hrable?
Odpovedať
vyhrabat od stariny, na hole miesta dosiat dravu, ale len ked su to holiny, semena jemne prisypat preosiatou zeminou (mne sa osvedcilo preosievat priamo na semeno cez plastovu deniicku od ovocia), a zabezpecit aby neprschla asi tyzden, 10 dni kym vyklici. Teraz ma prsat, keby si stihol, usetril by si starosti so zalievanim. K zalievke generalna rada typu "polievat 2x denne 15 minut" neexistuje. Kazda poda inac saje, kazda zavlaha inac strieka, pocasie, vietor... Ked chces mat ako tak jasno kolko polievat, tak si pred zálievkou vydlubni vzorku travneho drnu, najlepsie to ide sadzacom na cibule, ale staci vyrezat stvorcek rylom, pozri ako je prevlhcena poda. po celej vyske kam siahaju korene. Potom pusti zavlahu, pockaj hodinu a na inom mieste zas vydlubni kus drnu. Podla toho ako je poda prevlhcena budes vediet ci pridat, ci ubrat na case zalievky. No a potom +/- do toho zakomponovat dazd, teploty a vietor aby si sa vedel zariadit. Vydlubnuty travovy kolacik vrat na miesto, on sa chyti No a jedna davka komplexného pomaly rozlustneho hnojiva by mu takto v lete neublizila
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem, či ti to pôjde dobre ručnými, ale lepšie ako nič. My máme k vertikutátoru aj taký valec s drôtmi. Ja by som použila to, lebo raz som to skúšala ručne, ale vzdala som to a objednala vertikutátor :). Záleží aj na veľkosti plochy, ktorú potrebuješ obrobiť.
Odpovedať
@peter1172 lepsie su travnikarske hrable, ktore maju zuby otocene v smere hrabania, nie priecne Nico take http://www.kobatech.sk/hrable-prevzdu...
Odpovedať
Profilova fotka
@peter1172 ono zase take katastrofalne rozdiely medzi tymi hnojivami ako sa snazia nahovorit vyrobcovia nie su :). Su samozrejme drahsie dlhodobe hnojiva co maju vydrzat aj 3-5 mesiacov, ale mne sa neosvedcili aj tak som musel hnojit daleko skor. Osobne som pouzival Terrasan z obi, teraz skusam tekute hnojivo cez zavlazovanie, lebo je to pre mna daleko jednoduchsie aj ked ho treba pouzivat castejsie. Lepsie sa to robi specialnymi hrablami, taketo cosi https://www.fortel-katalog.sk/vertiku.... Samozrejme je to o ploche , pri 100 m2 a viac skapes rucne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@peter1172 tiez suhlasim s tym, ze je trava asi vyschnuta, resp spalena od tepla, hnojit, polievat, zasiat aj novu travu, ona sa v pohodicke spamata :)
Odpovedať
Ako ak nevyschli aj korene, tak je este sanca, ze by sa aj tato trava mohla este zazelenat. Treba skusit pohnojit a zalievat. Ak by sa nic nemenilo, tak najlepsie by asi bolo vyhrabat a zasadit novu
Odpovedať
Podla mna hnojenim a polievanim pride zase k zivotu, len polievat treba pravidelne, ak trava nie je moc stara je nachylnejsia na vsetko, teplo, tlak, zimu. Ak neprsi treba zaliat a ak je poda suchsia tak o to viac.
Odpovedať
@majkoj Dalo by sa to spraviť aj s elektrickým vertkulátorom nie? Len neviem, či sa to môže aj teraz cez leto, lebo všade píšu, že vertikulovať len na jar a jeseň...
Odpovedať
Profilova fotka
@peter1172 vzhladom na to ze travnik nema ani rok, by som to vertikutatorom radsej neriesil....
Odpovedať
@majkoj Ok. Ale plocha je okolo 500 metrov, to ručne tiež nespravím... tak neviem čo s tým.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peter1172 je spacialny nastavec na vertikutator, ktory neprerezava drn, len vyhrabava starinu https://www.al-ko.com/shop/sk/produkt...
Odpovedať
@zita19 Super, ďakujem. Pozerám, že niektoré vertikulátory predávajú ako 2 v 1 aj s takýmto nadstavcom. Tak kúpim rovno taký.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter1172 ja mam taketo cosi https://www.bosch-sk.sk/prevzdusnovac...
Odpovedať
@majkoj @zita19 Tak som to prevzdušnil s vertikulátorom - prešiel som to len 1x, nebol som si istý, či by toho nebolo na ten trávnik už moc. Vyhrabal som okolo 7 košov suchej trávy, ale keby som išiel ešte raz, tak vyhrabem asi zase toľko. Aj som to pohnojil, polial (teraz prší, tak hádam to bude stačiť). A teda počkám a uvidím. Potom sem hodím aktuálny stav. Inak kedy je zase dobrý nápad to prevzdušniť?
Odpovedať
@peter1172 no ja by som jej dala teraz nejakych par tyzdnov klud, vodu a kosacku, nech sa skonsoliduje. Tym, ze si vyhrabal starinu a dal si jej hnojivo tak si jej pomohol ako si najlepsie vedel.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter1172 az dakedy na jesen
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?