Vysádzanie katalpy

Dobrý večer, vedel by mi niekto poradiť ako ďaleko od zámovej dlažby je vhodné vysadiť katalpy, aby časom nepoškodili dlažbu? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@andreasiskova3 Chcete vysadiť kultivar ´Nana´ alebo klasický druh? Treba brať ohľad aj na veľkosť koruny. Catalpa bign.´Nana´od chodníka 2 m, základný druh absolútne nevhodný.
Odpovedať
@rastlinky_sk dobrý deň, predstavovali by sme si s veľkou korunou, aby robil väčší tieň. Nana je s menšiou korunou , či? U nás v meste na námestí máme také so širokou korunou, takú by som si predstavovala, aj keď teda predstavy sa môžu dosť líšiť od toho, čo je vhodné :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@andreasiskova3 Dobrý deň, na výsadbu klasickej katalpy by ste potrebovala záhradu minimálne 20 širokú. V dospelosti je to obrovský parkový strom, ktorý má vysoké nároky na šírku. Môže mať 6-12 m do šírky. Bude to možno trvať 30 rokov, kým tak vyrastie, ale počítať s tým musíte. Do výšky dorastie aj 18m. Rastie pomaly v prvých rokoch ale po 10 rokoch aj dvojnásobne rýchlo. Ak katalpu, tak iba kultivar ´Nana´.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dobrý den, mohla bych požádat o radu? Potřebovali bych na slunné místo vysadit stromek či keř, takový, aby moc rychle nerostl (max. do 2 m) a aby nebyl příliš široký - prostě štíhlý, pomalu rostoucí a snášející přímé slunce. Moc děkuji.
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@aneri53 Výška 2 metre pre strom je veľmi obmedzujúca, ak má byť navyše štíhly. Pokiaľ by mohol byť vyšší, tak ideálne sú : Sorbus aucuparia ´Fastigiata´, Crataegus monogyna ´Stricta´, Ulmus x hollandica ´Wredii´, Ulmus glabra ´Fastigiata´. Ker napríklad Photinia x fraseri ´Red Robin´, Viburnum opulus ´ Roseum´ záleží veľa aj od umiestnenia. Chcete ho v predzáhradke?
Odpovedať
@rastlinky_sk Děkuji, mrknu na to, snad něco vyberu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?