Vysadba pod stlpovitymi jablonami

Ahojte, rada by som sa poradila, co zasadit pod stlpovite jablone. Mame malu zahradu a pozdlz jednej strany mame 8 stlpovitych jabloni. Co mi poradite zasadit pod ne? Doteraz som tam mala tulipany a narcisy, ale tie ked v aprili odkvitnu, tak tam zostane prazdno a kym listy uschnu, je to aj dost nepekne. Navyse mam pocit, ze tie kvety odoberaju jabloniam ziviny, vobec nekvitli. Stromy su zasadene uz 3 roky. Poradite, prosim? Mam velmi rada kvety, rada by som tam nieco pod tymi stromami mala...ak to pojde... Vdaka vopred
Odpovedať
Ja mam lesne jahody, niesu to sice kvety,ale aspon si pochutname.
Odpovedať
Ine drobne bobule - egrese, ribezle, josta.. Nepoterbuju vela slnka - da sa to pogooglit.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska tak jahody to uz ano... ja som minuly tyzden zasadila egrese...
Odpovedať
@atlaska @stewko @moonshine1 ked ja by som tam mala radsej kvety...drobne ovocie mam v inom kute zahradky
Odpovedať
:D Drobne ovocie kvitne tiez :D :D
Odpovedať
poprosim trochu konstruktivne
Odpovedať
Tulipany urcite neoberaju jablone o ziviny, jablone cerpaju ziviny z inej pody ako tulipany,ci ine kvety a okrem toho tych je v pode dostatok. To ze 3rocne nekvitli, je divne. Mozestam nasadit colenchces, nejake trvalky,levandulu...... Pises,ze mas malu zahradu,preto som ja navrhla jahody /ribezle,ci egrese su pod jablone vysoke/ U nas jahod nikdy nieje dost.
Odpovedať
@atlaska dakujem. cize mozem zasadit co len chcem a jabloniam to vadit nebude. nekvitli ASI /?/ preto, ze nam ich minuly rok v auguste jeden ujo v zahradkar v dobrej viere riadne ostrihal...neviem, pripisujem to tomu...z 10 balerin nam kvitli a zarodili iba 3
Odpovedať
Profilova fotka
@gerdusha Stĺpovité ovocné druhy sa nestrihajú lebo sú naštepené na pomalyrastúcich podpníkoch! Takže to môže byť dôvod, prečo nekvitli a nerodili. U stĺpovitých jabloní sa odstriháva maximálne obrast na kmienku v spodnej časti, inak nevyžadujú nič, ani v 3 roku po výsadbe. Ujo ostrihal všetok rodivý obrast. Takže nabudúce žiadne strihanie. Ak strihať, tak správne. Pod tieto druhy by ste mohla vysadiť levanduľu. Krásne by vynikla pozdĺž celej výsadby, prípadne ju kombinovať s buxusom a bršlenom, aby tam zostala výsadba aj v zime. Záleží tiež, či je tam viac tieň alebo slnko. Ak by ste mali viac tieň, darilo by sa hoste, heuchere a papradiam. Veľmi pekné sú aj orlíčky, veroniky a krásnoočká. Rastliny vo veľkej miere neodoberajú živiny jabloniam. Jabloň korení hlbšie než trvalky alebo cibuľoviny.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem za reakciu. Stromky sme strihali preto, lebo mali vela bocnych vyhonov a dost dlhych, nebol to len jeden hlavny terminal. Vazne tie vyhony /a nie su z kmienku v spodnej casti/ mame nechat tak?
Odpovedať
Profilova fotka
@gerdusha chcelo by to vidieť. Stĺpové jablone by mali byť naštepené na takých podpníkoch, ktoré veľa a najmä dlhých výhonov nemajú. Ak mali dlhé výhony, tak až tak "stĺpovité" nie sú a treba to reklamovať u dodávateľa. Inak jablone sú jediné ovocné stromy, ktoré naozaj dokážu mať stĺpovitý rast. Všetky ostatné druhy sú skôr zakrpatené, ale nie stĺpovité. Obrázky v konkurečných katalógoch sú poriadne spracované photoshopom a nikdy tak rodiť nebudú.
Odpovedať
@rastlinky_sk nuz, stromky sme kupovali priamo vo Veselom pri Piestanoch, takze by MALI BYT stlpovite. Foto pridam
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rastlinky_sk
Odpovedať
@atlaska @rastlinky_sk 2 z 10 takto zarodili, nemali ani tolko tych vyhonov
Odpovedať
Skoda ze si nedala jablone na drotenke, mala by si pekny plot. Zarodili ti pekne. Mne jeden rok vobec nekvitla Katalpa, neviem preco,nestrihali sme ju a ani jeden jediny kvet, rok predtym ich mala kopu a tento rok bola cela obsypana.
Odpovedať
Profilova fotka
@gerdusha však tie stromy sú pekné. Na tohtoročných výhonoch sa listové púčiky do konca budúceho roka zmenia na kvetné a tie v ďalšom roku zakvitnú a budú mať plody. Ak tie konáre teraz zakrátite, tak tým stromček podporíte k rastu nových výhonov opäť s listovými a nie kvetnými pukmi a oberáte sa tak o potenciálnu úrodu. Treba rezať naozaj iba tie konáre, ktoré idú mimo stromu do malého priestoru.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dobre, dakujem velmi pekne
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?