Vyrub stromu Z pozemku kvôli stavbe domu

Ahojte modraci :-) S priateľom ideme stavať dom na pozemku, ktorý predtým slúžil ako záhrada, problém však je že sú tam 3 stromy ktoré chceme odstrániť. Obrovská lipa A mensia jablon A A hruška. Je možné any nám vyrub zakázali A ako dlho trvá schválenie žiadosti na vyrub? ďakujem :-)
Odpovedať
S jablonou,ci hruskou problem nebude. Skor s lipou. Ale spytaj sa na vasom obecnom urade,oni ti povedia presne. Lebo to je individualne,ako dlho to trva. Aj ked dostanete povolenie,treba vyrubat iba vo vhodnom obdobi,neda sa hocikedy. Iba v obdobi vegetacneho pokoja .Takze si usleduj skor toto obdobie vhodne na vyrub,aby vam to neskrizilo plany ;-) http://nasenovinky.sk/article/9993/o-...
Odpovedať
U nás na dedine sa môže rúbať od 1.10. do 31.3. samozrejme na obecnom úrade vypísať žiadosť a zaplatiť 10,- EUR. V žiadosti uviesť dôvod a oni to potom schvália alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak vám nezavadzia vyslovene v mieste stavby, premysli výrub každého stromu. Nás je tu kopec čo sadíme čokoľvek nech konečne niečo na pozemku rastie... čo ja by som dala za obrovský strom pri dome...
Odpovedať
@jankazb Nemám nič proti stromom ale mať obrovskú ligu na dvore ďakujem pekne. Ešte ak tak orech. Ale lipu?
Odpovedať
@jankazb presne tak,suhlasim s tebou. Vela ludi zacne stavat s tym,ze ak prve "vyholi" pozemok,aby nedajboze nieco nezavadzalo,alebo vyrubu stare,zdatne stromy,lebo si chcu zahradku urobit v modernom style,stary strom sa im nezda dost moderny,takze ho radsej bez rozmyslu vyrubu. Stary strom na dvore dokaze urobit uzasnu klimu,hlavne v letnych horucavach je na nezaplatenie posediet si pod jeho korunou.
Odpovedať
Ďakuje :) Áno je jasné že strom.je super ibaže ta lipa je fakt dosť veľká A na mieste kde musíme umiestniť dom keďže máme trojuholnikovy pozemok nedá sa tam moc navymyslat, dal by sa možno o trochu posunúť ale bojím sa že korene sa budú ťahať až do domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@milan209 niekto to odceni iny nie.. :) to je vec nazoru.
Odpovedať
S ovocnymi stromami by nemal byt problem, nam dokonca jeden pan povedal, ze to sa ani nemame pytat, to sa vola "uprava sadu" a nikto ti do toho nemoze kecat. S lipou to moze byt horsie, ale nemyslim si, ze ak je to niekde na dedine, ze by vam robili urady komplikacie, ked tam chcete stavat. Inak my mame obrovsky orech na pozemku, koli nemu sa nam skomplikovala cela stavba domu, ale je super, ze sa nam podarilo ho zachranit. A to ma kmen asi 1,5 metra od domu.. Ked sa robili zaklady, tak sa rucne kopalo pri nom, ale nastastie, pretat sa musel len jediny koren, aj to nie velmi hruby. Sme sa cudovali, ze to musi mat riadne hlboko korene, ked sme na ne nenatrafili..
Odpovedať
@milan209 vymením moje tri orechy za lipy! nevieš o čom hovoríš. z lipy aspoň skompostuješ listy, z orecha nie. ale v lete sú oba na nezaplatenie. @malicka_1105 ja by som nerúbal, ak nie si vyslovene silný alergik. Skús sa tomu prispôsobiť stavbou a zakomponovať to do jednotného celku .
Odpovedať
@akvi ja tiez lutujem ze na pozemku nemame nejaky stary strom...ale (neviem ci sa nemylim), som kdesi citala, ze orech by mal byt 20m od domu, lebo ze inak moze narusit zaklady..
Odpovedať
@malicka_1105 na vyrub mate cas este mesiac takze si podajte ziadost hned, lebo lehota na vybavenie ziadosti je 2 mesiace takze to nemusite stihnut. Pokial ide o ovocne stromky pokial nema v 130 cm nad zemou obvod viac ako 40 cm tak mozete vyrubat bez povolenia. Byt vami lipu by som v ziadnom pripade nerubala. V lete prijemny tien, udrzi vam vlhkost v zahrade, krasne vonia, vela vtakov vam tam bude cvirikat... Korene vam do domu nepojdu, to sa stavalo kedysi ked nebol beton v podlahe ale len skvara..pri dnesnych novostavbách nic take nehrozi podla mna. Mame 3 m od domu obrovsku ceresnu a ked sa kopala jama na drenaz okolo baraku ci kanalizacia tak na ziadne mega korene sme nenarazili, len na take pidi korienky... Navyse ked je obrovska moze mat niekolko storoci...nieje to trosku od vas nefer znicit taku staru krasu len preto lebo nechcete posunut dom? Ale ma tu na streche jeden chlapik taky album kde vyrubal vsetky stare a krasne stromy v zahrade, dal si tam golfovy travnik a tuje ako na cintorine..takze asi je to vec vkusu..niekto ma stromy rad inému zavadzaju
Odpovedať
@slavoslav neuveris ale viem o com píšem. Sám mám jeden veľký orech. Viem je z neho na jeseň veľa nepoužiteľného lístia ale aspoň osoh. Kopec orechov. Samozrejme aj z lipy je vynikajúci čaj ale porovnávať lipu a orech je možno nemiestne. A keď ju necháš tak? Lipa je monštrum oproti orechu. Ale pre mňa za mňa nech si tam nasadí aj sekvoju.
Odpovedať
Článok sa načítava...
moja skúsenosť: na hranici pozemku máme vyschnutý jaseň (obvod 80cm), keďže susedíme s potokom, musela som podať najskôr žiadosť o výrub na povodie Váhu, keď mi ho schválili, podala som žiadosť na obecnom úrade na ich tlačive, poplatok 10 E, prílohy k žiadosti boli list vlastníctva, kópia katastrálnej mapy s vyznačením stromu, súhlas od povodia Váhu. Žiadosť zverejnili na stránke obce na 5 dní, či sa niekto chce zúčastniť konania, potom nasledovala obhliadka na mieste so starostkou a vydanie vyjadrenia, všetko to trvalo cca 2,5 týždňa. Výrub musíme uskutočniť do 31.3., a musíme za to vysadiť na pozemku 3 stromy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?