Vyrub drevin

Ahojte. Chcem sa spytat, neviete ci na pozemku ktory je vedeny ako orna poda treba suhlas na vyrub drevin a invaznych krovin? Treba si splnit oznamovaciu nejaku povinnost alebo mozem dat takyto pozemok do poriadku bez nejakych formalit? Dakujem.
Odpovedať
@ceannu Podla hrubky drevin.
Odpovedať
Profilova fotka
Na dreviny povolenie a mimo vegetacneho obdobia a kriky veselo.
Odpovedať
@wolodymyr kriki veselo to nie je pravda, aj na kriky potrebujes povolenie ak maju vymeru vacsiu ako 10m2. V ziadosti musis uviest aj dovody preco chces vyrub vykonat, zakon presne stanovuje ake dovody su akceptovatelne. A priprav sa na to, ze ti nariadia nahradnu vysadbu. Kedy nie je potrebné žiadať o súhlas na výrub: Na stromy s obvodom kmeňa do 40 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou a krovité porasty s výmerou do 10 m2. Toto neplatí pre dreviny (stromy a kry) rastúce vo verejnej zeleni, alebo na cintorínoch. V prípade, že drevina je súčasťou verejnej zelene, alebo rastie na cintoríne, povolenie výrubu sa vyžaduje v každom prípade. Pri obnove produkčných ovocných drevín, ak sa výsadba nových ovocných drevín uskutoční do šiestich mesiacov odo dňa výrubu. Pri bezprostrednom ohrození zdravia alebo života človeka, alebo značnej škody na majetku V týchto prípadoch platí ohlasovacia povinnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@podko az takto to nepoznam pisal som ako mi bolo povedane u nas na urade. Asi to bude podobne ako so stavebkom co obec to iny vyklad pojmov.
Odpovedať
@wolodymyr verim, ze v mensich obciach budu zhovievavejsi u nas v meste su s tym velke problemy a mesto sa boji povolovat vyruby. Do konani sa prihlasuju ochranari a robia problemy.
Odpovedať
Invazne alebo naletove kroviny? Lebo to su dve rozne kategorie. Invazne si povinny likvidovat zo zakona, pre naletove platia ine pravidla
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
Dobrý deň idem sa opýtať som majteľ vyznačeného pozemku je vedený ako trvalý trávnatý porast, keďže sa o neho nestaralo 10 rokov tak tam vyrástli náletové dreviny, sú tam kríky a aj stromy, stromy nemajú obvod nad 40cm, kriky sú tam viac rozrastené všeliake druhy ako mám chápať tých 20m2 (je to mimo zastavaného územia) nesmiem vystrihať naraz viac ako 20m2 alebo krík ktorý je väčší ako 20m2, a nepotrebujem nikomu nič naozaj oznamovať ? stačí že prídem z motorovou pílou a vypílim tie stromy? a nožničkami vystrihám tie kríky ? nikomu nič nemusím vravieť ? Za odpoveď vopred ďakujem.
Odpovedať
@mtmratin vyčisti a hotovo. Môj obsused tento týždeň vyčistil cca 1000m2 a nikto nič. Je to tpp tak vlastne kosis...
Odpovedať
@stefanby len asi nastartovat motorovu pilu by nebol dobry napad ci ? 😂😂😂
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ahojte, dostal tu niekto reálne pokutu za výrub stromu? Ak áno, koľko? Som v takej situácii (taká čierna komédia): Mám na pozemku strom - orech a chcel som ho dať dole. V lete som začal vybavovať stavebné povolenie a popri tom som stretol starostu, ktorý chcel aby som orezal spodné konáre - nad cestou, nad el drátmi, kábloukou, tel drátom.... Povedal som mu, že ho chem zrezať celý, len ešte nemám povolenie. Na to mi povedal, že na orech povolenie pýtať nemám a že šak ho za sobotu vyrežem... Tak som sa po tých papierovačkach potešil a viac neriešil. Zohnal som chlapa, čo mi ho vyreže a v sobotu sme začali. Orezali sme ho - kmeň stojí, ale to je tak všetko. A počas práce sa tam zastavila suseda, ktorá nás upozornila, že nemáme povolenie...... skrátim to, dnes ráno som bol na úrade, a už je tam podaná sťažnosť aj s foto... (tá suseda to vraj nebola). neriešim. Len ma zaujíma, koľko môže byť tá pokuta - strop je tam cez 3 000, ale koľko je reál v nechránenom území na zahrade - ovocný strom. Obvod kmeňu je cca 190cm, takže nespadá do 80cm. Alebo či zrežem úplne a počkám čo bude?
Odpovedať
@stefanby teraz je to už úplne jedno, keď ho potrebuješ dorezať tak dorež. Opletačky za 6 euro za povolenie na výrub.
Odpovedať
@palo18 búcham si hlavou, že som to nedoriešil...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stefanby ja som mal minuly rok dlhy telefonat s pani na zivotnom prostredi. Hovorila, ze ked orezem vsetky konare a necham len kmen, nemozu mi dat pokutu, lebo strom stoji. Nakoniec som ale vybavil povolenie a stromy normalne zrezal v jeseni.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?