Výpočet lana pre zipline dráhu

Ahojte. Idem deckám robiť v záhrade 70 m zipline dráhu a potreboval by som pomôcť s výpočtom hrúbky oceľového lana, po ktorom sa budú decká spúšťať. V podstate som silu pôsobiacu v lane už spočítal na obrázku, len si nie som istý, či dobre a nerád by som, aby sa na nej niekto zlámal. Testovať ju budem zrejme ja, keďže som najťažší v rodine :-) Lano pôjde od stromu za chrbtom na spodnej fotke k tomu dvojkrížu na preliezačke nad bazénom. Vychádzam z toho, že v bode C je vrch 1,5 m plota a tam musí ísť zaťažené lano apoň 2,5 m ponad plot (bod D). To znamená, že lano pôjde z bodu A do bodu D vodorovne a potom bude pod uhlom 3,74° stúpať k bodu B. Ak zavesím do bodu D mňa (1000 N) plus hmotnosť lana, bude tam kolmo k zemi pôsobiť sila niečo menej ako 2000 N. Po dosadení do vzorcov bude v lane pôsobiť maximálna sila 30 000 N. Pričom X je vodorovná os a Y zvislá. Oceľové lano má pevnosť 1770 N/mm2, z čoho mi vychádza pevnosť 8 mm lana 89 000 N a 10 mm lana 139 000 N. Myslíte, že som to spočítal dobre a bude mi stačiť 8 mm lano, alebo pre istotu mám použiť 10 mm lano?
Odpovedať
1
2
@jakino ked sa vratim hlboko do minulosti, tak mi vychadza koeficient bezpecnosti pri 800 cca 3, pri 10 mm cosi malo cez 4. Pre zdvihacie zariadenia mi v hlave ostal zafixovany koofiecen bezpecnosti 6, takze co ti ja viem? Asi by som sla do silnejsieho. A ako to chces kotvit v zemi? Ako mas vymyslene napinanie? 70 metrov je celkom slusny rozpon, tak aby si decka rit nasuchali o zem.
Odpovedať
@zita19 Na jednej strane bude zakotvené o strom pri zemi a na druhej ešte neviem, buď o stĺpik plota pri zemi, alebo o tie dubové nohy preliezačky. Napínanie bude takto:
Odpovedať
@jakino no mohlo by to podrzait. Nemamas niekde okolo taku drahu, ze by si siel okukat riesenie? Jo a nezabudni tu retaz podlozit gumou, aby si neznicil strom. Inac: Nechces ma adoptovat? Ja by som takeho tatinka, co sa stara detickam o vyzitie chcela ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Lano sa ti nepodari naspanovat tak, aby nevznikol v mieste zatazenia priehyb, t.j. uhly posobiacich sil budu diametralne odlisne. Pevnost lana vo velkej miere zalezi od sposobu spletenia, unosnost si pozri v katalogu lan, pre to ktore lano. Pri vypocte pozor na medzu klzu, medzu pevnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim ze bude stacit aj lano fi 4 mm. Kuk internety, lanova draha, 30m....
Odpovedať
Bože @zita19 pre teba by bola vhodná akurát lanovka čo vyťahuje drevo z lesa a nie takáto draha.
Odpovedať
Treba pozrieť, čo na tom lane bude jazdiť. Napr táto kladka má 10mm optimum http://www.vazaci-technika.cz/product...
Odpovedať
@viktor811 no ale dovol!!!! Co ty si o mne myslis? Ze som srnka trojtonka? Mojich cca 55 kil musi udrzat aj toto. Aj v dynamickom zatazeni.
Odpovedať
@zita19 tu ti pojde o zivot ak nedas pravdive cisla :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nezabudni na dobrzdovanie, neviem aku realnu rychlost tam decka dosiahnu, ale bezpecnost treba. Kukni moje video kde som siel 51km/h ta brzda na konci bola silna 8-) https://youtu.be/n_okpoSrhss
Odpovedať
@jakino No nechcem ti brať ilúzie, ale na dĺžku 70 m nenašpanuješ ani murársku šnúrku. A to viem o čom píšem. Tiež som robil deckám zipline dráhu, neviem či má cca. 40 m, ale ti poviem, že našpanovať oceľové lano na takú dĺžku ti dá zabrať, najprv som ho chcel španovať za pomoci nákladného auta, ale nakoniec za pomoci niekoľkých sťahovacích gurtní. Ten španovák čo si dal ako prílohu ti rozdrapí ako mokrý toaletný papier, to taký môžeš dať na španovanie plotu.... Okolo akého stromu to chceš kotviť nepíšeš, ja to mám okolo vŕby v obvode cca. 4m a ti poviem, že sa to inak do nej vrylo a to je lano v chráničke z podlahovej trubky. a kotvenie na opačnej strane, je kovová konštrukcia v protizápore v meter zabetónovaných základoch a ti poviem, že keď sa na tom niekto spúšťa tak sa oceľové rúry priemeru cca. 14 cm ohýbajú ako luky....
Odpovedať
@codyy no zas tie +/- dve kilecka to ustoji ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
70m je moc to nenasponujes s tym sponovakom ani nahodou, ty ho potrebujes natiahnut o 10ky cm a nie o par cm. http://reseneulohy.cz/355/maximalni-z...
Odpovedať
@codyy tu asi nejde o tých Zitinych 55 kg, podľa mňa je to zanedbateľné, ale ide o to akou silou sa musí predopnut lano dráhy, aby v strede nebol priehyb väčší ako prípustný povedzme 1 m. Toto nutné predpatie bude určujúca sila na výber lana.
Odpovedať
@viktor811 mne toto tiez napadlo, ze kamenom urazu bude kotvenie a napinanie. Ked si predstavim ako nam previsali 4 m lanka na zaclony, tie boli asi 3 mm, napinali sme ich, ze az sme ra napinak v zavite urvali a aj tak ked sa na nich zavesila zaclona, tak bol previs aj 3 cm. A ked vidim po meste napinacie zavazia na elektrickovych trolejach... A tie napinaju len cisty drot bez zataze. Urcite sa to da vyriesit, vsak uz to mnohi vyriesili, len to chce seriozny vypocet
Odpovedať
@zita19 ja len aby to nebolo ako s cuvanim u zien :-)
Odpovedať
@codyy no neviem, u nas v robote naposledy nacuval do kvetinaca chlap :-D :-D Z SUV-cka ho nevidel Dievcence co tam parkuju svoje korzicky to zvladaju bravurne ;-)
Odpovedať
@martin85 Pozeral som si originál zipline sety a všade sú takéto napináky. Prvotné napnutie sa odporúča ako na obrázku, tak uvidím. Po dĺžke by som ho ešte podložil papekmi aj na desiatich miestach do roviny, aby to šlo ľahšie napnúť. Na jednej strane sú dve hrušky a na druhej strane dubová preliezka, tak uvidím, ako bude držať to kotvenie. Prípadne vyrobím kotvy z agátových alebo dubových kmeňov, ktorých mám na pozemku kopec...
Odpovedať
@martin85 predpokladám, že sila, ktorou bude treba prvotne napnúť to lano, bude okolo 10 000N, čo je okolo 1000 kg a to nedám svojou váhou. Ale hupcukom by to mohlo ísť :-)
Odpovedať
@jakinomyslim ze sa ti to nepodari tak nasponovat. Na vrchnej strane by si to este musel mat vysoko na strome a nejaku nastupovaciu plosinku. U nas za dedinou nieco take zostrojili, mozno 50m, nasponovane dost dobre a aj tak 20kg chlapec urobi dobru zataz ze lano ovisne mozno meter. Lenze tam je to ako som pisal, vyvysene s plosinou. A ked idem ja 90kg tak je problem :-D
Odpovedať
Oslov ludi, ktori s tym maju skusenosti... Napr.: http://www.unipark.cz/cz/projekcni-sekce Verim, ze aspon poradia ;-)
Odpovedať
@martin85 rozhodol som sa pre 10 mm oceľové pozinkované lano s pevnosťou 55 000 N a k tomu potrebujem aj taký napínač. Tie skrutkové napínače som také silné nenašiel, takže musím zohnať tú spínaciu tyč s tanierovou maticou. Vďaka za tip :-)
Odpovedať
Dnes som si bol kúpiť dve kladky na jazdenie po lane a natrafil som na pákový kladkostroj s nosnosťou 4000 kg za 33,80€ :-D A problém s napínaním je vyriešený :-) Zajtra príde 100 m lano, svorky sú skladom. Ak počasie dovolí, cez víkend montujeme :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino super potom cakame fotky lebo si ma tym riane namotivoval aj ked nasa malá ma len 1 rok tak este z realizaciou pockam ale raz to na zahrade deckam aj ja spravim.
Odpovedať
@jakino nezabudni na prilbu, kryt na hubu, kebyze sa daco dosere aby si si kokosku nenastiepil. Skoda by jej bolo.
Odpovedať
@pebu Toto je len taká 70 metrová testovačka. Ak to bude dobre fungovať, pôjdeme o level vyššie. Na pozemku mám dva (meter hrubé) duby, ktoré sú od seba vzdialené 273 metrov dolu kopcom :-D
Odpovedať
@jakino tak potom ku spodnemu treba dat stoh slamy ako zaloznu brzdu
Odpovedať
@zita19 z ktorej strany treba dat ten stoh? :)
Odpovedať
@codyy za dub predsa :-D
Odpovedať
@zita19 hned mi je jasne o aku kokosku ti islo :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?