Vyjadríte prosím svoj názor, radu na moju záhradu..

Ahojte, idem riešiť záhradu (pevné plochy aj zelené), poradíte mi, či je návrh z Vášho pohľadu, skúsenosti ok?
Odpovedať
@katushka2112 bez tuji by to neslo?
Odpovedať
@peto99 tie tuje tam už sú.. to je jediné, čo v tej záhrade aktuálne je:-)
Odpovedať
a kde su tie tuje?
Odpovedať
@jojo2jojo hned pri vstupe d domu, po lavej strane a potom jedna pri altanku zprava, druha zlava a dalsia v rohu bazena..
Odpovedať
@katushka2112 No budes to mat pekne ;-)
Odpovedať
@katushka2112 , podľa mňa bude tá záhrada pekná, rôznorodá. Zbožňujem levandulu. Ja ale tiež nie som tujová:-). Keď sú už vysadené, nedá sa nič robiť.
Odpovedať
Je tam dost tych tuji, preco tolko rakytnika? Robis olej,ci stavu? inak ziadne drobne ovocie,ktore vie byt pekne aj chutne navyse. Za mna velmi jednoducha, bezkvetna zahrada, ale lepsie nez travnik,tuje a dva muskaty v okne.
Odpovedať
Profilova fotka
niekto na tuje neda dopustit iny by sa im najradsej uplne vyhol :) ale zlozenie zahrady bude naozaj pestre bude to fajn si myslim
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mozem vyjadrit svoj nazor z hladiska kompozicie, tak ide o tzv ' odstredivu' zahradku, kde su vsetky vysadby sustredene v liniach po okrajoch pozemku , u nas sa takto hojne navrhuje. Ale je to skoda, lebo s priestorom by sa dalo pracovat lepsie a clenitejsie. Co sa sortimentu tyka, tuje ,borievky, cyprusteky, drace su uz dost obohrata platna, je to fakt vsade uz u nas, chyba mi viac premnlivosti v priebehu roka. Miscanthus a levandula to nezachrania.
Odpovedať
@jurgyn cca 10druhov drviva vacsina stalozelena to je naozaj pestre? Ale niekto fakt chce bezudzbovu zahradu, nema cas ani chut sa starat, tak je to OK.
Odpovedať
ahojte, ano, presne tak, zadanie bolo, aby boli kriky stalozelene (vaccsina) a staroslivost minimalna... pridam aj nejake vizualizacie..
Odpovedať

Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@katushka2112 Vysoke cyprusteky(ci tuje?) na poslednom obrazku a vedla nich nizucka levandula v spolocnej linke za tym domcek s ostrymi hranami cele obalene vysokym murom. Nepride Vam to trochu kostrbate a drsne? Aky mate z toho Vas osobny pocit?
Odpovedať
ano, to uz je tiez zmenene, na podnet nejakých ludi, ktori vyjadrili nazor.. namiesto levandul budu pokracovat cyprusteky..
Odpovedať
Profilova fotka
@katushka2112 Naozaj škoda, že tam nevidieť viac trvaliek a prilákať tam aj motýle. Napríklad nádherné budleje, aspoň magnólia alebo okrasná čerešňa, plus kvitnúce trvalky ako echinacea, salvia, nepeta, perovskia, veronica, gaura atď.. Tie trávy v blízkosti bazéna, tiež nevidíme ako úplne najlepšie riešenie. Postačí jeden deň silný vietor a môžete čistiť bazén. Skôr tam mala byť nižšia tráva (ak teda musí byť okrasná tráva). Ten levanduľový záhon odporúčame posunúť k altánku. Celkovo tú časť prepojenie bazéna a altánku by sme riešili skôr jemnou líniou do priestoru.
Odpovedať
osobne mi tam chyba viac takych pestrejsich rastliniek, ktore by to cele nejako ozivili.
Odpovedať
můžu se zeptat, v jaké programu jsi to navrhovala?
Odpovedať
Tiež sa pripájam k názorom, ktoré kritizujú nadmerné použitie tují, cypruštekov a vo všeobecnosti stálozelených drevín. A ak som dobre čítal, tak sa to ešte zhoršilo pridaním ďalších cyprusov miesto levandule. To budete ako v klietke bez života. Záhrada bezúdržbová, alebo s minimálnou starostlivosťou je obrovský mýtus. Obzvlášť, ak chce niekto každý týždeň kosiť trávnik, ale už 1-2 krát za rok ostrihať nejaké kvety mu príde moc. Takže pre mňa je tá záhrada mŕtva. Ospravedlňujem sa za kritiku, ale toť môj názor. Verím však, že sa nájdu ľudia, ktorým sa takýto priestor okolo domu môže páčiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ja som nemyslel pestre akoze farbou a tak ake zlozenim akoze druhmi ;)
Odpovedať
ved tych tuji tam ma tak zo 10ks, to je vela? Co je na nich zle pokial sa autorke pacia?
Odpovedať
@jurgyn je tam 8 druhov v celej zahrade s travnikom 9. Ale uz to zmenila autorka.
Odpovedať
Profilova fotka
Tie tuje by som skôr skúsila presadiť a dať ich k sebe, takto s tými nízkymi rastlinami to nepôsobí dobre...(už tu bola debata o presádzaní vysokých túj a vraj prežili :)) levanduľu určite nie ku tujkám a trávu by som dala preč od bazéna....skôr by som volila, keď chcete mať málo práce so záhradou zelené rôznorodé kríky k sebe a vytvoriť jeden farebný záhon s trvalkami, napr. popred altánok...nech je to súrodejšie a výškovo vyrovnané...:)
Odpovedať
@slavka36 presne z tej travy bude v bazene bordel
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze podnetne nazory uz boli vyjadrene vyssie. Z technickeho pohladu je trava pri bazene problem. Co sa tyka estetickeho je to Vas navrh takze sa tam budete citit prijemne. Nevidim zvast problem ani pri levanduli. Mozno akurat ten ze v tom tieni sa jej darit nebude. Avsak, keby som si robil podobnu zahradu pre seba alebo pre klienta, vyhol by som sa vyberu sortimentu len zo stalozelenych a ihlicnatych drevin. Zvlast tuje a cyprusteky stoja za zvazenie. Oba druhy su smutocne rastliny a zvyknu sa vysadzat ( teda skor zvykli) pri cintorinoch. Pestrost by som zvyraznil aspon dvomi nizkymi listnatymi drevinami, kvitnucimi krami a vyberom trvaliek. Vysadbu by som organizoval skor do prirodzenych skupin ako lemovanie oplotenia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?