Výber smaragdových tují

ahojte, kupovali ste niekto v poslednej dobe smaragdove tuje? POZNATE PREDAJCU: Slovenske zahrady z Topolcian (http://www.slovenskezahrady.sk/akcia-... Maju 100cm tuje za 6 eur, vyzeraju velmi dobre. Trochu mensie len za 3.5 eur. Otvorene maju 7 dni v tyzdni az do 21.00 a teda vyzera, ze si zaobstaram tuje tam. Mate nejake ine tipy pripadne? Je sanca, ze este do buduceho roka mi podrastu o bezne slubovanych 30-40cm alebo uz je neskoro a do buducej sezony s nimi "ani nehne"? :) Vdaka za rady :)
Odpovedať
Ahoj, Kupovali sme tam tuje v máji a sú fakt nádherné. Je to jednoznačne najlepší producent, lepšieho nenájdeš ako cenou tak aj kvalitou a inak narastú ti určite aj viac ako spomínaš. Najčastejšie sa vysádza na jeseň. Ja pôjdem ešte určite dokúpiť majú tam aj veľa iných rastlín, idem robiť predzáhradku :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj tiež sme teraz kupovali tuje za 3,5€ vysadili a napíšem na rok vyzerajú zatial super dufam budú pekne rásť, majú krásne veci do záhrady a majitelia super ochotní!!!Odporúčam!!!
Odpovedať
tak sme kupili tie tuje teda :) ... nakoniec ale tie za 4 eur/ks (70-80cm) ... tie vacsie za 6e nemali ... :( inak mili ludia, dufam, ze budu kvalitne tujky ... na 7.5m davame 16 kusov ...
Odpovedať
Profilova fotka
Tuja západná Smaragd naozaj rastie v priemere 30 – 40 cm za rok. Pri vhodných podmienkach určite do budúceho roka vyrastú. Dôležité je zalievať ich. Aj počas zimy, keď nebude mrznúť. Dreviny, ktoré do zimy nebudú mať dostatok vody môžu vyschnúť, vymrznúť.
Odpovedať
a co hovorite na minimalnu vzdialenosti medzi tujami? my sme ich dali od seba takych 40 cm ... tak nam poradili v tom zahradnictve, ze to je ok a ze to takto vydrzi ... ini hovoria, ze tam bude malo miesta pre korene po niekolkych rokoch a ze mozu tie tujky zakapat ... co myslite, ako sa tomu da pripadne proaktivne vyhnut?
Odpovedať
ahojte my mame tuja smaragd a nam davali 80cm od seba, zevraj sa urcite spoja. My ich mame huste tak dufam ze bude s nich mat pekny zivy plot :-)
Odpovedať
my sme sadili smaragdove tuje minuly rok v septembri, riadne sa o ne starame, prihnojovali sme horkou solou, polievali...a 30-40 cm za rok nenarastli ani keby sme ich za vetvicky tahali... su nadherne, prave dnes sme na ne s mm pozerali a obdivovali, fakt klop klop krasne...ale obavam sa, ze 30-40 cm je len snaha predajcov...
Odpovedať
no, to nie je nic moc ... nie je to podou? ... mne nebude vadit, ak by nerastli polmetra rocne, len nech sa ujmu, zhustnu a podrastu aspon tak, aby urobili "plot" a nevidel som to pletivo za nimi ... drzim vam teda prsty, aby zacali aj rast ... :)
Odpovedať
@jaano69 ale mne rastu a su krasne...len proste nenarastli tych vsade slubovanych 30-40 cm ja sa nestazujem na moje tujky... :-) ...ja len reku netreba mat 30-40 cm ocakavania
Odpovedať
Profilova fotka
Ja poznam v kosiciach vyborneho priamo pestovetela a nielen tuji, rodinna firmicka: Lubomir Solc priamo kupa zo zahrad 0910 410 242 .. A cena je neskutocna ;-) .. :-p
Odpovedať
@jaano69 my sme tiez kupili od nich, 50 ks :) Vsetky sa ujali, aj uz trochu zhustli a podrastli.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaano69 Tuje by sa mali vysádzať vo vzdialenosti 50 – 70 cm, v niektorých prípadoch aj 70 – 80 cm. To sú ideálne vzdialenosti, aj keď v prvých rokoch po výsadbe vysadený živý pot nie je vzhľadovo ideálny, časom - rokmi sa určite dreviny zapoja a dreviny budú mať pekný zdravý vzhľad, bez toho, aby z jednej strany zasychali alebo sa navzájom utláčali, navzájom si bránili koreňmi a do budúcnosti by ste tak nemuseli žiadnu z nich odstraňovať. Tí, ktorí chcú efekt hneď vysadia tuje na husto a v budúcnosti niektoré ešte malé odstraňujú alebo tiež v dospelosti, nakoľko sa nezmestia do radu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
My trochu vahame ci sa vobec chytia lebo asi v 40 cm hlbke je utlacena stavebna poda ....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Prosim, ake su to vhodne podmienky ? V jeseni sme tuje smaragd vysadili a niektore zhnedli . Cim to je, poradte vhodnu starostlivost, ...ake hnojivo , kde to zozeniem ? Dakujem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@olsan Vhodné podmienky pre pestovanie tují znamenajú napríklad – priepustná pôda, pestovanie bez textílie - ak je pôda ťažšia a vlhkejšia. Ak sú tuje suché a hnedé, v jeseni a v zime alebo bezprostredne po výsadbe trpeli nedostatkom vlahy, zálievky alebo živinami. Hnojenie sa odporúča napríklad hnojivami na ihličnany alebo si zakúpte horkú soľ. Jar je suchá aj zima bola, preto nezabúdajte na zálievku, intenzívne, výdatne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@rastlinky_sk dobry den, chcem Vás ako odborníka poprosit o radu .... sadili sme cca pred mesiacom tuje smaragd vysoke cca 2 metre, a v poslednej dobe niektorým začínajú žltnut,hnednut až postupne usychať tie malé šišky (a aj sa mi zdajú trošku bledé konáriky) .... prší tu skoro každy den, ked neprši tak polievame, ....hned na druhy den po zasadení som ich zaliala 1%roztokom cereritu .... su tie suché šišky normalne? alebo čo s tym? zaliať horkou solou??dakujem vam velmi za radu .... Jana
Odpovedať
Profilova fotka
@janika11 Dobrý deň, hnednutie šišiek je normálny jav, dozrievajú. Vyskytujú sa u dospelých jedincov, čo býva spravidla od výšky 1,5m. Ak sa Vám nepáčia, je vhodné obdobie aj na ich odstraňovanie, ostrihanie koncových výhonov. Hnojenie tesne po vysadení nebolo nutné. Boli vysadené do zeminy, resp.dúfam, do substrátu, ktorý už obsahoval živiny, ktoré vystačia cca na mesiac. Po mesiaci až dvoch je vhodné hnojenie, teraz už s hnojivom s vyšším obsahom draslíka pre bezpečné zazimovanie a vyzrievanie pletív a ako ochrana pred vymrznutím. Zálievka je nutná počas novej výsadby. Treba však skontrolovať, či je naozaj aj po daždi substrát, pôda vlhká aj pod tujami. Horká soľ sa používa preventívne alebo po zistení hnednutia väčšej časti zelených vetvičiek. Hnednutie niektorých vetví z vnútra je tiež normálne. Stačí ich rukou jemne odstrániť. Dreviny sa musia prispôsobiť novým podmienkam a zakoreniť. Na jar uvidíte skôr, ich ujatie. Zalievajte aj počas zimy, keď nebude mrznúť a určite prežijú zimu. nevymrznú a nevyschnú.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@rastlinky_sk môžem poprosiť o radu ? plánujeme vysadiť tuju smaragd do záhrady ale máme tu ovocné stromky a tuja je vraj prenášateľom nejakých chorôb na ovocné stromky. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@matkovazuzka borievky (Juniperus) sa nemajú rady s hruškami (Pyrus). Tuja je OK.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Urcite predajcu neodporucam!!! nakupila som u nich za 800 euro rastliny, pri preberani som sa pytala na uplne vyschnute rastliny, ci to je OK. Odpoved bola, ze ano, zimuju a budu v pohode. Po mesiaci vsetky rasili, volala som im, ze co. Ze im mam este dat 2-3 tyzdne a ze keby nie, tak to budeme riesit.. O 3 tyzdne som im volala, ze teda naozaj nic. Opoved, jasne v poho, to sa stava, poslite foto a cislo uctu posleme peniaze. Po zaslani foto mi reklamaciu neuznali, dokonca tvrdia na uplne suchy eukalyptus, ze je uplne OK!!!! peniaze vratit nechcu, ani telefon uz neberu! rozhodne nekupovat!!!!
Odpovedať
Pani aliska21, nedá sa nám nevyjadriť k Vášmu príspevku, pretože peniažky za uschnuté 3 rastlinky sme Vám !!!!!!!! ihneď previedli na Váš účet !!! a ani sme nepožadovali doručiť Vami reklamované rastliny k nám spať, to si myslím bolo maximálne ústretové voči Vám, pretože veľmi málo predajcov by Vám toto urobilo. Koniec koncov máme aj tak svoj názor na to ako ste sa o dané rastliny postarali.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?