Vŕtaná studňa s čerpadlom + vzdialená ručná pumpa

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, či má s týmto niekto skúsenosť a či je to možné. Čerpáme vodu zo studne aj pre domácnosť. Chcela by som dať postaviť záhradný domček nad šachtu s vŕtanou studňou (studňa by bola skrytá pod podlahou v mieste terasy domčeka). Keďže pri výpadku elektriny nemáme vodu, potrebovala by som pred tým záhradným domčekom aj ručnú pumpu, aby sme mohli ťahať vodu v prípade núdze ručne. Je možné do tej jednej studne, kde už je čerpadlo pridať rúru, ktorá by viedla k ručnej pumpe asi 2 metre vzdialenej? Bude to fungovať? Dúfam, že je to zrozumiteľne napísané, nie som extra technik. Vopred ďakujem za pomoc a informácie.
Odpovedať
cerpanie rucnou pumpou je obmedzene hlavne hlbkou z akej sa bude cerpat (lebo atmosfericky tlak, ucili sme sa to na fyzike v ZS) nie az tak vyznamne nejakou odbockou na rure
Odpovedať
@trend270 Ako hlboko je hladina vody v studni...?
Odpovedať
Už sme z nej na začiatku čerpali ručne, len ma zaujímal ten posun o 2 metre a to, že už tam je rúra z čerpadla. Studňa je hlboká 12 metrov, voda začína v 8 metroch.
Odpovedať
Ak je hladina 8 metrov od povrchu, tak to posunutie nebude možné... Predtým bola pumpa priamo nad studňou a pracovný valec niekde v polovici studne. Nakoľko ten je s pumpou spojený tiahlom, musí byť priamo nad studñou. Nešlo by tú ručnú pumpu zakomponovať k tomu domčeku?
Odpovedať
@dedo758 Šlo, len by sme čľapkali vodu na tej terase :-) Neplánovala som tam dať ručnú pumpu, lebo som myslela, že to bude len na polievanie. Ale developer zobral peniaze a nespojazdnil vodovod, tak sme museli vodu zo studne natiahnuť aj do domu. Budem asi musieť nájsť nejaký domček, ktorý mi do toho priestoru vojde a nebude prekrývať studňu. Nechám ju teda mimo domčeka. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@trend270 Ak voda nie je hlbšie ako 7 m môžete dať LILA pumpu, tá má piesty navrchu.
Odpovedať
Riesim podobny problem ako bol spominany autorom tohoto clanku. Studnu mam 11m, voda je v 4m. Planujem tam dat povrchove samonasavacie cerpadlo. http://www.kotollacno.sk/kurenie/esho... Pri tak plytkej studni nevidim dovod na predrazeny system s frekvencnym menicom. Vodaren bude sluzit pre dom i na zavlazovanie. Mal by som radsej na zavlazovanie pouzit ine cerpadlo? Cize cely system nasavania s cerpadlom.
Odpovedať
@jan45 Veľmi pekne ďakujem, Janko. Musím zistiť, od akej hĺbky už máme vodu. Myslím, že by to mohlo byť v 4 metroch, do 8 nám dali elektrické čerpadlo. Takže išlo by to aj s tým bočným posunom?
Odpovedať
@rkorba My už elektrické čerpadlo máme, potrebujeme k nemu ručnú pumpu trochu bokom. Keď vypadne elektrina alebo sa niečo nedajbože stane s čerpadlom, sme bez vody. Ako rezervu.
Odpovedať
Profilova fotka
@trend270 ťahal som tým vodu z potoka 30 m vzdialeného s prevýšením cca 4 m. Patrí to k najvýkonnejším ručným čerpadlám, má dva piesty, každý pohyb páky nasáva a vytláča.
Odpovedať
@jan45 Super :-) Veľmi pekne ďakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?