Vianočný stromček na záhrade

Profilova fotka
Ahojte, chcela by som si teraz natrvalo posadiť na záhradu ihličnatý stromček (výška cca 100-150cm), ale taký abý som ho mohla na Vianoce ozdobiť svetielkami. Rozmýšľala som nad strieborným smrekom, len neviem či je to tá správna voľba. Viete mi poradiť svoje skúsenosti, príp. čo iné by ste odporúčali? Neviem ako rýchlo rastie a či je vhodné ho zasadiť tak 2m od domu. Rada by som sa vyhla nejakej chybe (myslím korene pod chodníkom, alebo príliš rýchly rast ap.!). Ďakujem za všetky rady a skúsenosti.
Odpovedať
Existuju taketo ihlicnany s pomalym rastom, u nas ich mali minulu jesen v zahradnictve. Tusim strieborne jedle. Ja mam v tvare vianocneho stromu takto nasadenu cezminu, v zime ma krasne cervene bobule a rastie pomalicky.
Odpovedať
Tiež túžim po takom trvalom živom vianočnom stromčeku. Veľmi si prajem mať v blízkosti domu nejaký ihličnan, ktorý v dospelosti nedosiahne viac než 2-3 m, preto aj ja budem vďačná za každú radu skúsenejších pestovateľov.
Odpovedať
Ja sa vam v tom zahradnictve opytam,ked pojdem okolo,mozno ich budu mat aj tento rok. Inak este mam jedlicku v kvetinaci, ta rastie pomaly a tu dame dnu aj s kvetinacom-odpada kupovanie stromceka rezaneho.
Odpovedať
@atlaska A to zvladne taky strom zo zimy do vnutra na par dni a zas von?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja zvažujem kórejskú jedľu s bielym ihličím :
Odpovedať
@sofra my mame jedlu korejsku, ta je medzi garazou a domom, a dalsi strom, ktory tiez sluzi na vianocne osvetlenie, je strieborna jedla- spravnym strihom sa daju aj tvarovat, resp. skratit :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za vaše skúsenosti. Objednala som si stirebornú - snáď nebudem ľutovať, ale matkamirko a ve_ki s tou kórejskou ste ma teda riadne nakopli x-) skúsim ešte prehovoriť manžela na jednu kórejskú na zadný dvor - dúfam, že to prežije :-D :-D :-D
Odpovedať
@edyta najskor ide do garaze,po tyzdni dnu a von zasa garaz a potom von. a vela vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@sofra Ideálne riešenie pestovať stromček vo veľkej nádobe, bude mať aj dostatok priestoru pre korene, kedykoľvek ho viete premiestniť na terasu, balkón, rovnako ho umiestniť v záhrade na záhone a ozdobiť svetielkami. Samozrejme musia byť použité exteriérové. Ozdobiť sa dá aj tuja, cypruštek či borovica priamo na záhone - vianočnými guľami, či šitými dekoráciami alebo najlepšie semienkovými ozdobami, jablkami a orechmi, ktoré by potom zúžitkovali vtáčiky.
Odpovedať
@rastlinky_sk ako dlho vydrží taký stromček v nádobe cez vianoce dnu? nie je to preň šok?
Odpovedať
@atlaska hm, tak to asi by slo. Mozno si aj ja dam daco do nadoby, a aku velku mate tu nadobu ? Ked je velmi velka tak to sa ani neda manipulovat, ze?
Odpovedať
@sofra Krasa korejskej jedly zavisi od pody. jedna pani ma z nich plotik a ako sa jej meni zemina na pozemku tak stromceky su škaredšie a škaredšie. Ja som si kupila stepeny, ze vraj krajsie rastie. Uvidim.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@edyta fuha odhadom priemer horny kvetinaca 50cm? syn s muzom mi to prenasaju. Oleander je vo vacsom kochliku a ten nosia tiez do garaze na jesen. V baumaxe mavaju farebnu jutovinu a do tej ho obalim aby bol pekny,lebo je to umelohmotna klasika, v lete je za altanom kde ho velmi nevidno. a este mu davam toto kupene v KIKdiskont http://www.4home.sk/zavlazovacie-gule...
Odpovedať
@atlaska to je celkom maly kvetinac. Super. Take gule dokonca mam doma.
Odpovedať
@edyta stromcek nieje zatial velmi vysoky,aj s kvetinacom ma tak 2m.
Odpovedať
prave vcera davali v Hura do zahrady reportaz, ze ludia si sadia male a mile ihlicnate stromceky, pretoze chcu mat exterierove vianocne stromy...a potom im prerastaju cez hlavu do desiatkovych - metrovych /to je strasne spojenie, uznavam/ vysok...a potom ich rezu, pretoze im tienia, poskodzuju fasady atd atd...
Odpovedať
Profilova fotka
@1zaza Dobre prekorenený stromček zvládne týždeň až desať dní v teple v pohode, dva sú už trochu dlhšie. Ak by bola rastlina čerstvo presádzaná do kvetináča, je veľká šanca, že ten vianočný šok na jar "nerozchodí".
Odpovedať
Profilova fotka
@sofra my máme pred domom tiež kórejskú modrú jedličku, slúži aj ako vianočný stromček, ale svetielka radšej dávam na našu previsnutú morušu, perfektne na nej vyzerajú a lepšie ich vidno, lebo moruša jasné že v zime nemá listy, ktoré by zacláňali svetielka :-)
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?