Vertikutátor

Mate niekto doma? Pouzivate, ci len stoji v kute? Vycisti od starej travy aj starsi zanedbany travnik? Na co sa pri kupe zamerat, na vykon (na 500m2), na konkretnu znacku? Snazila som sa cca 3 rocny travnik odhrabat od starej travy, je celkom zeleny, ale ta stara trava ho dusi, neslo to riadne vyhrabat, tak 1/5 isla, makacka ako hrom :( Zvladne to vertikutator? Teraz sme vysievali novy travnik, bude to cca 400m2, tak som rozmyslala, ze pokial by to bola pravda, ze je takato starostivost o travnik nutna, tak by som ho na jesen zakupila, aby som po prvy raz prevzdusnila zem pod novym travnikom a zrevitalizovala staru travu. Dakujem za kazdu radu :)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj my ho máme a kúpili sme si ho spolu so susedovcami :-), benzínový, neviem presne, ktorý ale je to mdt...no a využili sme ho na jar a budeme aj na jeseň :-D určite po jeho využití trávnik pookrial, tiež sme to hrabali najprv ručne, ale to čo šlo s ním hrabľami nevyhrabeš (veeeeeľa) :-) takže kúpte. len pozor, nie ten z lídla, má ho sused a je slabý....a my sme vyberali "zlatý stred" :-) cenovo aj výkonovo.
Odpovedať
Pouzivame na jar a na jesen. Mame ten z lidla. Nam staci a vyhrabe toho dost.
Odpovedať
@daniela6 na benzinovy mat nebudem, aj kosacku mame na elektriku. Aky ma prosim ta vykon? Dakujem za referenciu, bala som sa, ci to nie je len taky reklamny oblb, ako mnohe ine veci :)
Odpovedať
Bosch AVR 1100 je moc velka blbost? Znacka mi je sympaticka a zatial som bola so vsetkymi vyrobkami spokojna. Pacia sa mi aj parametre...
Odpovedať
ja som ho mala požičaný od kolegu, mal Alko. neverila som, čo všetko z nášho trávnika odstránil. tuším toho bolo pol veľkej vlečky a to si nemyslím, že máme nejaký veľký trávnik. môžeš to použiť aj niekoľkokrát za rok, my sme len na jar. a tráve to neskutočne pomohlo. rozmýšľame nad kúpou, len nás odráza, že to bude ďalší kus zariadenia, čo budeme musieť obchádzať ďalší krám
Odpovedať
...na 400 m2 asi treba benzínový, ....ja mám iba 100 m2 a ide mi na nervy ked urobím cca 10m2 a kôš musím vyprazdnovať (veľa starej tráva) a mám Alko 38 VLE Combi Care Comfort - tiež kôš 55 l....
Odpovedať
@box to prezijem, ide mi skor o to, aby to naozaj vyhrabalo, lebo neviem, na akom principe to pracuje. Aky vykon by to potrebovalo, to by nemalo zalezat od typu motora, ci? Dakujem za tip :) Vzadu mame na novo posadenych cca 350 m2 travy, vpredu - obecny pozemok cca 60 m2, toho sa bojim. Lebo urcite aj slabsie zariadenie zvladne novo zalozeny travnik, ale aby mi to vpredu vyhrabalo trojrocnu plst z travy sadenej ako koberec.
Odpovedať
Ide aj o ostrost nozov, mame Hecht a pohoda, stary travnik mozes prejst viackrat, neboj vyhrabe ti to dostatocne. Pouzivame na jar aj na jesen, ten tohtorocny travnik este na jesen nevertikutuj, korienky budu este slabe,zbytocne ich kopu povyberas a na jesen ti uz nedorastie tak ako na jar. Nevertikutuje sa ani polrocny koberec - teda polroka polozeny koberec.
Odpovedať
@atlaska a prevzdusnit, myslim nie ten valec s hacikmi na plst, ale noze, to uz bude nieco platne tuto jesen?
Odpovedať
noze - rezu - vertikutuju palicky - pichaju - vertikuluju vertukutuje sa na jar a na jesen vertikuluje sa aj behom leta Nas ma dva valce aj noze aj pichliace a za dobru cenu, cca 90eur. Noze su na plst, je to zarezavanie a vytahovanie tej plste a to ti povytahuje slabe korienky. ja by som zasiaty travnik na jar na jesen toho isteho roka nevertikutovala, nerobi sa to ani s hotovym kobercom tak skoro.
Odpovedať
Profilova fotka
Vertikutátor je stroj, ktorý svojimi nožmi PREREZÁVA trávnik, vrchnú vrstvu pôdy, uvoľňuje koreňový systém, aby mohol dýchať. Paličky vertikutátora trávnik PREVZDUŠŇUJÚ. Vhodný je najmä na trávnaté koberce, ktoré sú husté, alebo na trávniky založené na pôdach, ktoré neobsahujú piesočnatý podiel, na trávniky siate, staršie aj pre všetky, ak sa vhodne použije. Zároveň odstraňuje mach a plsť, buriny. Dodá trávniku mladý svieži vzhľad najmä na jar po zime. Používa sa po kosení. A následne môžete dostatočne pohnojiť alebo zalievať. Živiny a vlaha sa dostane priamo ku koreňom a trávnik bude rásť. Starý porast ním zmladíte a zároveň podporíte rast mladých výbežkov. Vertikulátor je skomolenina slova vertikutátor, ktorá sa vyskytuje na internete.
Odpovedať
Halooo, potrebujem rady skusenejsich a najlepsie skusenych..travnik sme vysievali cca pred dvoma rokmi na jar. prvu sezonu bol nadherny, pravidelne zavlazovany,hnojeny..neskor sa stala mala nehoda a manzel ho zrejme prehnojil na zopar miestach.ale v podstate nejde o to..travnik sme dosiali---poucili sme sa :-| Problem je v tom ze v marci tento rok sme zakupili el prevzdusnovac zn.Hecht. nemam ziadne skusenosti, a tak som ho hned vyskusala.pouzila som ten mohutnejsi valec s nozmi.travnik to pekne precesalo,vyzbieralo skaredu travu do zberneho kosa a tiez prevzdusnilo vrchnu podu. lenze na moj udiv,aj ked som citala ze travnik nemusi vyzerat po prevzdusneni nejak uhladne,trava bola dost vytrhana a vzniklo tam viac miest bez travy. travnik som jemne posypala kremicitym pieskom a polievala, no a o nejaky cas aj jemne pohnojila granulovym hnojivom..stale a stale bolo vidno ,,hole miesta,, tak sme travnik dosiali aj spolu s jemnou vrstvou raseliny.travnik zalievame denne aj viac krat. najvacsim problemom je ze vacsina tych dosievanych miest je akoby zaliata stvrdnutou hlinou,akoby s jemnou primesou machu.a trava z tychto miest klici uplne mizerne,takmer vobec v porovnani s ostatnymi miestami --- 8-( som z toho sklamana,lebo neviem kde sme urobili chybu.pomooooc...radte!!!! co teraz. dnes som sa po porade s odbornikom opat rozhodla prevzdusnit. vyzera dost vysklbane. uz som ho aj popieskovala a zaliala.co s nim dalej? opat dosiat travu?? a aj s novou zeminou? pomoooc.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska nemate problem s vysklbanou travou? neviem kde hladat chybu.uz som rozmyslala ci ten vertikutator nie je nejaky chybny..tiez Hecht ]-(
Odpovedať
@meryr nemame krasne ju prerezal, kopa odpadu, hned som ju pohnojila a je normalne pekny travnik, sused ho pouzil tiez a dalsi sused tiez ziaden problem.
Odpovedať
a este by ma zaujimalo akou rychlostou prechadzas po travniku.ja som si zvolila stupen 5 cize najhlbsi,lebo len ten sa mi zdal ucinny a prechazala som teda dost pomaly dokonca aj viac krat a v roznych smeroch tak asi preto to tak dopadlo.no nastastie je to len kusok travnika oproti ostatnej travnatej ploche,ktoru mame zasiatu len pred mesiacom.ides plynule ako ked prechadzas kosackou?? alebo pomaly.ja uz fakt neviem :-S
Odpovedať
@atlaska vdaka za radu, aspon som kludnejsia ze to nebolo zbytocne vyhodenych 100eciek..a kolko rocny mate travnik?
Odpovedať
@meryr nemala by si chodit v roznych smeroch, ale iba najprv jednym smerom a potom smerom na neho kolmym. Mala by Ti ostat akoby vykreslena sietka na travniku. A obvykle sa to urobi len raz. Ked nasledne pohnojis a dobre zalejes, tak do dvoch tyzdnov mas krasny travnik :-)
Odpovedať
@meryr - a hlavne travnik treba vertikutovat az po roku-dvoch, urcite nie skor.
Odpovedať
@meryr my mame koberec polozeny na jesen 2010, vertikutovali sme prvykrat. Inak my mame rovinku ale sused ma aj kopec a na kopci mu to vela tej plsti nepozbera len vyreze a necha a travniku, ma aj rovinku a tam mu to zbera krasne. nemozes ist na 5 ale na stred na novy travnik 2, na dobre zakoreneny 3-to my povedali ked som ho kupovala. A tiez nezatacat, len rovno vypnut otocit a zapnut apotom aj kolmo na uz urobenu plochu. Nbeoj on sa ti vzchopi, pohnoj, dosej povalcuj zalej. A treba ist pomaly aj ked stroj ta taha ist rychlo.
Odpovedať
otazka, podla coho by som mal vediet, kedy precesat travu drotmi a kedy prerezat korienky nozmi? Na jesen som skusil precesat drotmi kus travy a nevidel som ziadny rozdiel (travnik som sadil na jar, ale vzhladom na vydatne hnojenie bol husty ako keby bol kobercovy) a nevidel som ani ziadny zmysel cokolvek robit tej trave na jesen. Na jar bola trava cela hneda ako kazdy travnik po zime, vyrastali pomedzi hnede stebla mlade zelene stebla. Tu som usudil, ze teraz uz treba prevzdusnit travu. tak som cely travnik precesal drotmi. Mimochodom, ten maly kosicek co ma vertikutator je tam na aky ucel? Ved kazde dva metre by bol plny. Hned skoncil v garazu kde zapadne prachom, bordel som pozbieral potom kosackou, na 4 are asi 20-25 70litrovych kosov. Travu som pohnojil, ale nechce sa jej moc rast, minuly rok to bolo ovela lepsie. Po pohnojeni rastla ako keby som nerovnomerne hadzal hnojivo, proste flaky, niekde bola krasna husta a rastla vysoko, niekde hnedy flak a skoro nic z neho nerastlo.... nepomohllo ani dohnojenie tych hnedych flakov. Pre susedov sa trava zda byt pekna, ale pre mna nie. Co je zle, znamena to, ze je hnojivo zle(pouzil som ine hnojivo ako minuly rok), alebo bolo treba vytrhat korienky nozmi? Davam fotku, kde to trochu vidno, ale tato fotka je skreslena, kedze to je z mobilu urobene HDRko (mobil mi upravuje fotky automaticky a pridava aj farby, kontrast a podobne), realne to vidno viac
Odpovedať
Profilova fotka
@hipisko Vertikutačné drôty sa používajú na vyhrabanie machu z trávnika, nože podrezávajú všetko nepotrebné v trávniku ako plsť, buriny a podporujú rast trávnika a je to dôslednejšie prevzdušnenie ako s pomocou drôtu. Nože sa používajú v apríli a v máji, nepoužíva sa počas vegetačného kľudu trávnika. Trávnik je z nášho pohľadu veľmi pekný. Prázdne miesta po vertikutácii je potrebné dosievať.
Odpovedať
@hipisko aj mam flaky kde je trava uplne tmavozelena a rastie 2x tak rychlo, no su to plochy kde ich omocil nejaky pes,teda fenka, najprv vypalene koleso a teraz na tom istom mieste raztak velke koleso krasnej travy. Teda neviem ci sa tam dostal nejaky pes, ci kuna.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Nenasiel som vhodnejsiu temu,supnem to teda sem. Co sa tyka udrzby travnika,som uplny laik a zaciatocnik.Po 12dnoch po polozeni travnikoveho koberca som ho prvykrat pokosil na 6cm.Po dalsich cca 5dnoch vsak mal opat vysku cca 9-10cm,tak som sa ho rozhodol opat pokosit.Trava vsak bola od rosy mierne mokra,tak ju nie vsetku bralo do kosa,ale cast zostavala na travniku.Ciastocne sa mi podarilo travu vyzbierat dodatocne kosacku,ale nejaka zostala v travniku.Chcel by som ju vyhrabat hrablami,ale mam obavu,ci z trojtyzdnoveho koberca nieje nebezpecne hrabat travu kovovymi hrablami.Skusal som to,ale zdalo sa mi to drasticke a mal som obavu,ze to vytrham aj z korienkami.Poradite mi na to nejake speci hrable,alebo to mam radsej nechat este riadne zakorenit a az potom hrabat?Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Na novozaložených trávnikoch a najmä na jeseň je potrebné vyhrabávať trávu, listy. Počas leta je vhodné trávu ponechať aj na trávniku. Okrem kosenia sa často robí aj mulčovanie, kde zvyšky po kosení obohacuje trávnik o živiny rovnako ako hnojivo. Teraz už trávnik nie je potrebné kosiť tak často. Ponechajte ho vyčistený a na vyhrabávanie používajte plastové trávnikové hrable, ktoré sú určené aj na hrabanie lístia.
Odpovedať
@rastlinky_sk dosievať travu po vertikutacii je uplne zbytočné... tráva sa pekne spamätá aj sama a všetky prazdne miesta dorastu aj bez dosievania. Vertikutuje sa aj preto aby tráva nebola príliš hustá lebo potom nedostava dostatok svetla a živin a vysycha a ked sa ešte aj podseje tak to bola vertikatacia uplne zbytocna pretože opäť príliš zahustne a potom sa clovek točí stale dookola. Je pravda že po verikutacii travnik nevyzerá velmi dobre ale do 2-3 týždnov vdaka tomu pekne sam zahustne a je ako nový.
Odpovedať
@zirafak najlepšie su lahké plastové aby nepoškodili travnik dostaneš ich v baumaxe, hornbachu a myslím že v každom zahradnictve
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk @misa1707 Lahke plastove.Mate aj nejake konkretne typy?Lebo niekedy mam dojem,ze v tych speci obchodoch nic nevedia :-| Ponukali mi take nejake drotene,kde sa dala sirka zaberu nastavovat.Je to ok?
Odpovedať
my mame gardena tieto http://www.gardena.com/sk/garden-care... @zirafak drotene by som neodporúcala
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Gardena hrable sú ok aj také obyčajné z bau... alebo horn..., sú oranžovej farby, od rúčky sa rozširujú. Nemusíte to preháňať so značkami....tráva si na to nepotrpí, hlavne, že splnia účel. Tie drôtené sú tiež často používané. Pre Vašu predstavu napr. Fiskars, prvé na obrázku http://www.hej.sk/dom-zahrada-krmivo/...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Momentalne maju v akcii v LIDL rucny vertikutator.Myslite,ze sa oplati?Nikde som nevycital,na ake plochy je urceny a mam obavu,ze mojich 300m2 bude nad jeho sily.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?