Vertikálna záhrada

Profilova fotka
Ahojte. Rozmýšľam nad využitím jednej steny v zimnej záhrade ako vertikálnu záhradu, kde nasadím rôzne bylinky do kuchyne. Nemáte niekto s takým niečím skúsenosť?
Odpovedať
Profilova fotka
Len chcem pripomenúť, že ešte stále by ma to zaujímalo :)
Odpovedať
Profilova fotka
Vertikálne záhradné steny alebo zelené steny už konečne dorazili aj na Slovensko. Známejšie sú však v zahraničí. Upravujú sa tak väčšinou vonkajšie múry a fasády administratívnych budov, vnútorné steny reprezentatívnych firiem, kaviarní. Neodporúčame vytvoriť ju svojpomocne. Čo sa týka použitie byliniek do takejto steny, tak nie sú vhodné. Vo vertikálnych stenách sa nepoužíva substrát a keď áno, tak len vo veľmi malom množstve. Rastliny sú zachytené do plstnatej tkaniny, ktorá je uchytená pomocou kovového rámu a dosiek z PVC. Tkanina musí byť dobre nasiakavá, nakoľko okolo týchto rastlín prúdi živný roztok pomocou čerpadla, ktoré im zabezpečuje vodu a živiny pre rast, keďže sú pestované bez pôdy. Na steny sú vhodné rastliny ako orchidey, paprade, bromélie, begónie a nízke druhy okrasných tráv. Pokiaľ chcete vytvoriť vertikálnu stenu, dá sa to urobiť aj tak, že zostrojíte kovový rám s poličkami, kde budete pestovať jednotlivé druhy byliniek, v rovnakých kvetináčoch, v substráte, v rovnakých vzdialenostiach a takto vytvoríte zelenú stenu.
Odpovedať
Na toto som dnes narazila :) http://www.nazeleno.cz/nazelenoplus/m... @zuzkama
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzkama @luciaj nie som si isty ci sa ti bylinky na vertikalnej stene ujmu - skor nie.. a ked by aj, rastlinky budu hydrofobne, s nejakym tym hnojivom. to nechces varit. na vertikalne steny sa hodia @rastlinky_sk a chce to svetlo; vela svetla. mnohokrat s umelym osvetlenim. takze na bylinky si zvol klasicke kvetinace s dobrou hlinou ;-)
Odpovedať
@kendu a preco v tom článku zavádzajú spotrebiteľov, že je to aj na bylinky? ]-( Vďaka za eko radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@luciaj v tom prispevku je to na byliny OK, rastlinky su v zemi. ale to nieje vertikalna zelena stena. su to skor vertikalne kvetinace.....
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem vam vsetkym za radu. Asi mate pravdu s tou vertikalnou zahradou, tak som sa rohodla pre vertikalne kvetinace :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?