Vavrínovec - skúsenosti s pestovaním

Ma niekto skusenost s pestovanim?min.rok sme ho zasadili vedla plotu chceli sme z toho zivy plot ale vobec nerastie a nejak sa mi nezda. Neviete kde moze byt chyba? Je na slnecnom mieste v letnych mesiacoch sa polieval ale rez nebol ziadny lebo je nizky. Vraveli ze dorasta okolo 1.5 az2m. Ale nic sa bezmenilo za ren rok😑 ma sa to prihnojit alebo...?
Odpovedať
mozno mal vlani dost roboty s tym aby uspesne zakorenil. Inac rez podporuje rast a zahustenie. Mozno to nedava niekomu logiku, ale je to tak. Ak nebol po vysadbe skrateny a mal presadzanim este obmedzenu korenovu sustavu, tak mal co robit aby vobec prezil. Treba ho okopat, mozes prihnojit, a treba ho zalievat velkymi narazovymi davkami vody. To znamena raz za tyyden mu dopriat tolko vody aby sa pod nim spravlo blato a to blato ostalo vlhke az do druheho dna. Voda sa musi dostat ku korenom, to znamena, ze musi vsiaknt do hlbky aspon 20 cm, co sa len kazdodennym cvrknutim trosky vody na povrch nedosiahne. A este odporucam pri okopavke spravit zavlahove korytko po celej dlzke radu aby voda zatekala ku korenom a nezoztekala sa bez uzitku po okoli. Hnojit mozte komplexnym hnojivom zapracovanym do pody pri okopavke, ale pre zaciatok je vhodne aj hnojenie na list tekutymi hnojivami. Taka vyziva je spracovana rastlinou okamzite, nemusi sa cakat, kym sa hnojivo v pode rozpusti.
Odpovedať
A ako by sa to prom malo rezat
Odpovedať
@mischels po vysadbe sa kazdy vyhon zakracuje zhruba o tretinu. Teraz mozes tiez kazdy zrezat, mozno posledne dva, tri listy aby sa zacal rozkonarovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@mischels Aj keď je nízky bolo by fajn urobiť rez, ten podporí rast a vavrínovcu podľa mňa neuškodí, môže mu len prospieť :-)
Odpovedať
@zita19 máš pravdu, netreba sa toho báť ani keď je ešte menší, jemu to pomôže :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Baby, ja som vysadila tri vavrinovce tento týžden. Su trochu ošľahané mrazom a vrchné listy majú dohneda. Majú cca 50 cm. Kedy najskôr ich možem strihať, aby nemali šok z presadenia aj zo strihu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?