V ktorom období mám robiť prerábku skalky?

Profilova fotka
Zdravim, s manzelom som len zaciatocnicka v zahradkarceni a "skalkovani" :-) Min. rok som spravila prvu verziu miniskalky, bez skusenosti, ale celkom sa vydarila, kvetom sa dari, niektore sa nadherne rozrastli. Buduci rok ideme zahradku trocha prestavat (okrasna a uzitkova susedia), a tak musime zmenit od zakladov aj skalku a polohu rastlin. Neviete mi prosim poradit, v ktorom obdobi je to najvhodnejsie - jar alebo teraz na jesen?? Tyka sa to presunu skalky na ine miesto, jej ine vyskladanie atd. Okolo nej mame az prilis nahusto levnadulu, su tam zvonceky, skalne ruze, okrasne travnice, mini lalie, par cibulovin, floxy, brslen, a zo dva skalnicky, kt. sa rozrastaju do peknych kobercov (neviem nazov). A to este ideme v oktobri farbit plot, ktory je hned vedla toho vsetkeho. Velka vdaka za rady..
Odpovedať
ahoj ja som tiez zaciatocnicka a sklalku som robila teraz koncom leta...myslim si ze teraz sa kvety pekne zakorenia kym nepridu prve mrazy a na jar uz budu kvitnut :-) ale napr.na tie finalne veci cakam az na jar.Chcem este dodat mulcovaciu koru,ja to robim trosku vo vacsom...ale mohla by si mi prosim napisat ako si prisla ku hustej levanduli?ja po takej tuzim ;-) napis prosim do sukromnej spravy.vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@majmik Skalku môžete začať budovať už teraz a finálne úpravy a dosádzanie, napríklad na jar kvitnúcich skalničiek doplníte práve na jar. Teraz je vhodné obdobie aj na presádzanie, prípadne delenie a rozmnožovanie trvaliek. Cibuľoviny sa budú onedlho vysádzať tiež ale teraz ich budete musieť prácne vyhľadať v zemi. Najhoršie na tom budú možno okrasné trávy, ktoré v tomto období práve začínajú kvitnúť. Tie by ste mohli ponechať na pôvodnom mieste, na zimu ich zviazať a v budúcej skalke s nimi počítať aj s ich rozmermi a vysadiť ich na jar, keď začnú rašiť. Kamene dobre ukotvite, používajte skôr štrk a kamienky než mulčovacie kôry a dôkladne zavlažujte. Veľké trsy trvaliek rozdeľte na viac častí a získate viac rastlín na väčšiu skalku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?