Ako skladovať benzín do záhradných strojov?

Zdravim, vsimol som si, ze moj 5L kanister s benzinom casom akokeby dost napuchne. Mam obavy ci sa v lete nemoze stat ze ho roztrhne, v chatke na naradie bude dobrych 40 stupnov. Je to obycajny sheron kanister z benzinovej pumpy. Klasicky kovovy nehcem, lebo su prilis velke, bezne som videl iba 20 litrove. V com skladujete benzin u vas?
Odpovedať
1
2
pouzivame obycajny sheron kanister z benzinovej pumpy :)
Odpovedať
Profilova fotka
@denbraven pre dlhodobé skladovanie PHM je vhodnejšie práve kovové. Skus behnut niekam do autosúčiastok a popytaj sa na menšie bandasky. Sú aj 5L.
Odpovedať
klasicky kovovy kanister, 10L vyzera presne takto
Odpovedať
Profilova fotka
Pouzivam obycajny sheron kanister z benzinovej pumpy a podla vonkajsej teploty do neho tankujem od 4,9 do 5,8 litra 95-tky :-)
Odpovedať
@denbraven benzin neskladujem, stary benzin dnesnym strojom vobec nerobi dobre...
Odpovedať
@denbraven v niečom takom som to nechal aj na priamom slnku a prežil to :-) https://www.ockvartet.cz/resize/e/500... tiež som sa prvýkrát obával keď ho nafúklo, ale už som bez obáv, aj keby praskla nádoba a benzín vytiekol nič sa nestane pokiaľ tam nie je niečo žeravé alebo neskočí elektrická iskra. Statická iskra je v lete z človeka menej pravdepodobná. Ale ako sa hovorí náhoda je blbec:-)
Odpovedať
http://www.mountfield.sk/sluzby/servi... Môžu použiť starý benzín do záhradnej techniky? Benzín je hygroskopická látka, ktorá pohlcuje vzdušnú vlhkosť a časom degraduje. Kvôli tejto vlastnosti nedoporučujeme používať benzín starší než 1 mesiac. Pri degradácii paliva sa začínajú tvoriť usadeniny, ktoré môžu zostať prisaté na sacích ventiloch a upchať palivové vedenie a trysky karburátoru, čím spôsobia vážne poruchy motoru. Tomu je možné predchádzať použitím tzv. stabilizátoru paliva, ktorý dokáže stabilizovať palivo na dobu až 24 mesiacov. Stabilizátor paliva pôsobí proti starnutiu paliva a naviac obsahuje čistiace prostriedky, ktoré zabraňujú usadzovanie nečistôt. U dvojdobých motoroch je používanie čerstvej palivovej zmesi úplne zásadné. Postupom času dochádza k degradácii paliva, co môže viesť k závažnému poškodeniu motora. Vždy preto doporučujeme používať čerstvo namixovanú zmes.
Odpovedať
@gashtaan no ale ak je v kanistre, tak tam nie je vzdusna vlhkost.
Odpovedať
@gashtaan pozeram ze ten ich stabilizator stoji 2,55 eur za deci. Nevies v akom pomere ho treba pridavat? Pride mi to skor ako pasca na penazenku. Nejak extra cerstvost benzinu neriesim a co mam stihlku uz peknych par rokov (tusim 8), tak zatial slape bez problemov (klop klop).
Odpovedať
@joxe fakt? Tak preto mne nezozerie krovinorez par mesiacov skladovany beznin, lebo to skladujem vyliate na zemi v mlake...
Odpovedať
@milan_ ako som pisal, ja uz benzin neskladujem, lebo so skladovanym mi dochne krovinorez... ked idem kosit, proste natankujem na pumpe par litrov do bandasky a co neminiem, potom vylejem do auta.
Odpovedať
Benzin vydrzi len 3 mesiace, takze sa nema skladovat.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan Ja tankujem aj do zahrady 99 ak to degraduje tak po zime mam mam v bandaske krasnu 95ku :-D @denbraven Tiez to mam roky v plastovej bandaske. Nepredpokladam ze by to mohlo vybuchnut. Ale ak sa dostanem k malej prechovej iste ju kupim. Ale vies ako, spomeniem si ? :-D
Odpovedať
Za mesiac sa v benzine vytvoria zarodky mutantov po 3 mesiacoh uz z neho lezu cerviky a po pol roku tak napuchnu ze bandaska nevydrzi a roztrhne ju. Je jedno ci plechova ale plastova vsetko jedno. Zivia sa polyetylenom pp aj inymi plastami, ale tie zelezom. V beznej armosfere rychlo mutuju rastu im nohy chapadla a pod. Pozor mozu sa dostaf do traviaceho traktu podovne ako alien Odporuca sa preto benzin na jesen vycucat zo strojov, karburator vyfukat stlacenym vzduchom. Prebytocny benzin spalit alebo vyliat do potoka. Ked kulujete benzin na pumpe treba dat pozor kedy bola plnena, preto sa odporuca vytipovat si pumpu a sledovat kedy pride cisterna a kupovat zasadne len cerstvy benzin, aj ked to tiez nie je zaruka kedze sa nevie ako dlho bol v cisterne. Najlepsie rieseniebje ist si rovno nabrat do rafinerky do podnikovej predajne s palivom.
Odpovedať
@gashtaan tak to potom neviem, ake haraburdy pouzivas :D ja som nalial do kosacky benzin, ktory bol celu zimu a jar v bandafaske, a kosacka normalne kosila :) To musi byt nejaka lobby, co toto propaguje :)
Odpovedať
hlaska vcerajsieho dna "Benzin vydrzi len 3 mesiace" :-D :-D :-D
Odpovedať
@atak77 to vies, dochodca natankuje plnu a po troch mesiacoch ma motor v cudu :-D
Odpovedať
@joxe odjakziva su to praveze haraburdy, co do nich mozes naliat kadeco a stale funguju. Toz, 2-taktny krovinorez tociaci na 7000 otackach je na benzin proste citlivejsi nez nejaka babeta.
Odpovedať
takze ked som nechal v krovinoreze benzin, tak ho na jar nenastartujem? Auto tankujem benzinom tak 3 do roku a zvysok prejazdim na lpg a nezda sa mi, ze by tomu autu skodilo ho tam nechavat tak dlho :-) Vojenske nehnutelne zasoby benzinu su asi tiez v pase po tolkych rokoch.
Odpovedať
@rkorba vojenske zasoby su casto len na papiery ;) teda aspon za cias, ked som bojoval ja :-D
Odpovedať
@joxe lebo si bol zakladak a vsetko sa prepilo, teraz su len profesionali a uz to tak snad nefunguje 8-)
Odpovedať
@gashtaan Ja mám na záhrade spalovacie motory / píla, centrála,kosačka, tlaková myčka,čerpadlo na vodu/ a keď ich používam a skončím s prácou normálne ich odložím / aj na zimu/ ak dôjde benzín ok ak nie tak ich uložím a hotovo,neriešim to že benzín sa pokazí za 4-5mesiacov..Na jar po zime ich normálne dám do pohybu a ver mi že som nejako nepostrehol že by som nevedel naštartovať spomínané motory...Máš pravdu v tom že na pílu /2-takt/ je samozrejme lepšie, benzín spáliť do "sucha" a potom ju odložiť..Ale na 4-takt som si na to ani nespomenul, lebo centrála obsahuje 10l benzínu /max/ a tak nevidím dôvod vypustiť nádrž a benzín preliať do kanistra...Tak isto aj tlaková myčka, kosačka....Ináč neskladujem benzín, pretože mám šťastie v tom že mám benzínku od záhrady do 800m a v lete idem z domu autom podom ho "odstavím" idem kúpiť benzín a "dám" si aj narýchlo jedno chladené :-p Potom už len zo 7.schodu v mojej pivnici... :-p :-p :-p :-p
Odpovedať
@technik007 nuz ved ja ti verim, proste mame ine skusenosti... ja mam benzinovy len krovinorez a je rozdiel ci do neho nalejem cerstvy benzin alebo skladovany po zime, takze jeho kvalita rovnaka asi nebude. Je na to upozornovane aj v manualy, nemam dovod to spochybnovat, hlavne ked mi to prakticke skusenosti potrvdili.
Odpovedať
@gashtaan Krovinorez máš asi 2-takt, alebo 4-takt?...Ak to prvé tak dá logiku, lebo na spodok sadne olej po dlhšom čase a je ozaj problém ho "naštartovať" ale zase si zober že nedávno len zmizli z ulíc Trabanty a Wartburgy a nemyslím si že keď sa nejazdilo cez zimu, boli nejako ošetrené voči "pokazeniu" benzínu...Ale je lepšie ak 2takt sa spotrebuje do "sucha" a uložiť ho,ak je plán že ho dlhšie nebudeš používať... ;-)
Odpovedať
@gashtaan nerobi to skor olej v tom benzine - pre 2-takt? Neodporuca sa skladovat benzin namiesany na pomer s olejom. Tam moze byt problem. A vobec ho nechavat v stroji v nadrzi. Vzduch s tym nema nic spolocne... Benzín zmiešaný z olejom sa odporúča spotrebovať do 3 mesiacov od zmiešania, pretože sa navzájom znehodnocujú. Benzín stráca horľavosť a olej mazaciu schopnosť. Pri ponechaní paliva v píle po dobu niekoľkých mesiacov bez použitia, sa bežne stáva, že stroj nejde naštartovať. Zmes, ktorá je v nádrži a karburátore je už nepoužiteľná - nehorľavá. Môže však nastať vážnejší problém a to je upchatie karburátora vzniknutou emulziou. Niekedy stačí prefúknutie kompresorom, inokedy je nutné použiť ultrazvukovú čističku. Tak isto sa môžu poškodiť membrány karburátora (zatvrdnúť). Preto sa odporúča skladovať motorovú pílu bez paliva. Nestačí však iba vyliať nádrž, ale pílu treba naštartovať a nechať bežať až kým motor sám nezhasne. To nám zaručí vyprázdnenie celého palivového systému.
Odpovedať
@technik007 2-takt, benzin som samozrejme skladoval cisty, olej dolievam az pri pouziti, motor po koseni nechavam dobehnut kym ma co cucat. Ale uz koncim na tuto temu, ja len tlmocim co som pozistoval ked som riesil kde je problem, ze mi skapina krovinorez... je o tom na nete dost, ci je to pravda alebo nie. Vraj vdaka povinnym biozlozkam v dnesnom benzine casom degraduje, preto sa ma do stroja liat cerstvy - mne to problem s kapanim vyriesilo a kedze nevidim dovod, preco by som ho mal vobec skladovat, tak to uz neriesim.
Odpovedať
@megdesign no akurat som o tom pisal...
Odpovedať
@megdesign súhlas..to sa mi stávalo aj mne u píly...nechcela naskočiť a už som si myslel že ju budem musieť "roztlačiť" ...najprv dymila ale potom sa skľudnila...odvtedy benzín nechám spotrebovať do "skapatia" píly.. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Profilova fotka
@sysell fakt dobre :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Chlapci, upratoval som garáž po predchádzajúcom majiteľovi a v plechovej, dobre uzatvorenej bandaske som našiel 10 litrov minimálne 9 rokov odležaného benzínu. Na čo by sa dal ešte použiť? Čo by sa stalo, ak ho zmiešam s novým...?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?