Umiera mi trávnik - prosím o radu

Ahojte. Na jar som zakladal nový trávnik. Navozil som cca 30 cm kvalitnej ornice, vyrovnal, zasial, polieval, polieval....všetko bolo super. No od istého času začal žltnúť. Teraz je už väčšia časť úplne chytená. Snažím sa to vyhrabávať tými špeci hrabľami a podsievať. Je pravda, že cca pre vyše mesiacom som ho hnojil granulkovým hnojivom a mám podozrenie či som to náhodou nespálil. Resp. či zloženie hnojiva bolo v poriadku. Čo teraz s ním ? mám to na jeseň zvertikulovať a nanovo nasiať ? Vďaka za rady
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Moj typ je, ze ti ho nici nejka huba, takze osobne by som skusil nejaky fungicid.
Odpovedať
Profilova fotka
hnojivo myslim ze bolo v poriadku. Skor ho mas niecim napadnute. ;-)
Odpovedať
@majkoj moze to mať s tým súvis ? viď foto nižšie . Aký fungicid odporúčate ?
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica nemas na konci tych suchy casti take cervene nitky ?
Odpovedať
@majkoj niekde ano, niekde nie, skor su úplne suché steblá trávy,kt. su ubité pri zemi. a ked podisevam tak brania rastu ostanym
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica takze problemom je pravdepodobne cervena nitkovitost, mal by na to pomahat BUMPER 25, ale v tak rozvinutom stadiu ako u teba neviem, veru... Mne na to pomohlo aj nieco ine len teraz si nespomeniem co to bolo, pozriem doma. Kazdopadne ako priciny sa udavaju prilis vela vlahy/vlhkosti a malo zivin. Takze nikdy nepolievat vecer/noci.
Odpovedať
@majkoj Uz som to zohnal. Aký je postup ? Tú suchu trávu mám vyhrabať a celoplošne postriekať ? Možem po postriekanom chodit ? alebo ako dlho to nechať posobiť a zistím ci to zabralo ?
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica http://www.modrastrecha.sk/forum/zahr...
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica no tym hrabanim a chodenim po tom akurat tu hubu este viac roznosis :). Treba to postriekat, ochranna doba je na obale. Za nejaky tyzden zacnu miznut tie nitky, ale travnik sa musi zotavit sam, co znamena spravne hnojenie a hlavne polievanie. Ako to prezenies s polievanim, alebo to budes robit nespravne, vrati sa to velmi rychlo.
Odpovedať
Ako casto polievas a kedy? Granulovane hnojivo uvolnuje ziviny postupne, preto sa nim spalit travnik neda.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo2jojo aaaaale da (mozem dokazat aj na fotkach :) ) :), okrem toho nie je granulovane ako granulovane. Granulacia nema nic spolocne s casom za kolko sa uvolni hnojivo. V principe je to tak, ze pri hnojivach s dlhodobim ucinkom je sanca na spalenie mensia.
Odpovedať
@majkoj travnik som postriekal chemiou v stredu. Pise na nom 42 dni na reakciu. Cize len cakat ? Pripadne este raz postrikat ? Kedy mozem pokosit, kedze uz teraz mam dost velku travu a budem musiet koncom tyzdna pokosit.....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jojo2jojo nezda sa mi ze by som to s polievanim prehnal. Travnik som zakladal, tak som polieval kazdy den a potom prisli tie horucavy, tak som tiez polieval kazdy den - cca od 1 -2 m3 vody na 400m2
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica 42 dni asi nebude reakcna ale ochranna doba, nie ? Myslim, ze bolo rozumnejsie najskor pokosit a potom striekat :)
Odpovedať
@majkoj mozno ano, mozno nie...kedze vraj kosenim sa to tiez rozsiruje. Len logicky mi nesedi to, ze ked poprsi tak ta ochranna doba je narusena...tak kosenim by sa nic nemalo pokazit.
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica problem je ze ked to postriekas pravdepodobne sa to nedostane nizsie. A ked pokosis, odstranis tu osetrenu cast. Kosenie ako take problem az taky nie je, mulcovanie je problem. Ale nebudem teoretizovat, vsak uvidis ci pomoze.
Odpovedať
@majkoj a este otazka. Ako uvidim ze situavia je ok -je mi jasne ze ked sa to nebude sirit. No ide o to kedy viem posudit-AHA OK MOZEM VYHRABAT SUCHU TRAVU A POSIAT NOVU, resp. Ako obnovit travnik po tejto chorobe ? Poorst a nanovo ? :)
Odpovedať
@miloslica dnes sa mi objavili v casti travnika tieto huby. co to moze byt ? inak po postreku Bumperom preslo 2 tyzdne a zda sa mi ze sažto prestalo sirit....
Odpovedať
@majkoj vedeli by ste mi poradit, co je to za huba ? vdaka
Odpovedať
@miloslica asi tanecnica polna, Vyskytuje sa casto v travnikoch aj v mestskych parkoch. Ci je ona priconou zomierania tvojho travnika neviem, ale je mi divne, ze po postreku fungicidom sa objavia plodnice huby. http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Marasm... Ak by to aj nebola tanecnica, zas az taky mykolog nie som aby som ju presne urcila, tak jednoznacne ti travnik nivocia huby a plesne. V normalnom travniku ziju podhubia hub a plesne bezne, su sucastou pody, pomahaju rozkladat rastlinne zvysky, ale v tom tvojom travniku sa nejakym sposobom narusila rovnovaha. Ale mozno vykapala plesen co ti nivocila travu a uvolnila priestor pre huby a je to na dobrej ceste.
Odpovedať
My sme mali travnik ok, potom ho manzel pohnojil a postupne sme si vsimli, ze uz nie je taky pekny ako predtym. Neviem, nahoda s tym hnojivom? Nam zacali schnut male stebielka, na niektorych su ako keby hrdzave skvrny.
Odpovedať
@zita19 zaujimava uvaha..... cize mi nic ine neostava len cakat ? Alebo mam podsiat travnik aby na vyschnutych miestach resp. tam kde sa rast zastavil zacal znovu rast ?a tu suchu plst vyhrabat ?
Odpovedať
@fuska tiez som hnojip v juni a zda ze viac mu to ublizilo ako pomohlo. Je pravda,ze granule som rozhadzoval rucne a asi aj nerovnomerne a ako keby na niektorych miestach vypalilo flaky...
Odpovedať
@miloslica este pockaj, ked zasejes zaciatkom septembra nic nestratis. Samozrejme treba pripravit podu na vysev a preventivne by som postrekovala proti pliesnam, lebo zima sa este moze skaredo vyburit na vasom travnilku
Odpovedať
@miloslica Ja uz by som bola najradsej, keby sme nehnojili. Nasla som tvoju diskusiu tesne potom, ako si manzel vsimol tie skody na travniku. Ked budem mat cas, pozriem, co to bolo za hnojivo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ochranná doba na postreku nie je doba, za ktoru postrek účinkuje. Je to doba, za ktoru nesmieš po postreku jesť plody. Ak sa vyskytne choroba, strieka sa spravidla v 7-10 dňových intervaloch, v prípade veľkého napadnutia aj skôr.
Odpovedať
@sissik takze preventivne mozem opat Bumperom postriekat travnik po 2 tyzdnoch ?
Odpovedať
Profilova fotka
@miloslica áno, v pohode. Mykozy sú vždy vo viacerých štádiách a jedným postrekom neznicis všetko. Tak môžeš aj 2-3x postriekat, ak sa ti niečo nezdá.pripadne sa v zahradnictve poradiť a striekat 2 rôznymi účinnými látkami, aj tu sa spomínali 2 druhy
Odpovedať
Profilova fotka
@sissik no ono s tym treba opatrne, pretoze prilis caste pouzivanie vedie k rezistencii.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj preto treba striedať účinné látky a s jednou látkou striekat max 3x za sezónu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?