Údržba trávnika

Ahojte minulý rok sme okolo domu robili nový trávnik (starý bol postriekaný herbicídom - fondo a následne bola pôda rozbitá kultivátorom ), kedže starý už nebol pekný a bol prerastený rôznymi druhmi trávy. Pre nový trávnik sme vybrali semeno Scotts - Finesse. Po tejto zime sa trávnik výrazne preriedil bolo na ňom veľa miest kde nevyrástla tráva (cca 10x10 cm) a väčšie miesta so suchou trávou, ktoré boli znova vysiate. Cely trávnik bol na jar prevzdušnený a pohnojený - travceritom ale trávnik aj po mesiacoch je stále riedky a už nie je taký pekný zelený, má skôr farbu do žlta a na miestach kde svieti slnko väčšinu dna je tráva ako keby bez listov trčia len stonky. Tráva je polievaná každý deň po 18:00 keď už slnko moc nehreje a kosená benzínovou rotačnou kosačkou na 5-6 cm teraz plánujem kúpiť vretenovú kosačku a kosievať to s ňou dúfajúc, že to aspoň trochu pomôže. Potreboval by som poradiť čo je potrebné urobiť aby bola tráva pekná hustá a zelená. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Mne sa to az take zle nezda - podla mna sa z toho da urobit pekny travnik. Pohnojit - kup hnojivo zodpovedajuce rocnemu odbobiu (je rozdiel, ci hnojis cez leto alebo na jaro a jesen). Podla mna to chce lepsie polievat - teda rano okolo 5 hod a vecer okolo 21. 22. hod a to tak, aby zem bola vlhka minimalne 10 cm dolu (siahaju zvacsa do tejto hlbky korienky). Nepolievat na obed ani ked uz je teplo a slnko vysoko! Voda je ako lupa, travu Ti uplne spali - tiez travnik nema rad pitnu, chlorovu vodu. Travnik je dostatocne vlhko vtedy, ak nan stupnes a nie je na nom vidiet zoslapnuta stopa. Skusila by som takto a potom by som dosiala travu tam, kde chyba alebo je uplne skareda. Ja nie som zahradnit - odbornik, je to len rada laika.
Odpovedať
Dosej "plesiny" a pohnoj hnojivom s dostatkom dusika.
Odpovedať
Profilova fotka
nam sa stalo to iste. Minuli rok bola taka pekná husta trava a teraz po zima katastrofa vypalene kolesa a na niektorých miestach chytila aj pleseň poradili nám dosiať a dať umele hnojivo dali sme a zabralo už nám pušťa nová travička :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ickoo44 Po zime treba trávnik vyhrabať, tým sa zničí aj pleseň. Najúčinnejšie v tomto období vykonať vertikutáciu a potom nie je potrebné ani dosievať plochy. Po 2 týždňoch sa trávnik spamätá aj keď po vertikutácii nevyzerá vábne. Na nový trávnik stačí použiť vertikutátor na jeseň. Dôležitá je aj zálievka a určite to nepôjde bez hnojenia, zakúpte si hnojivo na trávnik s vyšším obsahom dusíka. V zálievke je dôležité množstvo vody na m2, nie intenzita. Trávnik musí byť dostatočne vlhký. Kosiť tesne pred dažďom je len výhoda.
Odpovedať
Heh, dookola tie isté chyby. 1) Chémia škodí... Nechajte dva roky rásť na trávniku "burinu", pokoste 2-3x do roka. Pôda sa koreňmi "buriny" sama prevzdušní a pohnojí. 2) Je sucho a nakrátko pokosená tráva uschne... Trochu dlhšia tráva sa vie ráno sama poliať rosou. 3) Plieseň neničte, je prirodzenou súčasťou pôdy a zvyšuje jej hodnotu... Plieseň sa premnoží obvykle ak pôdu otrácite chémiou. Plieseň pomáha odbúrať niektoré chemikálie. 4) Nechajte prírodu pracovať samú, je dokonalejšie stvorená ako vaše hókusy pókusy s chémiou a strojmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ja s tebou suhlasim :), ale ludia dnes POTREBUJU a MUSIA mat krasny a dokonaly travnik, bez naznaku akejkovlek buriny a nedajboze kvietku. Tak tam budu sypat a liat celu periodicku sustavu. Nevadi, ze deti po nej nemozu behat, hlavne ze je dokonala na pohlad a vsetci susedia zavidia :)
Odpovedať
@vovo Fajn že existujú ľudia ako ty, s pozitívnym postojom k prírode = k sebe samým. Oni môžu mať krásny trávnik, len treba kosiť o pár cm viac, nezbrúsť ho až na hlinu, ako pozerám na fotky. :-) V prírode existuje prirodzené nahradzovanie, ked najprv neúrodnú hlinu obsadia rastliny ktoré ju z úrodnia a potom prídu samé také rastliny aké chceme.
Odpovedať
Dakujem za reakcie..... travnik som necchcel prevzdusnovat na jar lebo trava bola dost mlada a nechcel som ju znicit vertikutatorom ale nakoniec som sa rozhodol prevzdusnit a len to pomohlo.... travnik je na tych fotkach narocky pokoseny na nizko koli koseniu vretenovou kosackou kedze pred tym bol travnik koseny benzinovou rotacnou kosackou co trave len skodilo... teraz som zacal kosit travu len vretenovou kosackou uz po dvoch koseneniach je vidiet rozdiel v trave ktora vyzera krajsie a hlavne je to setrnejsie kosenie pre samotnu travu... travnik sa strieka maximalne raz za rok a potom uz samotna trava ked je dostatocne husta neumoznuje prerastanie burinou a travnik hnojim len na jar travceritom a potom travinom ktory ma dlhsi ucinok. Teraz ked mam vretenovu kosacku kosim kazdy treti den a to bez zberneho kosa takze pokosena trava posobi ako hnojivo. Nechcel som aby ste si mysleli ze travnik musim mat reprezentativny- krasne zeleny, bez namahania chodenim po nom atd... po travniku chodi kazdy den 60kg pes, hraju sa na nom deti s loptou atd... len som chcel poradit ako zregenerovat travnik,ako a cim je vhodne ho hnojit a ako a kedy polievat a ako kosit.... Ale po dlhom surfovani po internete som nasiel odporucania: na jar dobre prevzdusnit travni, pohnojit hnojivom ktore je urcene na jarne hnojenie neskor pohnojit hnojivom s dlhsim ucinkom a jednoznacne kosit vretenovou kosackou a samozrejme dostatocne polievane cez leto.
Odpovedať
@ickoo44 Ak tráva nie je burina, tak potom čo je burina? :-D Na chemicky otrávenú trávu by som deti nepustil. Myslím si že si úplne mimo a ďalšie moje rady ti nepomôžu.
Odpovedať
@rastlinky_sk prosim ta,zaujimal by ma tvoj nazor,mame dost velku plochu travnika,problem je v tom,ze ked sa pokosi,tak tie konce su velmi suche a nevyzera to pekne.Ja som myslela ze je to normalne,ale hovorili nam ze nie.V com to moze byt,chybaju mu ziviny?Na jar bol hnojeny,aj vertikulovany,mame aj zavlazovacie zariadenie,tak uz neviem co s nim
Odpovedať
@diusik podla mna je to kosackou teda tupym nozom kosacky ak pouzivate rotacnu tak je potrebne kosit s nabrusenym nozom.
Odpovedať
@ickoo44 diky,skusime dat nabrusit,inak skoro nova kosacka,ale moze byt...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@diusik Veľa robí kvalita pôdy a aj ostrie noža na kosačke. Vertikutácia, prihnojenie a pieskovanie zvyknú pomôcť každému trávniku.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk kedy sa pieskuje? Aký je tam postup?
Odpovedať
@rastlinky_sk no poda pod nim bola asi nic moc,vertikulovanie troche pomohlo,lebo rastol nerovnomerne a boli aj take suche flaky,pieskovanie co znamena?diky
Odpovedať
@rastlinky_sk uz par rokov dozadu sme zalozili v nasej obrovskej zahrade travnik,presne rovnakym sposobom ako zakladatel tejto temy, osivo sme pouzili dvojake,pred domom pravdepodobne parkove a vzadu ihriskove. vertikulator uz doma mame,zatial sme vertikulovali len malu cast,kvoli tomu,ze sa nasmu travniku v tej casti nedari.pripisujeme to tomu,ze je poblizku resp.v castiach kde su zabetonovane obrubniky a poda sa tam velmi rychlo prehrieva,zalievali sme ho dostatocne,no po mnohych neuspechoch tam travnik rastie velmi zle,skoro ani kosit ho tam netreba.bol aj hnojeny aj vertikulovany.Docitala som sa ale,ze mlady travnik nie je vhodne vertikulovat.Co je na tom pravdy? Nemali sme ho teda v tychto kritickych castiach vertikulovat? Inde sme ho pre istotu ani nevertikulovali. Travnik ma zhruba 2-3 roky.Dakujem
Odpovedať
@ickoo44 aka je ta vretenova kosacka?
Odpovedať
@mamulibabuli no to som sa aj ja docital ze mlady travnik je nevhodne prevzdusnovat vertikutatorom. Ale zas som sa docital aj take ze to je jedno ci je travnik novo zalozeny ze ho treba na jesen alebo jar prevzdusnit tak neviem milion ludi milion nazorov :-) okolo obrubnikov a betonov je dobre zahlobit plastove oddelovace ktore zabranuju vysusovaniu travnika obrubnikom alebo betonom ( http://www.aquagarden.sk/obchod/actio... )
Odpovedať
@mamulibabuli http://www.pluska.sk/izahradkar/onlin...
Odpovedať
@mamulibabuli http://tlacovespravy.sme.sk/ts/1885/v...
Odpovedať
Profilova fotka
@mamulibabuli Ak nemá trávnik aspoň 15 cm dobrej pôdy, dobre rásť nebude. Pravidelným zavlažovaním, hnojením sa dá jeho trápenie sa zmierniť. Mladý trávnik stačí vertikutovať až na konci druhého roku jeho života.
Odpovedať
Profilova fotka
@donya hneď po vertikutácii a doseve osiva
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk a to sa aplikuje posypovým vozíkom alebo nejak inak?
Odpovedať
Profilova fotka
@diusik posypanie vertikutovaného trávnika pieskom, ktorý sa dostane do rýh vytvorených vertikutárorom, a tak zabezpečí lepšiu vsiakavosť vody a prikryje čerstvo vysadené semeno renovačnej trávy...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
nechcem zakladat novu temu,tak skusim tu. V maji sme zasiali travnik, vyrastol nam celkom pekny, husty. No v poslednej dobe zostane vzdy po koseni zlty (akoby suchy). Po 2 dnoch ked trosku podrastie je OK. Kosime 2x tyzdenne na strednej urovni kosacky,kt. je nova. Ked sa na travu pozriem zblizka,tak jej konce su zlte a "roztrapkane". Zatial sme ju nehnojili nicim. Burinu vytrhavame rucne. Mame zavlahy. Takze sucha nie je. Alebo to chce cas a travnik bude o rok OK? dakujem @rastlinky_sk
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka dôležité je mať ostrý nôž a po pokosení je dobré poliať. Pre sýtozelenú farbu ho treba prihnojiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka no... ak su konce od kosenia zlte , priciny mozu byt dve, alebo obe dokopy skombinovane. 1 - tupy nož na kosacke, alebo zle nabruseny.. rozstrapkanost, ktoru spominaš, je toho typ. priznakom. Nova kosacka od vyroby nabrusena nie je, aj ked ti to mozno predajca tvrdi....( ako nam a nebola) 2 - kosenie za silneho slnka, kedy po koseny rezna rana travy vysycha. po koseni je dobre travu poliat, tym sa tomu predchadza.... a nekosit ked je slnko vysoko, ale rano, alebo lepsie podvecer. Co sa tyka farby - travnik moze byt slabo ziveny a mozno ho treba, aj ked je mlady, pohnojit. Tiez sme siali min. rok travnik a po case sme ho museli pohnojit, mate ho uz 3 mesiace a asi uz vycerpal z pody to , co mohol . Preto treba pohnojit a bude sa opat zelenat. Hnojivo vyberte v zahradnictve, na jar sa dava ine, na jesen pred zimou ine a pocas roka zase ine... take udrziavacie. Kosit sa ma tak, aby sa zobrala vzdy max. 1/3 dlzky travy, nikdy nie az polovica.. a v lete kosit cca. na 6cm , alebo aj viac, aby korene nepresychali a neprepalovalo ich slnko.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem za radu.odporucate nejaky konkretny typ hnojiva?
Odpovedať
Profilova fotka
@minutka my sme teraz kupili toto a je vyborne.. travnik zostal po nom krasny :) http://www.kdgarden.sk/detail/0110301... ale mozes si kupit aj Hortus, alebo ine.... je ich vela... tiez sme skusali viacere.
Odpovedať
@katrin21 dakujem za radu ! kde by sa dali nabrusit noze kosacky? ci skusime tak podomacky? a inak mas pravdu s tym kosenim 1/3, bo jeden krat sme nechali travu narast dlhsiu a skosili sme jej vacsiu cast,no a odvtedy s nou mame vlastne tento problem :( Teraz uz kosime spravne (kamarat nas upozornil).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?