Turkménsky brest alebo niečo podobne na bezpečný živý plot

Ahojte, ma niekto vlastnu skusenost s tymto druhom ziveho plotu? Rastie skutocne tak rycho? Je dostatocne husty? Alebo mate navrh cim ho pripadne nahradit, moze byt aj s riadnymi pichliacmi. Vyhladovo budeme potrebovat nieco velmi rychlo rastuce, huste - ide nam najma o bezpecnostne hladisko. Samozrejme popri riadnom pevnom pletive. Dikes.
Odpovedať
Profilova fotka
najrýchlejšie rastie vo vhodných podmienkach Cupresocyparis leylandii, 0,8-1m za rok, krásny živý plot
Odpovedať
@jabadaba pozor na to TB, jeho korene prerastaju a su dost silne a dlhe, mozu znicit betonovy zaklad plota
Odpovedať
@jabadaba My sme dali obycajny SK brest. Rastie rychlo, opada az na jar. Nepicha, nie je jedovaty.
Odpovedať
@matorado ked ja by som prave to pichlave uvitala, z bezpecnostnych dovodov. Ale chapem, ze brestom to neporiesim, len potrebujem zaroven aj nieco velmi rychlo rastuce.
Odpovedať
@nefertiti7 tiez pravda. Na ten som zabudla.
Odpovedať
@roxana280 aha, dikes za upozornenie. To by asi nebolo prijemne prekvapko. No nic, nieco budeme musiet vymysliet ako riadnu zelenu barieru.
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba juniperus tiez pichá
Odpovedať
@bambula626 dikes, mrknem co to je zac.
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba s čímkoľvek rýchlorastúcim bude po pár rokoch veľký problém udržať to pekné, husté a neprerastené. skúste radšej živý plot zasadiť čo najskôr, ak je to teda možné. inak svokor má turkménske bresty. majú asi 25m na výšku. samozrejme ich nestrihá a majú už možno aj 15 rokov, ale neviem si predstaviť ako by po 15 rokoch vyzeral živý plot z nich... pekné ploty sa dajú spraviť napríklad z vavrínovca (prunus laurocerasus) http://www.lumigreen.sk/obchod_homedi... http://media.dumazahrada.cz/photos/20...
Odpovedať
@ups hm, poviem Ti uprimne, neviem si dat rady ako poriesit oddelenie pozemku od takeho kvazi lesika. To nas mata najviac a preto tapeme co asi tak by pomohlo cisto z bezpecnostneho hladiska. Ak by to malo byt z vonkajsej strany divoke, prerastene, asi by aj dobre bolo. Navyse z tej strany lesika ma byt zachovany akoby pas zelene, cize mozny tam bude len lahsi pletivovy plot. Preto to potrebujeme este poriesit ako to pletivo zosilnit pripadnym zivym plotom. Jo a este je problem typ pody, je to ilovita potvora, cize ten brest z toho vychadzal ako najotrlejsi. Podla popisu je nenarocny a dari sa mu v kazdej pode. Pozriem si ten tvoj link, ved my to budeme aj riesit so zahradnym architektom, ked to bude aktualne, len som chcela uz mat aku taku predstavu bezpecneho a zaroven zeleneho plota.
Odpovedať
@jabadaba a čo tak dráč? má ostne len neviem intenzitu rastu
Odpovedať
@jabadaba my mame hrab a buk je to krasne, ale prve tri roky sa nam to zakorenovalo, pomaly rastlo a aj uhynulo kopec..teraz maju 4 roky a uz su krasne a huste este zo dva roky a bude 2 metrovy plot
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gemini06 aj na ten som myslela, musim preverit ako sa znasa s ilovitou podou, ak by bol v pohode, tak urcite aj tuto rastliku vysadime. Este ten rast preverit...
Odpovedať
@roxana280 fuha, tak dlho tomu trvalo zakorenovanie?
Odpovedať
@jabadaba ANO, VRAJ JE TO NORMALNE
Odpovedať
Doma mame nasadený Turkménsky brest cca 4 roky. Zo zaciatku treba prestrihavat aby bol husty. Nam vyrastol cca na pol metra po roku (prestrihavali sme ho) Rastie vcelku rychlo ak chce clovek z neho nieco tvorit ostrihavame ho cca po mesiaci zalezi od zrazok... v zime opadne a ked napadne vela snehu a je riedky pootvara ho. Taktiez otec ked ho strihal v kratkych rukavoch tak sa s neho osypal.
Odpovedať
@hellscream dakujem za info...tusim porozmyslam aj o niecom inom, to je sila, ze sa ti tatko vysypal po kontakte s nim.
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba architekt určite poradí. teda mal by, ak je to skutočne odborník ;-) a prečo potrebuješ zosilňovať plot? je to nejaká kriminálna lokalita? veľa krádeží? myslím, že čokoľvek husté tam posadíš, bude dobre, ale fakt by som porozmýšľala nad tým posadiť to čo najskôr. ak vieš, že môže byť len pletivový plot a ak to má byť zadná strana pozemku, tak tomu nič nebráni - spravte zadnú stranu plodu a vysaďte rastliny. na zvyšku sa kľudne môže stavať a robiť bordel ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Berberis/drac je skvelý. Farebné rôzne variety, rastie pomerne rýchlo, pichliace ma slusne (ale je aj bez ostnovy druh). Mne rastie vo fakt otrasnej zemine. Je ale opadavy. Mne sa páči v kompozícii s thujami i s ihlicnanmi.
Odpovedať
@ups poslinit potrebujem pre pocit bezpecia - ta strana pozemku je uz od zahradok, je tam pas pomerne zanedbaneho lesika, je to neprehladne a nepridava to zrovna na pocite kludu. Odtial napriklad zacali vykradat susediace novostavby :-p , uplny ideal pristavit auto v hustine, je tam vyjazdena cesticka a uz aj rabovali. Do buducna by sme sa velmi radi vyhli nejakym pokusom tohto typu, ked tam uz budeme byvat. Cize, preto hladam riesenia, aby zeleny plot plnil aj bezpecnostnu funkciu. Kedze je tam ochranne pasmo zelene, obavame sa, ze mur nam nepovolia, ja som aj tak skor zastancom lahsich plotov, no musi to byt jednoznacne bezpecne.
Odpovedať
@jankazb dikes, asi ho zaradim do uzsieho vyberu, tie pichliace a farebnost ma lakaju. Celkom dobre si to poriesila kombinovanim s tymi tujami. Mozno nakoniec zvolime aj my nieco stalozelene, neopadave, ako trebars cyprus leyland a k tomu kombi drac ci brest. No uvidime co sa bude javit ako najlepsia alternativa.
Odpovedať
Profilova fotka
Zivy plot z divokych ruzi alebo nieco pod.podla mna uz aj na zaciatku ked je to este male to musi byt riadne nebezpecne pichlave
Odpovedať
@smajchel aj toto je dobry tip, dikes, zvazim. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Inak turkmensky brest som pred niekolkymi rokmi vysadil,najlepsie je prenho vlhka poda .jedna cast kde bolo viac slnka sa ujala,druhu cast pod susedovym odkvapom znicil v zime padajuci sneh z jeho strechy.inak nenarocna rastlina .za dva roky mas velky husty zivy plot.ale kedze rastie rychlo tak casto sa musi aj zostrihovat
Odpovedať
@smajchel dakujem, toto ma celkom potesilo vzhladom na kvalitu pody, ktoru mame. Presne - je vlhka, jedna sa o ilovitu podu, pomerne dlho si drzi vlhkost.
Odpovedať
Profilova fotka
Aj pri sadeni bol myslim navod ze sa ryha v pode musi zaliat vodou.my sme si to objednali cez eshop,tam by si sa mohla inform.ci aj il je vhodny
Odpovedať
@smajchel dik, toto vsetko budeme overovat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?