Tuja smaragd

Profilova fotka
Ahojte, chcela by som kúpiť 20 ks tují smaragd, ale výška aspoň 200 cm, poradíte, kde také predávajú, možno niekto vo vašom okolí ???? ;-)
Odpovedať
@inusa22 skus zavolať záhradník urban v hajskom okr sala ten ma svoj plantservis a minuli rok ich vypredaval mislim za 15€ lebo málokto chce také veľké.Vela stastia. A od kial ste?
Odpovedať
@inusa22 dobrá voľba sú prenádherné my ich máme z pl zo Spytkowíc..ale kupovali sme menšie za 7 rokov majú 3,5
Odpovedať
Profilova fotka
@inusa22 A aký vysoký živý plot chcete v budúcnosti z nich mať? Máte skúsenosti s výsadbou takto veľkých drevín? Verte, nie je to také jednoduché. Sú už na manipuláciu veľmi ťažké, budete potrebovať aj pomoc pri výsadbe. Musíte ich aj ukotviť. Urobia síce okamžitý efekt, ale ak vyschnú, je to škoda. Radšej kúpte 100-120 cm, max.150 cm vysoké. Ročne narastú cca 20 cm, pri optimálnych podmienkach. Ak chcete plot vysoký 2m, nechajte ich do tejto výšky dorásť, dobre sa zakoreniť a až potom strihať. Rozostupy na výsadbu 0,7 cm od plota, steny, medzi sebou 0,8 cm. Ak sa predsa len rozhodnete pre tuje s výškou 2 m, vysádzajte, keď bude pod mrakom, do blata, dobre ukotvite a polievajte. Hneď nestrihajte ani nehnojte. Cenovo sa pohybujú okolo 31€ za ks, a 120 cm zakúpite za necelých 9 €.
Odpovedať
@inusa22 Ahoj. Já jsem vysadil Smargdy vysoké cca 80 cm. Cenově je to naprostá bomba a navíc se všechny ujaly. U velkých je to celkem problém. Nicméně, dával jsem je od sebe 50 cm a vznikla neproniknutelná zelená stěna. Přírůstek min. 20 cm ročně. poprvé stříháno, až po dosažení požadované výšky. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak by som mohol poradiť s kúpou akejkoľvek tuje tak by som radil hlavne ju NEKUPOVAŤ. Nie je to prirodzený druh a veľa krát v našich podmienkach trpí. Nie je vzhľadovo atraktívny a po ďalšie veľmi zle olistuje na starom dreve, čiže ak zarežete prihlboko alebo sa zlomí vetva bude v plote diera. Keď už chcete ihličnatý živý plot o mnoho vhodnejší je Taxus baccata. Krásna odolná rastlina ktorá olistuje aj na starom dreve, dokonca som videl prípady regenerácie po požiaru. Veľmi dobre čistí ovzdušie a je odolný voči zasoleniu, Pre mňa osobne a dovolím s tvrdiť že väčšinu ľudí zaoberajúcich sa záhradnou architektúrou sú tuje neprijateľné. Ak by som Vám mohol poradiť ideálny živý plot je z hrabov a brestov rýchlo rastú, hustnú a držia si listy celu zimu čiže nie je cez nich vidieť, zhodia ich až na jar a za dva týždne už pučia ďalšie listy. Ak by ste mala záujem pošlem ukážky. Tieto živé ploty sa využívajúci napr vo Versailles narozdiel od Angličanov kde je najdominantnejší Taxus baccata.
Odpovedať
https://medium.com/@eFEEkt/tuje-probl...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Zdravim nechcem zakladat novu temu tak to napisem tu. Prestudoval som si MS a vacsina ste sa zhodli ze tuja Smaragd sa sadi vo vzdialenosti 60-80cm a mozno hlupa otazka ale chcel by som sa pre istotu spytat tych 60-80cm to sa chape od stredu kmena tujky po stred kmena vedlajsej tujky alebo od vetvicky 1 po vetvicku druhej lebo potreboval by som od cesty vysadit tuje smaragd aby som mal 4m vysoku stenu tak aby mi potom v strede neschli resp. aby sa mi nestalo ze sa nespoja. Kupil by som 100cm tujky no a tie su 20cm siroke cize ak by som ich zasadil 60cm od seba tak by kmen od kmena bol vzdialeny 80cm.
Odpovedať
@martin118 osova vzdialenost, t.j.. od stredu stromceka ku stredu stromceka alebo inac stred diery A ked budu velke, rozrastene do sirky budu sa zo stredu vyholovat, to je prirodzeny proces, lebo ihlicie v strede bude bez svetla, teda nebude v nom prebiehat fotosynteza a ako take bude pre rastlinu zbytocne, tak odumrie. Zabranit sa tomu da len zostrihavanim zo sirky ziveho plota ked su velmi prerastene do sirky, vtedy sa na rastline zobudia spiace ocka v strede a zazelenie sa aj zvnutra
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?