Trvalkový záhon

Poraďte, čo vysadiť vedľa tohto múru. Je to južná strana. Výška max. do 1,2 m. Niečo, aby mi to urobilo bariéru a aby to nebolo veľmi husté, aby netienilo trávniku. Záhon bude dlhý 17m a šírka 0,6-0,7m.
Odpovedať
@slavi66 Rozmyslali ste nad kanou indickou? Nie je to sice trvalka, hluzy sa sadia v maji a pred prvymi mrazmy sa musia vybrat a zazimovat. My ich sadime kazdy rok k plotu.
Odpovedať
@exponent nebolo by to zle, len to potrebujem s niečím prestriedať, lebo záhon má až 17 m, aby to nepôsobilo nudné. Zabudla som ale napísať že je to pohľadová časť z terasy. Nechcem tam nič vysoké, aby som nezakryla krásny výhľad.
Odpovedať
@slavi66 my ideme tiez teraz sadit a vyberali sme tu slovensketrvalky.sk Vies tu vyfiltrovat podla slnka, podla vysky, sirky rastliny... Tiez mam taky dlhsi pas a v jednej casti to budeme riesit tak ze ho rozsirime do obluka. Nech to nie je len jedna linia. A aby sme to prestriedali tak chcem aj bylinky
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam na 18tich metroch pas levandul prestriedany s ruzami.... vyskovo do 60 cm to je maximalne, pohladovo pekne, vyhladu by ti to nebranilo 🙂
Odpovedať
@slavi66 skus pozriet u mna v albume so zahonmi, mozno ta tam nieco inspiruje, ja mam tiez takto urobene 2 zahony, dlzka je cca 8 m, druhy do 5m, sirka u oboch do metra, tiez to mame takto aby to robilo opticku barieru medzi kaskadami, vysadba vsehochut, rastu mi tam aj vyssie rastliny aj do 1,5 m, travniku netienia, nakolko sa slnko “toci” pocas dna takze aj tien sa priebezne presuva
Odpovedať
@slavi66 https://www.modrastrecha.sk/blog/gemi...
Odpovedať
@slavi66 a tu su rozne inspiracie na rozne zahony https://www.modrastrecha.sk/blog/gemi...
Odpovedať
Profilova fotka
Já mám ráda jednoduchost, takže v celé zahradě opakuji stejné rostliny, jen pár druhů. Záleží také, jaká barevná kombinace se Vám líbí, já jsem zvolila fialovou, růžovou a bílou. Na slunci se krásně daří šalvěji hajní (mám vysazené fialové, bílé a růžové), šantě kočičí, levanduli, perovskii, echinacei, potom tam mám kavyl, ale ten se hodně vysemeňuje, máte vedle trávník, tak bych ho spíš nahradila pěchavou podzimní a určitě nějaké astřičky pro podzimní efekt. A určitě vysaďte cibuloviny pro jarní efekt, já jsem zasadila tulipány a okrasné česneky. Určitě volte rostliny tak, aby Vám v záhonu stále něco kvetlo. A mezi námi, šířku bych volila alespoň 1 m, ty trvalky si to zaslouží 😉 (náš záhon 1m široký)
Odpovedať
Profilova fotka
@qeszi_sk v tom záhone máš všetko rastlinky, ktoré si vymenovala?
Odpovedať
Profilova fotka
@domi1818 Ano, všechny jmenované, jen levandule jsem vyryla, protože je astřičky začaly utlačovat. Fotka je z června, nejdřív kvetou tulipány, potom česneky, do toho začínají kvést šalvěje, třapatky a perovskie a nakonec astřičky... a tohle je foto asi dva týdny zpět.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?