Trávové koberce. Čo treba aby trávnik nevykapal?

Akú máte skúsenosť s trávovým kobercom? čo k tomu treba aby trávnik z nich mi nevykapal už za týždeň.? normálna tráva zo semena sa mi nikdy neujala, tak hľadám predpestovanú voľbu.
Odpovedať
trocha je o takom to trávniku pohovorené. http://www.ceskatelevize.cz/program/z...
Odpovedať
ešte som našla članok http://www.pluska.sk/dennik/v-zahrade...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Trávový koberec treba pripraviť rovný podklad s kvalitnou zeminou a často strihať a polievať. Pred uložením zeminu treba doskou vyrovnať a prevalcovať valcom, potom vedľa seba ukladať. Treba sa o to starať každý deň polievať pokiaľ nezakorení.
Odpovedať
Liana, to že sa neujala tráva asi bude tým že si niečo spackala. :-) Ja som zatrávňoval 15 árov postupne v priebehu dvoch rokov.Použil som ihriskovú zmes kvoli psíkom a teraz po dvoch rokoch je to krása.Základ je že čo si tam mala pred tým.Nakolko je pôda unavená...Je to vyčerpávajúce ak to chceš mať tip top ale určite sa to dá.Popíš ako si siala trávu a možno Ti poradím čo skúsiť inak.Každý si povie že však to nasejem a hotovo. :-D :-D :-D No je to o trocha zložitejšie.
Odpovedať
no nam zajtra maju prist "nahodit" koberce-ja som ten pestovatelsky typ,co ma jednu kvertinu a aj ta to neprezije :-D ale volili sme to hlavne kvoli synatorovi-kedze jemu tazko vysvetlim aby mi nebehal po "buducom" travniku ktory vyrastie o 6 tyzdnov(ci tak nejak) a tiez sme navozili novu vrstvu hliny,z tej firmy si to prisli popreberat ,zarovnat a povalcovat a zajtra uvidime... :-)
Odpovedať
ja som nič nespackala, ja som trávnik nesiala a ten čo som siala, tak mi predali nesprávne sejivo :-D lebo bolo už 2 roky po záruke. pravdy som sa však nedovolala. bolo mi teraz povedané že tam kde som trávnik chcela mi nikdy rásť nebude lebo nad ním je rprvetvený vinič a ten robí taký tieň a neprepúšťa svetlo že až. bude tam len dlažba. ale na malom kúsku v záhrade by som uvítala trávový koberec, ale ten kúsok je fakt dosť malý preto mi príde zbytočné kvôli tomu volať firmu a podla inštrukcií v záhradkárovi sa odhodlám to s nimi skúsiť. ak to nevyjde nebude mi až tak ľúto, nakoľko to je len ozaj kúsok.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Potrebovali by sme poradit,aky travnik kupit,siat nechceme,potrebujeme nieco co je hned zelene :-) Ak mate prosim vas nejake skusenosti s konkretnym typom travnika,pripadne kontakt za rozumnu cenu,okolie BA . Hlavne aby to bol travnik co hned nevykape ked ho jeden den nepolejeme :-D
Odpovedať
no my sme pokladali aj koberec aj zasiali a urcite by som uz v zivote nechcel koberec. Stoji na tom voda treba to prerezavat a su to zbytocne vyhodene peniaze. My sme nasiali a mame po roku lepsi siaty travnik ako ten pokladany. Ak ho ale nutne potrebujete tak potom si treba uvedomit ze minmalne na zaciatku cca. 2-4 tyzdne sa on budete musiet starat a polievat ho skoro denne dost dlho a prerezavat(kultivatorom) .. neskor pred zimou dobre upravit. Minimalne toto leto s nim budete mat viac roboty ako zo siatym a ked sa vam potom uz uchyti tak by mohlo byt to iste.
Odpovedať
@andrejo no mame male dieta a neviem si predstavit ze by behal po hline.Ako dlho trva kym vyrastie siaty travnik?(tak aby sa dalo po nom chodit bosimi nohami:-)) Nechcem zase riskovat ze vyhodime peniaze za nieco co vykape.Co znamena prerezavat kultivatorom?
Odpovedať
Prerazavat znamena ze to vyschnute spomedzi porozrezavate a vyhrabete von tak aby sa voda dostala ku korenom a zakorenil sa koberec do zeme. Po kobercovom travniku sa minimalne cca. rok nechodi tak prijemne ako po klasickom siatom povrchu. My sme polievali koberec cca. 40m stvorcovych prve 2-3 tyzdne kazdy den cca. pol hodinu. Potom sme museli valcom vzdy pobehat nech to dobre sadne a korene sa naviazu na zem. No a potom bolo treba vyhrabavat to co odumrelo lebo vela z tej travy nema taky koren ktory sa uchytil do zeme a tak vyschla a tvorila vrstvu ktora neprepustala vodu ku korenom. Siat je idealne na jesen alebo na jar. neviem ci teraz nieje neskoro ale mozete aj teraz len sa budete musiet viac starat o to. To vsak aj o polozeny koberec. No a treba to dobre povalcovat nech vam to nasiate nerozfuka. Podla mna za take 3 mesiace by ste mohli mohli mat z vysiateho travnika vcelku slusnu travu po ktorej sa da preist ale nieje na hranie futbalu a podobne. Potom sa dosieva priebezne a ked trava raz prezimuje tak potom uz byva dalsiu sezonu podstatne pevnejsia a hustejsia. Kedze predpokladam ze ste kupili dom a na dlhsie ako na 2-3 roky tak myslim ze sa oplati uz tych par mesiacov pockat na siatu travu. Videl so aj to ze si dali okolo terasy kus kobercu a zvysok vysiali mozno aj to by bolo riesenie pre vas mat aspon kusok zeleneho ak ho treba hned.
Odpovedať
@andrejo Mozno budem mat blbu otazku ale nie som z dediny tak neviem.Ked vysejeme travu,nestaci to len polievat kym vyjde? Netusim ako to s tou travou funguje...ja som si to predstavovala tak ze kupime koberec,to sa obcas poleje a je to stale zelene...ako vidim tak je to uplne inak. Ako ale pri zasiati normalneho travnika zabezpecis aby bol zasiaty vsade rovnako?To sa nerobi rucne?
Odpovedať
No ono je dobre to z casu na cas povalcovat aby ti neodfuklo tie semena. Potom sa dosieva lebo nikdy sa ti neuchyti vsetko a nerosypes to tak rovnomerne. Ja som dlho tiez bol v tom ze staci nasiat a priroda urobi svoje no nieje to uplne tak ak chces mat pekny travnik. Rucne sa seje to je pravda avsak je to tak ze to akokeby rosypes po zemi. Ak by si cokolvek potrebovala tak napis IP. Mozno to bude jednoduchsie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, mam par otazok na travovy koberec, aby som ho nejako zachranila 1) pokladka bola robena pred odovzdanim domu firmou prvy decembrovy tyzden. Navozili zeminu, pohrabali a na to polozili kobercovy travnik. Nenatiahli pod neho ziadnu sietku, ani ho neprevalcovali, len kazali 2tyzdne nechodit po nom. Moja otazka, Ma sancu prezit takyto travnik, ked bol kladeny uprostred zimy, pricom teda nebol zalievany, kedze boli mrazy? 2) kedze travnik nebol valcovany, po prvom stupeni nan asi po mesiaci, ako mi tam deti behali, sa mi porobili bubny a kopce.....jednoducho neni uchyteny. Moja otazka,je estre sanca, ze sa uchyti? 3) niektore casti malinke su akoby uschnute, citam tu o prevzdusnovani, ci co. Moja otazka, co robit? 4) Momentalne ho zalievame kazdy druhy den. Je marec a zacala jar. Staci to? 5) este sme nekosili, kedze zatial ani nepodrastol. Treba ho prebehnut radsej aj tak? 6) Zacina mi tam rasit burina (ina trava pomedzi), Otazka: Staci nejaky postrek proti burine? Ci musim to vypichavat von tie travy? 7) Vraj je dobre pohnojit. Otazka: Je dobre hnojit teraz v Marci, ci kedy by som mala? 8) KDE zozeniem nieco na VALCOVANIE travnika? Dakujem
Odpovedať
slummdog: poviem to zhruba takto: 1) hnilu nenechali odlezat/ nepovalcovali/neutlacili, cize to standardne padle 2) pod tym kuskom hliny co mas je bordel, zalezi na nahode ale videl som ako to robia 3) hnojit musis uz len kvoli tomu bordelu, u nas to je na urcitych miestach 10-15cm hliny a kadeco podtym 4) valec sa da kupit okolo 50-60 taky mensi, alebo pozicat (vid sprava) 5) krtko pride a ked nemas sietku....
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog 3 suche miesta sa vraj maju poriaddne vyhrabať, dosiať a možes trochu zasypat hlinou, tenkou vrstvičkou .. za mesiac mas suche miesto dorastene.... Uf, ale vyzera to, že vam to kládli nejakí šlendriáni :( že bubny porobené :_(
Odpovedať
@moriak cize myslis, ze uz je to kaput? Mam to teda radsej reklamovat ako sa s tym piplat a mozno to odhnije komplet? Lebo zatial nemam ani chut si zivy plot sadit, pokial travnik nebude porieseny ako ma byt
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog nám pokladali trávnik v novembri 2011 trávnik sa krásne ujal ale museli sme ho zalievať denne po dobu 2 týždne .. To že v niektorých častiach je trávnik uschnutý je po zime normálne .. aj my sme mali suché fľaky treba to vybhrabať. Trávnik v žiadnom prípade nevertikuluj, vertikuluje sa trávnik starý minimálne 2roky, teda najskôr až budúcu jar. Valec sa dá kúpiť aj v Hornbachu, Baumaxe ... Aj keď trávnik nepovalcovali uchytil by sa tam bol skôr problém ten že hlina ktorá nebola povalcovaná - navážka sadla ... Pohnojiť môžeš aj hneď dusikatým hnojivom/močovina Pridaj foto ak máš možnosť .. takto sa k tomu trávniku ťažko vyjadruje
Odpovedať
@donya my sme ho nepolievali az do teraz vobec. V decembri sme stahovali a riesili ine veci, potom uz mrzlo, tak sme mali vodu vypstenu ....Ale neni suchy nejako, len sa bojim, ze neni uchyteny vobec. To hnojivo mi mozes presne hodit nejaky link, ze co kupit?
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog tak keď nie je suchý tak sa chytil .. veď skús jednoducho či sa dá trávový koberec zdvihnúť ak ho nebudeš vedieť "odlepiť" od zeme tak už koreňmi drží pevne a je "chytený" Hnojivo si treba pýtať u predajcu hnojív on ti poradí resp. dá sa kúpiť aj v Hornbachu resp. Baumaxe.
Odpovedať
@slummdog videl som skoro vsetky koberce pred bytovkami, mrtve to nemal nikto. Ale ten krtko vazne pride ;-)
Odpovedať
@moriak ak pride krtko, tak koniec....teraz je neskoro sietku riesit. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog hej na sieťku je už neskoro :(
Odpovedať
Profilova fotka
@moriak vidly a lov na krtka to istí :)
Odpovedať
Profilova fotka
Je pravdepodobné, že sa trávnik napriek všetkému uchytí, ale niekedy človek nikdy nevie Niekedy tí ľudia, čo robia trávniky, len urobia čo musia a nezaujíma ich ako a čo bude s ním ďalej. Skúste reklamovať. Neboli vytvorené ani vhodné podmienky na založenie trávnika ani vhodné obdobie. Zle pripravené podložie, bez sietí proti krtkom. Dôkladná príprava podložia je základom kvalitného trávnika. Vhodná a výživná vrstva, dôkladne utlačená valcom a odburinená, čo vo Vašom prípade nebolo vykonané. Neviem ako vyzerá trávnik teraz a či vôbec bude rásť alebo len dožíva a uschne. Odporúčame odstraňovať dvojklíčnolistové buriny vypichovaním a následne aj postreky proti dvojklíčnolistovým burinám a hnojenie, už v tomto období, dusíkatými hnojivami, napr. Floranid Permanent . Potom kosiť a výdatne zavlažovať. Koberce sú príliš husté a preto treba často aj prevzdušňovať vertikutátorom. Držíme palce.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Prosím Vás, kde v Bratislave a okolí predávajú kobercové trávniky?? ĎAkujem
Odpovedať
Profilova fotka
@robertoba Senec,alebo Zahoria.Co ti je blizsie a milsie :-) Z oboch zdrojov,z ktorych som bral maju kvalitne travniky z kvalitneho,Holandskeho osiva Barenburg.Mozno to Zahoracke je kapanek lepsie,aspon teda mne sa viac paci. Viac kludne nasukromno aj s kontaktom ak chces.
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak hm , dik este nieco mozno blizsie lebo si to chcem sam doniest vozikom po kuskoch ktore za vikend polozím :-) cize take hviezdoslavovo a podobne
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Barenbrug mame aj my, aj travnik pred domom je z neho, aj osivo vzadu co sme siali je take :)
Odpovedať
Profilova fotka
@robertoba pochybujem, ze ti to daju po kuskoch, oni zvyknu rezať rano a potom uz nie.... treba si to cele zobrat, inak travnik mas za 1 den položeny aj sam , staci niekde pozicať si dodavku od niekoho a doviezt to naraz.... a poloziť este v ten den.aby nevyschol. AK nieco nestihnes, tak rozhodne to dokladne zrolovane poliať, my sme tak mali 3 rolky, ktore sme kladli potom asi az o 2 dni, lebo nam zostali a rozmyslala som co s nimi :-D potom sme ich položili :)
Odpovedať
Profilova fotka
@robertoba Robia aj dovoz,ale neviem od akeho mnozstva.Kupit sa vsak da minimalne meter2.Pokladka je malina.Polozili sme styria 300m2 za nejakych 6 hodin.Ide to rychlo,hlavne ked su pasy dostatocne dlhe.Zahoracke maju 2,5m.Logistika a optimalizovanie nakladov su asi nie tvoja silna stranka :-) Ako pise @katrin21 ,treba to doviest naraz a hotovo a idealne v ten den polozit.Takto po par metroch prevozis aj gate,lebo vozik bohvieco neuvezie a rolky su tazke ako hrom.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?