Tis obyčajný vysychanie

Ahojte, pred mesiacom sme kúpili v zahradníctve tis obyčajný (nejaká odroda vhodná na živé ploty) - pôvodne sme chceli cypruštek leylandsky ale pani nás odhovorila, vraj do okolia ZA nie je vhodný. Ale začali nám postupne nejak vysychať - viď foto. Bojíme sa aby neodišli všetky...Viete prosím niekto poradiť čim to môže byť? Použili sme kryštalické hnojivo na okrasné dreviny z Mountfieldu podľa písaného dávkovania ale nepomáha...Tak uvažujeme, či sú také straty normálne, lebo máme ich 20 a 3-4 zatiaľ vysychajú alebo robíme niekde my chybu.
Odpovedať
Su dostatocne zavlazene? Rozstrapkali ste korenovy bal kym ste ich dali do pody alebo len zastrcili tak ako boli v kvetinaci do jamy? Tie zlte uz len vykopat, ostatne vydatne zalievat, to znamena v tomto pocasi 10 litrov vody ku kazdemu aspon raz za tyzden, ked bude este teplejsie tak aj 20 litrov 2x v tyzdni cele leto, potom aj na jesen a aj prvu zimu polievat /teda kazdu zimu) ak nebude poda zamrznuta. A dalsi rok tiez od jari az do jesene vydatne zalievat. Medzi tymi dvoma betonmi to budu mat s vodou tazke po cely zivot.
Odpovedať
@zita19 práveže sme ich len strčili do jamy ako boli v kvetináči, lebo ten pôvodný koreňový val sa rozpadal už aj sám ako sme ich vyberali ale nabudúce budeme už vedieť. Zalievať budeme tiež viac, zrejme sme podcenili ten prvý týždeň, aj keď suché určite neboli. Betón je len vpredu ten obrubník pri ceste, ostatné (podhrabová doska ani oddeľovač medzi kôrou a kamienkami) v zemi nie sú. Ďakujeme veľmi pekne za rady.
Odpovedať
@wevusskadanny beton, aj relativne maly odobera vlhkost z pody, a este v horucavach sa prehrieva a tym padom aj podu prehrieva... Je to s nim trosku zlozitejsie ale da sa to. Pre ihlicnany su kriticke prve dve leta, a potom kazda dalsia zima, obzvlast ak je bez snehu lebo oni odparuju vodu aj v mrazoch. 99% ihlicnanov alebo stalezeleynch rastlin co nepreziju zimu nevymrzli ale vyschli.
Odpovedať
hmm tak sme dnes vybrali ten vysušený tis a všimli sme si, že zo spodu koreňového balu bolo dosť veľa menších aj väčších slimákov, viď foto... tak len dúfam, že to bolo len pri tomto najsuchšom tise, lebo sme moc tie koreňové baly nepozerali... neviete niekto čo to môže byť zač?
Odpovedať
tych slomakov by som sa neobavala, oni vylezu ked sa im bude zdat ze je cas. Ale tie korene vyzeraju umrete uz davno. Tento by neprezil ani keby ste ho praskovym cukrom ofukovali, tento to mal za sebou uz ked ste ho kupovali
Odpovedať
este by som poradila: zabehni do zahradncstva, kup tekute hnovivo pre ihlicnany a raz za tyzden rozrob asi stvrtinovu, max polovicnu koncentraciu ako je v navode a vydatne postriekaj cely stromcek, najlepsie na vecer. Zivyni sa vstrebu cez ihlicie a pomoze im to, kym sa dokladne zakorenia v adaptacii. Stvrtinove riedenie myslim tak, ze ak pisu v navode 1 vrchnacik do 5 lirov vody, tak das 1 vrchnacik do 10 - 20 litrov vody. A tento stromcek by som isla predajcovi omlatit o hlavu. Ked budes nabuduce kupovat rastliny, vzdy ich vyber z kvetinaca. Korene maju byt primerane prerastene cez cely kvetinac, svetle az biele, vlasocnicove a nesmie z nic byt jedna vlaknita gundza, aj ked prehusteny korenovy bal ma vacsie sance na prezitie ako toto, len treba korene dokladne "rozcesat"
Odpovedať
@zita19 aha no super, tak keď ich ešte pár vyschne tak ich naložím a minimálne tú námahu si dám a pôjdem im to tam otrepať o tú hlavu... lebo lacné teda neboli a ešte v záhradníctve...nepoviem keby v Obi alebo kde. Každopádne fakt veľmi pekne ďakujeme za rady :)
Odpovedať
@wevusskadanny rado sa stalo. Mne je luto tych rastlin co sa o nich staraju taki "odbornici" a samozrejme este viac luto ludi, ktorych takto obabru a pripravia im sklamanie a este aj obabru o peniaze . Samozrejme, nie vsetko sa musi ujat, nie vsetko vydarit, ale ked uz na starte to nema sance, tak to by nasr*** aj mna
Odpovedať
@zita19 písala som do toho zahradníctva a ich reakcia ma fakt veľmi milo prekvapila... pani sa ospravedlnila a vymenila nám všetkých 5 stromčekov, ktoré vyschli. Dokonca aj ovocné kríky, vraj v marci ešte nevedeli, ktoré prežili zimu a ktoré nie. Len tie, ktoré nám vymenili mi prídu oveľa viac zelené ako ti naše... ale čítala som, vraj horká soľ postrek by mohol pomôcť, vyskúšame :)
Odpovedať
@wevusskadanny tak to je parada. urcite ich polievaj a polievaj. Horku sol by som pri relativne nezakorenených riesila postrekom na list, nie zálievkou. Ono sa to hned vstreba a neposkodi korene. Staci ak zarobis polovicne riedenie ako je v navode a postriekas par krat za sebou s odstupom 2 - 3 tyzdne vzdy pred vecerom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?