Tayberry a vaše skúsenosti s pestovaním tejto rastliny

Rozmyslam nad touto rastlinou. Mal by to byt betrnovy krizenec malivy a ostruziny. Mate to niekto?
Odpovedať
ak to ma take vacsie plody, menej sytej farby ako cernice, tak nasi to maju, normalne im to rastie v zahrade, bez akejkolvek starostlivosti, len ju smyknu ako maliny alebo cernice na jesen. Odporucam sadit tak, aby bol ku kriku pristup z viacerych stran, lebo mne to prislo hustejsie, ako cernicie :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
my mame tayberry uz dlho, ale trnovy variant ... takze silno odporucam beztrnovy a vtedy nie je problem ani s tou hustotou kriku, lebo fakt vie zarast nahusto :) inak s nim nie su starosti, treba to len strihat, uroda je dobra a tak akurat. Deti mi to velmi nechcu jest, ale z 1 rastliny je prave tolko plodov, ze sa to da v pohode priebezne zjest alebo hodit do kolaca. V bratislave nikdy nezmrzli, ale na horehroni ju obcas oslahne posledny mraz ... a ta nasa sa dost rozrasta podzemkami.
Odpovedať
Profilova fotka
Naši ju majú na Kysuciach na chalupe a drží sa bez nejakej zvláštnej starostlivosti. Používame ju najmä do koláčov.
Odpovedať
máme ju na Orave a nič sa jej nerobí, takže myslím, že v pohode :)
Odpovedať
Profilova fotka
Tayberry majú výhodu, že sa nerozširujú odnožami v zemi, čiže ich môžete pestovať aj pri plote. Potrebujú však oporu, plot alebo konštrukciu. Nevedia sa sami popínať, preto ich musíte ku konštrukcii vyväzovať. Dorastú do výšky 2 – 2,5 metra, výhony však môžu byť dlhé aj 4 metre. Postačia Vám 2 rastliny. Plodia na minuloročných výhonoch, takže tie pripevnite k opore, na jar ich len o niečo skráťte. Odrodené výhony sa odstraňujú strihaním. Je mrazuvzdorná a keby vymrzla, znovu vyraší od koreňa.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?