Ťahavá burina v novom trávniku - ako sa jej zbaviť?

Ahojte, prosím Vás poraďte mi, čo je toto za burinu a ako sa jej zbavíme? Trávnik sme zasiali pred 12 dňami svojpomocne, najprv to vyzeralo nádejne, teraz rastie tráva v trsoch a z tejto buriny sa nám robí ťahavý koberec :-(
Odpovedať
1
2
@zuzulka3333 Zbehni do záhradkárskych potrieb, kúp postrek Kaput. Namiešaj, postriekaj, počkaj 2 týždne. Všetko tam vykape, potom to pokop, pohrab a znovu zasej trávnik.
Odpovedať
@chrobak7 Prosím??!? :-D a to akože šetrnejšie riešenie neexistuje? Nechce sa mi veriť... :-x
Odpovedať
@zuzulka3333 coby neexistovalo... ved to setrne vytrhaj rucne.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 degeneracia dnesnej doby. ak daco vadi tak postrek. potom tie travniky aj tak vyzeraju, ze by som na to ani dieta nepustil.
Odpovedať
Podľa obrázkov skutočne by sa oplatilo zasadiť nový trávnik, ale všetko sa dá. Robíme trávniky a závlahy. Takže ak nechceš tam dať trávnikový koberec, ale chceš si zasiať vlastný trávnik - dá sa to. Problém je terajšie počasie - preto sa ti utvorila kôrka na povrchu. V takomto počasí sadím do piesku - udržuje vlhkosť. V teplom počasí najskôr schádza burina a až potom tráva. Podľa toho, čo vidím na obrázku, tak je trošku problém v trávnom osive. Mali ste použiť buď barenbrug alebo niečo, čo vydrží aj väčšiu záťaž. Napriek tomu sa to dá ešte zachrániť. Nechajte poriadne vyrásť trávu - tak na 10cm aj s burinou. Potom pokoste - tým vyničíte časť buriny. Následne o 3 dni postriekajte pozemok prípravkom Lontrel - je to listovo pôsobiaci herbicíd na ničenie odolných dvojklíčnolistových burín v obilninách, ovocných sadoch a hlavne okrasných trávnikoch. Keď to tato spravíš 3x po sebe (kosenie, postrek), budeš mať krásny trávnik. Preto sa radšej ľudia rozhodnú pre koberec ako pre založenie trávnika výsevom - je s tým robota. :-D
Odpovedať
@mamato Ďakujem za obsiahlu a pomocnú odpoveď. Chceli by sme vlastný trávnik, no možno bude problém v tom, že na našom pozemku 30 r. nič nebolo len burina, preto sme celý min. rok nič nesiali, ale snažili sme sa "zničiť" čo sa dalo, viackrát sme postretkovali, pleli, čistili dvor, asi neúspešne. Polievame 2x denne, skoro ráno a neskoro večer vždy hodinku. Čo sa týka osiva, zvolili sme športový druh, aj kvôli tej záťaži, ako píšeš, aj skrz psov. Barenbrug je druh alebo značka? Ospravedlňujem sa, ale až tak sa v tom nevyznám a za každú radu som vďačná. Teraz keď mi to niekto vysvetlil, by som jednoznačne išla do tejto alternatívy. :-)
Odpovedať
@zuzulka3333 Ja si vyskúšam obe varianty. Včera som vysial na jednom kúsku na ulici trávové semená. Zajtra idem pokladať trávový koberec na dvore pri terase. Po víkende pridám fotky. Dúfam, že nebudem ľutovať investíciu do koberca. Pozemok je odburinený, prevzdušnený a zarovnaný a je položená sieťka proti krtkom.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Co urobis s tym travovym kobercom ak sa ti osvedci aj ta prva varianta?
Odpovedať
@tad8 Nechám tak. Trávový koberec je na mojom pozemku, 270 m2. To, čo som sial, to je v podstate koniec ulice a ten pozemok je mimo môjho pozemku, ale je spoločný, patrí k ulici. Len aby nebol taký pustý, tak som tam z vlastnej iniciatívy vysial trávu a posadil pár kríkov. Po víkende dám aktuálnejšie fotky. Siaty je ten kúsok naľavo od smetiaku, napravo bude koberec. Miesto brvna je už plot.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Aha, ja som myslel, ze normalne skusas ci sa ti to ujme a ako to bude vyzerat. Ale bude to vyzerat lepsie pred tym plotom aj ked to uz nie je tvoj pozemok :-)
Odpovedať
@tad8 Trávnikový koberec je taktiež siaty trávnik. Akurát že je pravidelne kosený a udržiavaný (striekaný voči burine) minimálne po dobu 1 roka. Potom sa zlupovačkou zlupne do pásov, ktoré sú dlhé 1m. Kládol som však už aj 2,5 metra dlhé pásy (80kg keď je mokrý). Ľudia chcú trávnikový koberec, lebo je to rýchlo urobený trávnik. Ale keď sa oň nebudú starať, tak bude vyzerať ako akýkoľvek iný.
Odpovedať
@zuzulka3333 no to v zvlastnych trsikoch vyrasta, my ked mse to vysiali, islo to jedna vela druheho... co sa tyka buriny: vysklb to rucne, pripadne skusit hrable pouzit a vytrhnut koren, neviem ako je to tam zamontovane, lebomoze to aj tu mini travicku poskodit. Nepomoze tam nic, proste sa musi rozrast ta trava... ani nejdem pisat kolko furikov ja kazdy rok vytrham z travnika :D a nepomoze nic... prvy rok pupava, potom lopuch, tento rok skrocel kam sa pozriem :DDD vytrhame, trava sa rozrastie a potom uz pocas roka len sem-tam... ale proste ked vidime, ze daco sa dade tlaci tak to vysklbneme - hned. Lepsie ako nechat to cele zarast... robim to rpiebezne, ved aj po psovi cistime, takze vidime ked daco dakde. Tiez velmi postreky nedavame, jednak mame tu kopec potokov, studnu a tiez deti a psa :D Tiez sme zakladali travnik siatim... a neviem si predstavit vsetko zlikvidovat nejakym postrekom, nanovo zasiat travnik a potom mi doleti burina a som kde som bola :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zuzulka3333 Barenbrug je typ osiva. Každé osivo má určité percento rôznych druhov tráv, z čoho je zložené. Napr. lipnica, mätonoh a podobne. Každá tráva má iný tvar, šírku listu a výšku. Podľa toho, ako a kedy klíčia sa potom trávnik postupne zahusťuje. Keď budeš siať osivo, pozri si na obale zloženie.
Odpovedať
vyzera to ako portulaca. osobne by som si z nej nic nerobila, ked travnik podrastie, lahko ju vytrhnete, lebo ma plytke korene. zatial vam mozno aj posluzi, zatieni podu, ktora nebude tak vysychat a travnik porastie lepsie. a.do buducnosti sa nebojte. najsilnejsou burinou vo vasom travniku je prave ta trava. pri spravnej starostlivosti je jedinym problemom akurat tak pyr, ten sa dostane vsade. ine buriny lahko vytrhnete, alebo ich ta trava sama zadusi. a mimochodom, ak je to portulaca, je to jedla burina. ak si to nepostriekala predtym niecim proti burine, kludne si z nej pridaj par listockov do salatu ci na chleba s natierkou ;-) su aj horsie buriny, toto naozaj netreba striekat...
Odpovedať
@mishkabb @mamato @kkl82 Ďakujem Vám, asi ste ma trochu ukľudnili, lebo už som bola na prášky absolvovať celý proces ešte raz. :-N také iné burinky trhám aj ja hneď ako vidím (pri zbieraní šťastia po psíkoch :-D ) , ale tohto je masívne veľa a fakt som nevedela čo s tým. Ale napadá mi ešte otázka, či ešte vôbec z pod tohto, resp. pomedzi túto burinku - na miestach kde je rozrastená vyklíči osivo trávnika? Neutlačí to tie semienka? Lebo ak áno, čaká ma nádherný víkend plný trhania :-D
Odpovedať
@zuzulka3333 Teraz to nechaj tak, až do času, kedy nebude trávnik komplet vyrastený. Potom keď to pokosíš a postriekaš Lontrelom zostanú ti "hluché" miesta. Trávnik keď budeš polievať, tak sa ti rozrastie do šírky.
Odpovedať
@zuzulka3333 Ja som tú moju plochu ručne odburinovával celý jeden deň. Najväčší problém bola praslička. Pripomínalo mi to boj s Hydrou - jednu vytrhnem - o týždeň narástli na tom mieste tri výhonky. Trebalo to vyberať rýľom a pekne zhlboka, komplet celé korene.
Odpovedať
@mamato ale ja mám obavu, že nevyrastie vôbec skrz túto srandu ťahavú.. :-( toto som sa akurát dočítala: "Vyklíči drobnými lístkami a pokiaľ sa tento jej primárny nápor rýchlo nezachytí, veľmi rýchlo dokáže prerásť do neželaných rozmerov. Jej rastlinky dokážu vytvoriť zapojený porast a úplne zadusiť vysadené kultúrne rastliny." Takže najradšej by som poslúchla rady teba, ako profíka, ale zas mám obavu, či vôbec trávnik bude a nebude rásť len burinka - portulaka a zadusí mi trávu. ACH JAJ :-( babo raď.. stále ostávaš toho názoru, že to mám nechať tak, aj keď je to toto?
Odpovedať
@zuzulka3333 no isto udusi, my sme dosievali viac krát, ja by som to vysklbavala spotuone a keď bude dorastat tráva postupne sa zahusti, tak prazdne miesta dosejete
Odpovedať
burina malokedy potlaca burinu a trava je tiez burina. ono ti to tam rastie prave preto, ze sa snazi chranit podu - akakolvek odokryta poda je proti prirode - vysusa sa, straca ziviny, podporuje eroziu pody. preto sa priroda brani prave takto - snazi sa hole miesto cim rychlejsie zakryt. a kedze prave ta nekultivovana burina rastie najrychlejsie, tak je ju vidiet najviac. ak tu burinu nenechas vysemenit, nijak tvojmu travniku neublizi. ako som pisala vyssie, praveze vytvori tien pre rast travy, aby naklicene semiacka nevysychali tak rychlo. to z tohot vojho citatu je pravda, rastie naozaj rychlo. ale je to burina, ktorej sa zbavis lahko vytrhnutim. ja fakt neviem, preco sa take mnozstvo ludi v dnesnej dobe nechce zohnut k zemi a tu burinu jednoducho vytrhnut. radsej postriekat, ked je to take jednoduche. co tu ale potom po sebe zanechame? postreky na burinu nie su malinovky, preboha. my vysievame travnik na nasom pozemku postupne. vzdy, ked sa nam podari odburinit nejaku plochu, vysejeme. keby si videla, co mne vzdy vyrasi skor nez travne stebla. ale nerobim si z toho hlavu. viem, ktoru burinu treba vytrhnut hned (pyr, pupenec - aj ked ten travnik sam skor ci neskor udusi, ked sa zahusti, a este par burin, ktorym ani nazov neviem). portulacu ako aj stavikrv nechavam, chrania podu a vytrhnem ich az vtedy, ked sa uz moc rozrastu. na tvojom mieste vidim skor problem v tom, ze mas travne osivo vysiate prilis riedko a/alebo stihlo vyschnut po nakliceni. preto je tam tak malo travy a v takych trsoch. skus doosiat, zasypat pieskom a poriadne polievat. burinu trhaj az vtedy, ked na tu travu bydes moct stupit bez rizika, ze ju udupes. za polhodinky to mas odburinene.
Odpovedať
@kkl82 ano, ten piesok smexaj mi na holé miesta dávali, nejde aj viackrat a znovu dosievali.
Odpovedať
@zuzulka3333 kasli na buruínu, to sa vyvrbi, Staraj sa j´hlavne o tych par trav ci uz vyklicili, teda polievaj, polievaj a polievaj aby zosilneli a rozrastli sa. Keby si videla nas travnik vysievany vlani na jesen pred mesiacom, tak sa vesias... Tam bolo jedno stebielko od druheho na meter, uz sme aj dosievat chceli a stacilo par krat na jar dokladne preliat a zrazu tam je travy a travy. Je jasne, ze buriny maju aktualne navrch a su tam definitivne hole miesta ale v tychto horucavach radsej ofukujem to co uz vyklicilo, ten zvysok vyriesim ked to co zije bude v najlepsej kondicii aku moze za aktualnych pomerov mat.
Odpovedať
Profilova fotka
Na tú portulaca treba dať pozor, lebo je to invazivna rastlina a jej semienka sú odolné i voči veľkému suchú a dokazu v pôde prežiť aj niekoľko mesiacov. Kamoška sa s ňou trápila xy mesiacov, vždy vytrhali všetko najkomplet a po ďalšom daždi zase mali plnú záhradu. Pomohol nakoniec až ten kaput striekany na trikrát. Išlo o to, aby sa zničila rastlina pred kvitnutím a vysemenenim sa a to v jednom cykle žiaľ nedáš. Alebo si z toho urobíš biozahradku a budeš tu "jedlu zelinku" jesť a predávať 😉
Odpovedať
akoze sorry, ale semena rastlin, najma burin, prezivaju v pode aj roky, dokonca desatrocia. jasne, ze ziadnu burinu nikto nevynici v celosti na jeden-dvakrat. ale trava je tiez vysoko invazivna, preto existuju tie “uzasne” huste travne koberce. takze trava sa zahusti a semena buriny uz nemaju kde vyklicit a zakorenit. to je cely princip husteho travnika, nie postreky kazde 3 mesiace... @carolinka
Odpovedať
@kkl82 Veľmi pekne vysvetlené.
Odpovedať
@carolinka Na portulacu stačí nastriekať celoplošne lotrel, ona uschne. Zatiaľ vyrastie tráva a tá ju už potom v takom množstve nepustí. Pravidelné kosenie ju potom už z trávnika načisto vytlačí. Skôr sa mi nepáči lipnica v trávniku (keď je vysoká viac ako 2cm, tak kvitne). Po cca 2 rokoch ju mám všade a nedá sa jej zbaviť tak, aby bola iba pekná tráva napr. z mätonohu. Preto kosím vretenovou kosačkou :)
Odpovedať
@kkl82 @mishkabb môžem sa spýtať koľko cm má mať tá vrstva piesku? Či len tak, aby to zakrylo osivo? @zita19 ďakujem :-)
Odpovedať
@zuzulka3333 par mm, presne len na to, aby sa zakrylo osivo a prikryla poda pred rychlym vysychanim. nemusis presne merat centimetrom, od oka tak 3-5 mm. niekto radi az 1 cm, no mne sa zda, ze sa vtedy uz pri polievani vytvara taka krusta.
Odpovedať
Krusta vobec nevadi, my sme davali viac - ako kde.. viac menej sa to vysypalo a rozhrabalo (ostal mi piesok z prerabky v travniku + detsky piesok cca 4 vrecia), travu mam minimalne 400m2, cize fakt niekde ani nebol ten piesok, iba na kritickych miestach a to je hlavne tam kde mi prazi slnko cely den, ja uz som mala travni, niekde bola trava pekna, lebo toto povodne bola lúka, len burina sa vytrhala, hole miesta a diery dosypali. Ono do toho piesku tie semienka zapadli a potom pekne na husto zacali rast - ale aj husto sa vysievalo, vlhke to ostavalo dlhsie vdaka piesku. No horsie bolo prebehnut po tom, piesok som mala vsade, ale travnik bol velmi rychlo fit. My sme najskor dali piesok a potom siali na tie miesta.
Odpovedať
Profilova fotka
@mishkabb @kkl82 aky piesok davate do travnika ? Bezny zo stavby ci na pieskovisko tam vraj ist nesmie a cisty kremicity neviem nikde zohnat za rozumnu cenu...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?