Suché steblá trávy v trávniku

V travniku na niektorych miestach mam suche stebla travy. Neviete co je pricinou a ako to napravit? Dost to vidiet hlavne po koseni.
Odpovedať
@dominik_boksansky ja zvyknem 2-3x do roka, pred hnojením, pokosiť trávnik kosačkou nastavenou o stupeň nižšie, ako bežne, aby som vykosil tieto staré suché steblá. Po zahnojení tráva rýchlo vyrastie a prerastie tieto na nižšie skosené steblá
Odpovedať
Netreba kosit za silneho slnka, potom sa takto travnik zvykne vypalit :(
Odpovedať
@dominik_boksansky Je to pleseň, aj keď trávnik vyzerá akoby bol uschnutý. V tomto období treba na 2-3 dni vypnúť závlahu, zvertikutátorovať, nahnojiť a zaliať. Pleseň sa vytvára z dôvodu vysokej vzdušnej vlhkosti a teplôt v noci. Je na to postrek proti mycéliu a tým aj proti plesni.
Odpovedať
@mamato ja by som povedal, ze uschol, no zas som o nieco mudrejsi :) Ja mam totiz to podobny problem a teda nezdalo sa mi, ze by som bol travnik nejak malo polieval.
Odpovedať
Profilova fotka
Nepolievat teraz, prsi a je vlhky vzduch velmi, treba dodrzat postup ako pisal mamato... ;-)
Odpovedať
je to plesen... hociaky pripravok proti mucnatke napr a postriekat travnik. netreba ziadne specialne veci ako kosit, nepolievat.... normalne postriekat a ono to zmizne. a teraz je to obdobie, ked to chyta tuto plesen.
Odpovedať
@dominik_boksansky Tak ako som napísal ja aj @ohen10. Je to na 100% pleseň. Ak nechceš vertikutátorovať - prerezať trávu, aby viac dýchala, použi BUMPER 25 EC.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamato prerezat? Vies mi to nejak blizsie vysvetlit?
Odpovedať
@ohen10 @mamato Akosi sa mi to nezda. Vyzera to ciste ako uschnute stebielka. Urcite to bude plesen?
Odpovedať
mam to tiez v travniku teraz...objavilo sa to cca pred 2tyzdnami. @mamato suvisi to nejako s vyskou kosenia alebo tvrdostou pody ? Lebo cca pred 2 tyzdnami som to povalcoval a planujem to aerifikovat s tymi spicatymi topankami,len som sa k tomu este nedostal..
Odpovedať
@dominik_boksansky dovolim si tvrdit, ze na 99% ano. mal som to teraz aj ja a vraj ako prisiel ten prvy dazd po tom dlhom suchu sa to brutalne rozsirilo... maju to skoro vsetci. Kupil som nieco na vinic, na mucnatku a po par dnoch to zmizlo... kazdopadne ak to vyskusas, nic tym nepokazis a neuskodis travniku
Odpovedať
@ohen10 citujem ťa: "netreba ziadne specialne veci ako kosit" Môžeš mi to vysvetliť? Ty trávnik nekosíš? Kosenie je pre teba nejaká špecialita? A keby si aj nejako tie suché steblá vyliečil, kým ich neodkosíš, ostanú v trávniku naďalej, takže to jeho vzhľadu nepomôže. Alebo sa mýlim? Pripadá mi to tak, že ty píšeš o umelom trávniku a ja o živom...
Odpovedať
Článok sa načítava...
neviem podľa mňa je to len trávnata plsť teda odumreté zvyšky rastúcej trávy,pokosené kúsky a iný biologický materiál. Zabraňuje slnku, vode atď prístup ku koreňom trávy, Mám to teraz aj ja a povedzme raz za 4 týždne po kosení, riadne trávnik vyhrabem ručne. Je možné aj zvertikulovať ako tu bolo písané, alebo vymeniť vo vertikutatore nože za pružinový valec a ten by to mal pekne vyčesať.
Odpovedať
@stokibb @ohen10 @realistanr Pozrel som to na jednom mieste po koseni lepsie a pozrel aj nejake foto na nete. Bude to plesen (asi antraknoza). Tu je aj troska viac popisane https://www.chorobytravniku.cz/#Antra... Vypol som zavlahu aspon na tyzden. Idem kupit fungicid. Po kolkych dnoch uz bolo vidiet vysledky?
Odpovedať
Profilova fotka
Tento rok je na vsetku vegetaciu uplne specificky.Nebola jar a zo zimy sa slo rovno do plaviek.Slnko je take agresivne,ze som musel koncom maja travu strojovo precistit.Uz koncom maja totiz pri obrubnikoch a aj na niektorych miestach v strede travnika vykazovala stopy doslova spalenia a to polievam zavlahou,ako sa ma. Takze ja si myslim,ze to ziadna plesen nieje a zbytocne by som travnik chemiou nestresoval.ale to len proste vysledok velmi silnej intenzity slnka.To precesanie pomohlo,ale uplne odstranit vsetko sa mi nepodarilo.Po pohnojeni a terajsich vydatnych dazdoch je to lepsie,ale teda pamatam si na travu a celkovo vegetaciu aj lepsie roky.
Odpovedať
ja by som to tiez strojovo precesal. tej suchej vrstvy tam mas teda dost. potom pohnojil a dal tomu tyzden az dva. fungicid napriklad bumper sa moze myslim aplikovat 2 x rocne a ja si to nechavam ako preventivny postrek na jesen. Min.rok som nepostriekal a na jar bol travnik komplet zniceny (snezna plesen)
Odpovedať
@dominik_boksansky Potvrdili sa moje slová. Sám si prišiel na to, že to je pleseň. Prerež trávu, povysávaj a postriekaj Bumperom. Tráva ti začala zahnívať od veľkej vlhkosti a začala sa tvoriť pleseň. Okolo trávnikov robím už niekoľko rokov a toto sa vždy opakuje cez leto.
Odpovedať
@machac0 Tráva potrebuje dýchať. Niečo sa naberie do kosačky, niečo padne dolu a zatlačí sa chodením a samotnou kosačkou. Ak nie je vysoká vlhkosť vzduchu, tak pri normálnych podmienkach a stabilnej dávke závlahy sa to vstrebe ako hnojivo. V terajších podmienkach sa však už začína tráva dusiť a vytvára sa mycélium - podhubie a potom pleseň. Preto stačí trávu prerezať. Na rýchlu regeneráciu stebiel odporúčam pre bežných používateľov Bumper.
Odpovedať
@realistanr S výškou kosenia nie, ale s množstvom vody a s tvrdosťou vody áno. Mám odsledované, že ak dávam dávky zo studne, všetko je OK. Ak však často prší a padá teplý dážď, ide o mäkkú vodu a vtedy mi všetci volajú, že im začal plesnivieť trávnik. Inak často si tieto prvé príznaky niektorí ľudia zamieňajú za prísušky a lejú ešte viac vody do trávnika...
Odpovedať
@stokibb Bumper - aktívna zložka pôsobí zhruba 45 dní, čiže podľa potreby. Veľký pestovatelia trávnikov nepoužívajú síce Bumper, ale iný prípravok s rovnakou účinnou látkou a striekajú každý mesiac.
Odpovedať
@mamato ok tak navrhujes ak to zhrniem zvertikulovat. ale valcom s nozom alebo len vycesat pruzinovym valcom? A potom pouzit bumper? Ja to mam tiez v travniku za vyskusanie nic nedam.
Odpovedať
@zirafak tiez som si to myslel preto som to ani neriesil. Problem je v tom, ze sa to zacalo rozsirovat aj ked som to poriadne zalieval. Vyskyt aj na miestach kde slnko nepali. Pozri ej ten odkaz co som dal, tie priznaky su rovnake (cervene pri korienku).
Odpovedať
@mamato nevies co pouzivaju velkovyrobcovia? Bumper obsahuje ucinnu latku 250 g/l propiconazole. Chcem pouzit Apel, ktory obsahuje prochloraz - 400 g a propiconazole [propikonazol] - 90 g
Odpovedať
@stokibb Kosíš rotačnou alebo vretenovou? Rotačná povysáva zvyšky, vretenová ide polovica do koša, polovica zostáva v trávniku ako hnojivo. Keď je toho veľa zahníva. Ak máš vretenovú Alet. Atco alebo Qualcast, tak tie majú výmenné kazety. Tam nie je problém. Ak nemáš, tak akýmkoľvek vertikutátorom, ale musíš povysávať všetko, nielen to čo je na povrchu, ale hlavne medzi steblami. Valec vynechaj, zase by si sa dostal na rovnakú úroveň.
Odpovedať
@dominik_boksansky Veľkododávatelia trávnikov, napr. v Pate (odkiaľ aj ja pravidelne beriem) alebo Oasis si miešajú vlastné prípravky založené na prochloraz a propiconazol. Majú to v takých veľkých nádržiach. Oni trávu pravidelne striekajú aj Lontrelom proti dvojklíčnym rastlinám a náletom.
Odpovedať
Dobrý deň. Idem si aj ja po radu. Včera som kosil trávnik a zbadal som v ňom také hnedé škvrny. Dnes ráno je v tých škvrnách ak taká biela pavučinka. Je to tiež nejaká pleseň? Ďakujem za reakcie. Pridávam aj foto....
Odpovedať
@mamato kosim rotacnov kosackou. no vertikutatorom sa bojim celkom lebo travnik bol zakladany min.rok cez zimu ho znicila plesen snezna tak som velke plochy dosieval. niekde som cital ze by sa vertikutator mal pouzivat az v 2-3 roku ked je trava pevne zakorenena. preto som ubazoval len o valci s pruzinami aby to povrchovo vycesal a potom postrek.
Odpovedať
@jakino no myslel som konkretne aby sa ta plesen nedrzala. kosit samozrejme je treba, aby travnik bol pekny. ale nepomoze to proti plesni aby zmizla. ale bolo hore pisane tusim, akoze pokosit na kratsie a pod... na to konkretne som narazal. @dominik_boksansky zavlahu netreba vypinat a uz vobec by som nevypinal na tyzden ak nebude prsat. trava vlahu potrebuje. mizne to dost rychlo po postreku...
Odpovedať
@mamato Nevies ako pravidelne a cim vsetkym to striekaju? Paradoxom je, ze niektori ludia si kupia travny koberec s tym, ze nechcu pouzivat ziadnu chemiu, no nevedia, ze travnik ktory maju ma za sebou niekolko postrekov :). A potom, ze nie je pekny. Dochadzam k nazoru, ze bez postrekov (min selekt. herbicid, fungicid, ...) pekny travnik asi tazko...
Odpovedať
@martin429 Áno. Nemám pre teba dobrú správu je to pleseň snežná. :-(
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?