Studňa spolu so susedom, alebo dve studne par metrov od seba..

Profilova fotka
Zdravím.. názov témy na hovorí, že napadla ma taká myšlienka brať spoločne so susedom z jednej studne.. Ale nech si vykope každy zvlášť pár metrov od seba? Aké máte na to názory?
Odpovedať
Nestraš, za mňa každý zvlášť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Par metrov... Len aby ste jeden nestiahol vodu tomu druhemu. ;-) Ja by som i s tymto rizikom do spolocnej nesla.
Odpovedať
@jankazb ak každý sám tak počkaj kým navŕta sused a ty sprav o 1 m hlbší vrt a keď bude sused na suchu môžeš mu predávať :-) Samozrejme každý sám susedské vzťahy sa do budúcnosti budú vyvíjať a nevieš akým smerom .Dnes ste najväčší kamaráti zajtra to môže byť opak.
Odpovedať
Profilova fotka
@banjo1 to ja nejdem robit studnu, ale nevadi, autor otazky to pochopi :)
Odpovedať
Profilova fotka
@osickaglamour Najvhodnejšie je mať studňu každý sám. Je samozrejme pravda aj to, že ak sú v tesnej blízkosti, tá studňa, ktorá je vyššie má vyšší stĺpec vody ako tá druhá v poradí. Preto tá vaša by mala byť hlbšia. Môže to byť však problém počas suchého leta. Tiež nie je isté, v akej vzdialenosti je hlavný rezervoár, prípadne studnička, koľko studní je na linke až ku Vám. Do spoločnej studne by ste naopak mohli každý zvlášť prispieť nižšou sumou a mohla by byť hlbšia napríklad. Ale na ktorom pozemku by bola? Kto by si ju počas nezhôd privlastnil? Tu je to riziko.
Odpovedať
@osickaglamour Najlepšie riešenie, pol studne na tvojom a pol studne na susedovom.
Odpovedať
urob si studnu hlavne na svojom pozemku - pohádate sa a čo potom ... studne sa v podstate spojené nádoby takže žiadne strachy
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@mmstudne @osickaglamour a čo ak na tej hranici pozemku voda nie je? to je vám všetkým jedno? však studňu treba vŕtať tam kde je voda a je asi dosť malá pravdepodobnosť, že to bude zrovna na hranici pozemku - okrem toho vrty majú priemer cca 150mm - takže to je fakt na hrane aby bola spoločná... ale čo sa týka výdatnosti vŕtanej studne, tak určite nie je problém aby slúžila obidvom - len by ste to museli mať asi aj ošetrené nejakou zmluvou medzi sebou ak by ste na ňu prispievali obidvaja. Ďalej záleží na čo chcete studňu používať - či ako hlavný a jediný zdroj vody alebo ako vedľajší zdroj vody (na polievanie, na bazén atď) - alebo jeden sused prvý prípad a druhý sused druhý prípad... toto všetko sú dosť podstatné veci do budúcnosti.
Odpovedať
@puxo Nerob z toho horor, tu sa hovorí o kopanej studni.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 nerobím z toho horor, že ju chcú kopať som si nevšimol a ani som nad tým neuvažoval - v dnešnej dobe si dáva kopať studňu už asi len ten, čo má také podložie, kde sa nedá vŕtať
Odpovedať
@puxo Tak to si na veľkom omyle. Veľa ludí si dáva robiť kopanú studňu a to aj do hĺbok 20 metrov. Či vŕtaná alebo kopaná majú svoje + a aj - A ako by si chcel do vrtu s priemerom 15cm, čo je bežný priemer vrtov, dať dve čerpadlá?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mmstudne áno - máš pravdu, že veľa ľudí si dáva robiť kopanú studňu - a aj do hĺbok 20metrov, ale títo ľudia nevedia aké výhody má vŕtaná studňa a že pri takejto hĺbke ich vyjde ešte aj lacnejšie... Ja netvrdím, že všade sa dá vyvŕtať studňa s dostatočným prítokom a že je to jediná varianta - ale kde to ide, tak je to najlepšie, najlacnejšie, najpohodlnejšie a najjednoduchšie riešenie. Skús mi povedať koľko stojí kopanie studne na 1meter a koľko stoja betónové skruže, ktorým musíš studňu vyložiť? Len 1meter vysokej skruže stojí cca 40-50Eur, prirátaj si k tomu nie malú cenu za kopanie (ty asi vieš koľko beriete) a potom mi napíš či sa skôr oplatí vŕtať (tam kde sa dá) alebo kopať. ináč už sme sme v jednej diskusii stretli ohľadom studní a do dnešného dňa si mi neodpovedal na otázku: Skús mi prosím ťa povedať jednu výhodu kopanej studne? Ja ti poviem výhodu vŕtanej - nenatečie do nej povrchová voda a voda z väčšej hĺbky je samozrejme čistejšia a menej znečistenejšia... A TO NEHOVORÍM O TOM, ŽE BY SI TU MAL MAŤ PROFI ÚČET NAKOĽKO SA TÝM ŽIVÍŠ!!!
Odpovedať
@puxo Tu máš dôkaz, že ten tvoj argument - väčšia hĺbka=kvalitnejšia voda, nieje vždy pravda. Profi účet by som mal mať ak by som tu ponúkal svoje služby.... Ty si prečítaj Podmienky používania fóra.... A nebaví ma doťahovať sa tu s tebou apropo je to mimo témy.
Odpovedať
@puxo http://www.modrastrecha.sk/forum/voln...
Odpovedať
Profilova fotka
@mmstudne nebaví ma na teba reagovať, keďže máš firmu ktorá kope studne a si zaujatý proti vŕtaniu studní napr. tento prípad nie je vôbec normálny, keďže má vŕtanú studňu až 116m!!! a ešte otázka - keď má tú vodu smradľavú v hĺbke 116m tak v tvojej kopanej studni hlbokej 5-10m by tá voda bola nezávadná? prosím ťa rozmýšľaj predtým než tu niečo trepneš!!!
Odpovedať
@puxo A kde som napísal, že v kopanej studni by bola nezávadná??? Ja som tým len chcel povedať, že väčšia hĺbka ti nezaručuje kvalitu vody. A netvrdím, že kopaná studňa je lepšia. Záleží od lokality, sú miesta kde vŕtaná studňa je bezvýznamná a sú aj miesta kde kopaná studňa nieje výhodná. Nič viac som nemal na mysli.... Nie som zástanca ani jednej ani druhej varianty, práveže ty tu silou mocou obhajuješ jeden typ studne..... Zbohom puxo
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ako ďaleko môže byť studňa od hranice pozemku? Myslím podľa zákona, my máme vŕtať cca 40. Cm od hranice, môže robiť sused problém???
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
ako hlboko byvaju studne? chcem dat studnu na záhrade vrtat ale to je zahradna oblast nie je to dom tak ze nemienim do toho invetovat moc. tak cca max do 20m hlbky. citam tu ze niekto mal studnu aj 40m hlboko to uz je moc nie?
Odpovedať
@syko1 je to velmi individuálne, na podunajskej nížine je bežné, že je voda aj v 8metroch, aj menej, niekde v podhorských oblastiach aj 80m a viac. Najlepšie je opýtať sa susedov, ak majú studňu a potom, pokiaľ máte pozemok v podobnej výške, môžete rátať s podobnou hlbkou studne +- 5m.
Odpovedať
sused ma studnu ale v akej hlbke to fakt neviem. jedna suseda nizzsie jej voda vyviera vraj v pivnici :D tak ze neviem vobec. pritkar by mi mohol odhadom povedat ze?
Odpovedať
@syko1 prepac, az teraz som si vsimla, ze si pisal. Ak jej vyviera voda v pivnici, tak tam bude vysoka spodna voda, v takych oblastiach sa robia tak 8-15m hlboke studne, pokial viem. Nam prutikar povedal presne, sekol sa o 2 metre a to mame studnu 72m. Niekto na to ale neveri, takze je to tazke asi odporucat.
Odpovedať
@osickaglamour Uplne v pohode. Vyuzivame so susedom jednu studnu a myslim ze to len utuzuje vztahy. ;-)
Odpovedať
@tonoamiska mne prutikar ukazal na miesto, kde bude voda. Tam sa aj vrtalo. Prvy vrt sa nepodaril, tak prisla druha partia a vrtala o 3m dalej a cuduj sa svete, voda v druhej studni bola a dokonca na chlp v rovnakej hlbke, ako ta prva.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?