Studňa alebo vodovod - závlaha

Ahojte, chcela by som sa opýtať na návratnosť studne. Rozhodujeme sa, či dať vykopať alebo nie. Budeme mať zavlažovací systém, ktorý bude polievať cca 250 m2. Máte niekto predstavu, koľko približne vody "odtečie" závlahou za jednu sezónu?U nás je vcelku dostatok vody už okolo 5 metrov, takže kopané studne tu majú susedia vykopané za cca 900€. K tomu treba čerpadlo (cca 250€). Má to zmysel kopať? Díky .
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ma, voda bude stale drahsia...
Odpovedať
Profilova fotka
Kopana je zbytocna, ked bude iba na zavlahu. Dajte si navrtat - priemer rury cca 20-30cm a mate pokoj (lacnejsie). U nas bezne beru studniari cca 40-60€ za m (Bratislava).. Ked uz v 5 metroch mate vodu, nechaj navrtat 10m to mas za cca 400€ a mas svaty pokoj.
Odpovedať
vrtana studna nieje na polievanie,na dobre poliatie travnika potrebujes cca 2,5 kubika na 100m2
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo tak to by som potrebovala kontakt na takzch studniarov co beru 40-60€. Poslali sme cenove ponuky a vsetci pytaju tak 80€
Odpovedať
Záleží od výdatnosti... Ja mám v 7 metrovej studni 4,5 metra vody s priemerom 20 cm a zatiaľ problém s vodou nebol a to som naraz napustil 10 kubíkový bazén... :-) Určite studňu a ak je možnosť, tak vŕtanú, zaberá menej miesta... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dena skús si prečítať tuná pár diskusií o vŕtaných studniach a nájdeš aj kontakty napr. sem som dal kontakt na firmu čo mne vŕtala za 40Eur/m http://www.modrastrecha.sk/forum/zahr... http://www.modrastrecha.sk/forum/prip...
Odpovedať
@peta_petruska a najlepšia voda na zalievanie je dažďová, ale zeleň zvládne aj horšie podmienky. Aj my (ľudia ) sme si zvykli :-)
Odpovedať
@peta_petruska My máme vodu v 6m hĺbke a studňu máme narážanú. Celá investícia stála 55,-€ hrot, rúra a kilo soli.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo ano, pisala som im ;-) hned mi prisla odpoved, ze mam poslat telefonne cislo. Poslala som a este sa neozvali. Tak uvidim. Zatial to neponahla, takze pohodicka ;-)
Odpovedať
Otazka nema zniet studna vs. vodovod, ale skor studna vs. nadrz na dazdovu vodu. Rozmyslali ste nad tym, ze za vodu z vodovodu platite aj stocne, teda 2x? Ja hodnotim napad polievat zahradu pitnou vodou za zlocin, zazil som miesta, kde nemali ludia ziadnu vodu, nie to este pitnu.. Neda sa na vsetko pozerat iba cez peniaze, ved to by nemal nikto namontovane solarne panely, ktore maju zivotnost na hranici navratnosti. Ak budete polievat travnik vodou zo studne, voda sa vam v podstate bude vracat po vsiaknuti spat, co je idealne riesenie.
Odpovedať
@stowasser solárne panely (resp. celý systém) má návratnosť 10-15 rokov (u MZ), ich životnosť sa odhaduje na 50 rokov. 25 rokov garantujú výrobcovia a dokonca testy po 35 rokoch preukazujú, že ich účinnosť je vyššia ako garantovali výrobcovia. Je ale pravda, že klasická FVE pri súčasnej legislatívnej konštelácii je bez návratnosti. to len tak na margo.
Odpovedať
@vovo pokusalo sa par susedov vrtat, ale voda nebola..., totiz v tych studniach u nas nie je spodna voda v priamom slova zmysle, je to proste voda, ktora preteka tou hlbkou 4-6 metrov najblizsi sused aj narazal, ale tiez neuspesne nad dazdovou vodou sme uvazovali, ale chyba priestor a je uz aj trochu neskoro, ked budem stavat este raz, tak budeme zachytavat dazdovku :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sonau 2,5 kubika na 100 m2? to sa mi zda strasne vela..., to by znamenalo, ze denne vypolievam 5m3 vody, teda so stocnym by som zaplatila okolo 12€, takze za sezonu to radsej ani nejdem pocitat...
Odpovedať
@sonau a prečo by nebola? moji rodičia polievajú 20á záhradu už 10 rokov z 13m vrtanej studne a žiadny problém. Investícia sa im už niekoľkokrát vrátila. takže uvažuejeme aj my nad vrtanou studňou. Zatiaľ máme 3m3 nádrž na dažďovú vodu, ale je to málo. Ak bude leto ako minulý rok, ked nepršalo mesiac, tak je mi z toho zle, že budem polievať vodou z vodovodu. Potom sa mi ani tá zeleninka v záhrade neoplatí pestovať.
Odpovedať
Sú lokality kde vŕtaná studňa by musela byť hlboká 30 - 100 metrov aby stíhala. Vo vrte s priemerom 20cm máte na metrovom vodnom stĺpci cca 50 litrov vody a pri slabom prítoku do studne ju nemôžte využívať tak ako by ste chceli. Takže nie vždy je vŕtaná studňa vhodným riešením.
Odpovedať
Profilova fotka
@peta_petruska No pokial je tam takyto problem, tak to potom je jasne... treba kopat :(
Odpovedať
Profilova fotka
@peta_petruska Samozrejme,ze je to ustrel.Mam travnik cca 300m2,6 okruhov a polievam v extremoch hodinu v kuse,co je 3,6 kubika a to uz je travnik extra premoceny. Studnu vrtanu jednoznacne ano.Pri uvedenych m2 by si sa za vodu nedoplatila,resp.ak chces mat travu peknu,je jej treba extremne vela. Vrtali nam studnu do hlbky 16m,200mm rura,stlpec vody cca 6m a este sa nam ju nikdy nepodarilo vycerpat uplne. Studna k domu patri a pri uvedenej ploche travy,ktoru chceme,aby pekne vypadal,je to podmienka
Odpovedať
Nie vsade sa vyplati vrtana studna, to si treba dopredu zistit. My mame geologicky prieskum pozemku robeny pred projektovanim domu a vrtana sa nevyplatila. Aj naokolo vsetci maju studne kopane.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska aku potrebnu hlbku Vam vyratali? my ze 30m a navratnost 19 rokov... takze asi tolko k studni :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peta_petruska no nevieme odkial presne si ale mas v profile okolie BA. Ak by to bol zitny ostrov tak urcite vrtanu studnu priemer 200mm hlbka cca 8-12m. Bezna cena studniarov z Podunajskych alebo z Rovinky je 50-55€ za 1m co je uz aj s rurou. Priesaky urcite bez problemov budu stacit aj pri 4m vodnom stlpci. Ak by to bolo inde treba sa urcite informovat u studniarov ktory vrtaju v tvojom okoli a urcite budu vediet povedat ze kolko metrov by bolo potrebnych pre vrtanie. Inac kamarat byva v Pezinku a ma kopanu a ked je dlhodobo sucho tak v tej studni vodu nema a uz uvazuje o vrtanej. Samozrejme v niektorych oblastiach je potrena hlbka aj 50m pre dostatok vody. Ja som jednu sezonu polieval travnik z vodovodu o ploche cca 60m2 a stalo ma to cca 80€ za sezonu a hlavne trave vadi upravena chlorova voda.
Odpovedať
u nas to bolo par kopov bagrom a ulozenie skruzi. Tych mame 5, jedna na povrchu. U nas bola studna aj nutnost koly vode,aby ju tahala tu su podzemne pramene vsade, vsetci davaju studne a drenaze. @rogerik
Odpovedať
@ramoon sme zo zahorskej bystrice, priamo susedime s mariankou a tak ako pise atlaska, su tu podzemne pramene vrtane studne tu nefunguju, nie je tu podzemna voda budeme teda zrejme kopat diky za nazory
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska drenaz mam aj ja, studnu teda pouzivate na zavlahu?
Odpovedať
ano, je natiahnuta aj do domu ale nepouzivana v dome. Prave dnes neslo cerpadlo, ked vybrali filter bol uplne zaneseny zelezom, tu nieje voda ale zelezna ruda. @rogerik
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska no ano, aj my mame vsetko oranzove/cervene, vela zeleza...
Odpovedať
@peta_petruska travnik sa ma polievat raz za tyzden a poriadne,25lit na m2,pozri gogla. niekedy vrtana staci ak je dobre podlozie,niekedy nestaci ani kopana na polievanie kde naraz potrebujes viac kubikov vody.10kubikov za den z vrtanej malej je neuvritelne.
Odpovedať
Profilova fotka
@sonau No v lete ked je vonku 35 a v noci 24 tak za tyzden by bola z travnika sahara. V takom case mi zavlaha fici rano aj vecer cca 5 min
Odpovedať
@sonau Polievať raz týždenne v lete by bolo žalostne málo. Ak studňa nedá naraz dosť kubíkov - ak voda doteká pomalšie, robí sa to tak, že sa dá nádrž, voda ide zo studne do nádrže, z ktorej sa potom polieva.
Odpovedať
@erka2 @ramoon dobre zakorenena trava vydrzi,trava ktora sa polieva kazdy den a malo v pripade poruchy,dovolenky alebo niecoho ihned vyschne,ma korene na povrchu.ja mam travnik pre deti a nie ako financnu investiciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@sonau Bezne vydrzi ale okolo obrubnikov a chodnikov sa teplo z betonu prenasa na zem ktora rychlo vyschne a tym aj trava. :(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?