Stromy v záhrade

Ahojte, kupili sme si krasny pozemok blizko KE, kde mame rozne ovocne stromy. Bohuzial, nemam ziadne skusenosti so starostlivostou o nich a vidim ze nie su v dobrom stave. Kedze ja som v tom lava, hladam niekoho, kto by mi na jar (? - neviem kedy je najvhodnejsi cas), tieto stromy osetril. Jedna sa o 3 ceresne, 1 hruska, baracka a jeden orech. Konare treba zrezat a znizit tiez (nevladzem liest na ceresne su vysoke :) ) Mozno by som nieko v dedine nasla, ale este sa tam nepozname. Viete niekoho odporucit?
Odpovedať
Ahoj, poznám jedného záhradníka, ktorý nám robil záhradu, je zodpovedný, takže ho môžem odporučiť.Je z okolia Prešova. Ak máš záujem napíš mi do IP a pošlem ti na neho kontakt :-)
Odpovedať
@ashley622 Ahoj možem poprosiť kontakt na spominaného záhradníka? Ďakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
co je to baracka? ako so stromami robim uz hadam aj 15rokov a nazov baracka ako strom som este nepocul
Odpovedať
@andyfoto baracka je prevzate z madarciny a bezne sa pouziva vo vychodniarskom, ale aj gemerskom nareci. A je to marhula, alebo broskyna. V madarcine maju v nazve oba tieto stromy to slovo baracka - len uz neviem, ako presne je marhula a ako broskyna. Ty nepoznas barack palenku ? :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi keby to bolo napisane po slovensky a nie v hatlanine :D :D tak rozumiem hned :D aj v pripade palenky :D
Odpovedať
@andyfoto v pripade palenky clovek rozumie aj mongolovi :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto @akvi je to marhula :) (mam manzela z KE a dakedy strasna sranda hlavne so svokrou? "podas mi to pomytko?" ja: to je co? vechet myslite?, ona:"co je to vechet?") :))
Odpovedať
@kaiak ja mam tiez muza vychodniara a tiez som si musela zvykat na "denko", "zufanku" (to som vobec netusila, co je) a pod.. A moj syn sa ma minule spytal, ze co to babka mysli, ked povie "dupka" :-D To sa u nas tiez nepouziva ..
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi dupka-je plienka, ze? mne zas bolo smiesne ze pišať...a ty si odkial, denko a zufanku tu v Ziline pozname :)
Odpovedať
@kaiak dupka je zadok :-D v ZA je vela vychodniarov, tak sa tam tie slova dostali. K nam na juh sa taketo nedostali :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@akvi sranda, ja som vzdy ked povedali mas pokakanu dupku, som myslela, ze myslia plienku :))))
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Aky druh jabloni a hrusiek odporucate do mensej zahrady? Dajte nejake tipy. Nemoze to byt vysoky a siroky strom. skor mensi kvoli priestoru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@poiuytrewq Do malej záhrady môžete zvoliť ovocné dreviny na pomaly rastúcom podpníku alebo vsaďte na stĺpovité formy, ktoré sú ideálne do malých záhrad, známe aj pod názvom Ballerina. Jbalní je k dispozícii podstatne viac odrôd, ako iných ovocných stromčekov.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk ja by som chcela radu ohladne kiwi- pozerala som na vašej stránke máte velku ponuku mne firma čo mi vysádzala záhradu nasadila kiwi dve samičie a jednu samčiu tá sa mi zdá strašne ubohá... a celkovo su slabe boli kupovane v Polsku podla výsačky. Neviem čo je to za odrodu... ale ked som ich zbadala vysadene odradilo ma to od kupy dalších no už mám vybetonovanu podperu aj pre dalšie a tak neviem čo tam zasadit či kupit kiwi napr. u vás alebo radšej nejake ine ovocie . Je náročne pestovanie kiwi u nás ? Dakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
@labus Kiwi patrí medzi menej známe ovocie, ale v poslednej dobe sa často vyskytuje ako obľúbená drevina do záhrady. Efektná rastom, listami a plodmi. Plody obsahujú veľa vitamínu C a rastlina netrpí takmer žiadnymi chorobami a škodcami. Viete z nej vytvoriť ideálnu stenu - je popínavá. Treba mu však vytvoriť vhodné podmienky. Vysadiť ho na juhozápad, juhovýchod, do priepustnej výživnej pôdy s obsahom vápnika, horčíka a draslíka. Počas vegetácie treba hnojiť napríklad NPK hnojivom a pravidelne aj zalievať. Hlavne mladé rastliny sú citlivé na preschnutie. Rodí obyčajne v 2 – 3 roku na dvojročných výhonkoch. Takže tie Vaše majú na kvitnutie a rodivosť ešte čas. Pokiaľ však nemajú vhodné podmienky pre rast, budú chradnúť. Záleží tiež na odrode, nevieme akú máte. To, že sú z Poľska, ešte nemusí byť problém. Na zimu im ochráňte korene mulčovacím materiálom : kôra, lístie, ihličie, piliny. Samozrejme vieme Vám aj priamo poradiť pri výbere z nášho sortimentu, pokiaľ sa tak rozhodnete.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?