Strom do stredne veľkej záhrady

Ahoj. Hladame vhodny soliter listnaty strom do stredu travnika, zahrada cca 30x15m, juzna strana (cely den slnko), poda skor ilovita, velkost idealne do nejakych 7-10m. Chceme aby nam spravil nejaky tien na terase, tak idealne aby koruna bola celkom siroka a plna. Pozerali sme hlavne javor, ale nevieme vybrat ktory typ, kedze ich je vela. Neviete niekto poradit? Pripadne hodte aj foto, ak mate. 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Používanie solitérov v záhrade sa v poslednej dobe zanedbáva. Ich vplyv na kompozíciu a mikroklímu je však významný. Z tých javorov sa môžete pozrieť na Acer griseum alebo Acer buergerianum. Majú radšej kyslejšiu pôdu, čo vie ovplyvniť ich rychlosť rastu alebo sfarbenie. Nad ovocným ste neuvažovali? Je v priebehu roka viac meniaci sa.
Odpovedať
Ja osobne chcem buk, ako soliter. Pride mi taky majestatnejsi ako javor a aj v zimnom obdobi ho zdobia listy
Odpovedať
@bruncak Dakujem ze tip. Ovocne sme chvilu tiez uvazovali, napr. ceresna, no jednu ma uz zasadenu nas sused, dost blizko pri plote, tak by to asi nevyzeralo moc dobre. Ktore ovocne stromy by sa podla vas mohli hodit rozmerom, ale aj estetikou? @zuzcek1988 Ktory typ buku konkretne mate vyhliadnuty?
Odpovedať
@smatt ja stromy nakupujem vzdy tak, ze idem do zahradnictva a co mi padne do oka, to skonzultujem so zahradnikom a podla toho kupim/nekupim
Odpovedať
Profilova fotka
@smatt NIektoré čerešne práve potrebujú ďalšiu čerešňu vo svojom susedstve aby sa vedeli opeliť. Najlepšie by bolo zistiť akú ma sused a vybrať podľa toho aby sa vedeli opeliť navzájom. Vizuálne vôbec nevadí ak budú takto pri sebe. Nakoniec pôsobí to harmonickejšie. Z ovocných by som vyberal jablone alebo spomínané čerešne. Vzrast si môžete prispôsobovať rezom. Ak by ste plody nechceli možete uvažovať aj nad okrasnými jabloňami. Je ich veľké množstvo...tvaru aj výšky. Vyberajte podla toho čo sa Vám viac páči. Stačí zadať do gúglu okrasná jabloň. Buky sú tiež rôzne a dajú sa strihať. Akurát vo vašim pripade by som nevyberal sĺpovité kultivary. Ťažko sa radí konkrétny druh lebo museli by sme vidieť priestor ktorý je k dispozícii. Za seba by som si ale do záhrady určite jabloň s plodmi na jedenie. Rozmyšľal by som rovno nad 2 kusmi aby som si môhol zavesiť sieť :)
Odpovedať
@bruncak Ta susedova ceresna je o nieco vyssie, na mure cca 3-4 m vysokom. Takze konare co k nam prevysaju bez rebrika nedociahnem, ale to je jedno. 🙂 Este ma napadla magnolia soulangeana, no neviem ci do nasich podmienok (juh, slnko, nie idealna poda) zapasuje. Z tych javorov ma este celkom zaujal Acer Ginalla, Acer platanoides Princeton Gold, Acer cappadocicum AUREUM. Ale netusim, kde sa daju vobec zohnat.. co som obehol nejake zahradnictva, tak vyber nieje moc slavny. Spravim to asi tak, ze posadime 2 stromy, jeden bud ceresnu alebo nejaku jablon (ta bude dalej od terasy, viac pri tom mure) a blizsie k terase napr. ten javor.
Odpovedať
@smatt Morušu.
Odpovedať
Podla mna je dolezita aj architektura domu, vybrat vhodny stom k domu je celkom veda. Ak by som davala nieco k terase, tak mozno nieco co kvitne a pripadne ma aj plody. Mne sa pozdrava napr. jasenovec metlinaty (vyrastie max 7 metrov), ktory tvori krasnu korunu a kmen je aj pekny dekorativny. Hodi sa aj k modernejsim stavbam. Nadherne su aj agáty (zlte, biele alebo ruzove kvety). Z tych uzitocnych su krasne jarabiny alebo aj ako napisal @milanpetruska, morusa :-)
Odpovedať
Neviete niekto co je toto za strom? Nejaky kultivar na kmienku?
Odpovedať
@smatt nie moc dobra fotka, ale mohol by to byt brest
Odpovedať
@zuzcek1988 tu trochu lepsie vidno listy, ale tiez nic moc foto (fotil som to z auta)
Odpovedať
Profilova fotka
@smatt mna zaujala velmi lipa. Sama planujem v druhej polovici nasej velkej zahrady zasadit jednu, hoci pred domom mame košatu 30 rocnu. Paci sa mi, ze nie je “vychytenym “ stromom dnesnych zahrad a v tom vidim jedinecnost.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@smatt asi to bude brest, mozno hrab, skus pogooglit a porovnat @pavka139 fakt? V mojom okoli kazdy sadi lipu, lebo si myslia, ze ju nik nema 😄😄😄
Odpovedať
@pavka139 @zuzcek1988 Klasicka lipa? Nerastu do gigantickych rozmerov? Viem, ze existuju aj mensie zaoblene kultivary, no ja hladam nieco skor s klasickou korunou.
Odpovedať
@smatt ano lipa narastie, ale ked je velky pozemok, preco nie. Mne osobne su sympatickejsie taketo nase stromy. Ja som zas neprislana chut palmam, tie su teraz tiez v kurze😄 ale tak kazdy mame iny vkus
Odpovedať
Profilova fotka
@smatt su rozne kultivary a aj take do max 6-7m. Ostatne, vies ju tvarovat.
Odpovedať
@smatt popozeraj co vysadzaju na parkoviskách pri supermarketoch. Vsade su nejake stromy s gulovitymi korenmi, aj tie co uz su tam nejakých 15 - 20 rokov su primerane velke. Ja by som sla tymto smerom, sice nezistis presne kultivar, ale ked porobis fotky aj detaily listov, kory a s tym pojdes do nejakého dobrého zahradnicstva, tak ti ich identifukuju a poradia co a ako.
Odpovedať
@smatt Tie nekolko 100ročne Lipy ano.
Odpovedať
@peknymino nasa lipa tred barakom za 30 rokov dorastla do siesteho poschodia, toto asi na dvor nie je nic moc...
Odpovedať
@zita19 To kde byvaš?U nas do tretieho.Večer užasna vôna.
Odpovedať
@peknymino v Kosiciach... Odfotim ti ju z okna?
Odpovedať
@smatt my máme Tulipánfa, je nádherný po 6.tich rokoch už aj zakvitol, bol určený aby robil tieň na terasu, poradil nám ho záhradník, je nenáročný🙂
Odpovedať
@zita19 Otvorila si okno?čakal som foto.
Odpovedať
@peknymino nestihla som, lebo som mala ine na robote. Mozno zajtra, mozno s pred baraka odfotim
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?