Stlpovite ceresne/marhule/broskyne

Profilova fotka
Ahojte, chcem sa spytat, tych, ktori maju skusenosti so stlpovitymi ovocnymi stromcekmi, kolko miesta potrebuje takyto strom a aka velka je uroda pri takomto strome...dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
ja mam ceresne asi meter od seba, vraj staci 75cm. uroda netusim, na kompoty to nieje, jeme priebezne,prideme odtrhneme , zjeme. Kazda rodi v inom case.
Odpovedať
@atlaska Ako dlhomich mate? Vyzaduju nejaku extra starostlivost? Ja tymto typom moc neverim,citala som,ze je to iba klam predajcov
Odpovedať
@majki555 Mame ich stvrty rok, nestaram sa o ne nijak specialne. Na jesen pozbierame listie. Ak treba daco pristrihnem.
Odpovedať
@majki555 je to presne tak, je to iba klamanie predajcov. Pretože ľudia to chcú, tak im predajú hocičo stĺpovité za niekoľko násobne drahšie ako obyčajný stromček, alebo krík. Stĺpovité sú akurát tak jablone a vznikli krížením s odrodou McIntosh, ktorá nemala bočné vetvičky. Ale aj tu pozor nie všetky odrody sú stĺpovité, aj tu môžu niektorí predajcovia vydávať niektorú odrodu za stĺpovitú jabloň a predávať mnohonásobne drahšie. Kúpte si normálne odrody, podľa vašich klimatických podmienok a kľudne ich ošmikajte na stĺp, ale v tom prípade aj úroda bude tomu zodpovedať.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim dakujem za odpovede @majki555 @atlaska @stastnyjim vedeli by ste mi teda odporucit taku mensiu klasicku odrodu ceresne, nie stlpovitu...mame malu zahradu...dakujem...byvame na zapadnom slovensku, dobre klimaticke podmienky.
Odpovedať
@mizulienka Nie som odborník na odrody, to sa musíte spýtať odborníkov - ovocinára. Napríklad čo máme my čerešňu, tak má odhadom asi 40 - 50 rokov, dozrieva medzi 1. a 2. čerešňovým týždňom, ale to záleží od počasia v danom roku. Čiže je v čase oberania bez červíkov. Koruna má priemer 5m výška stromu tiež cca 5 metrov. Väčšina odrôd čerešní je cudzoopelivá, čiže potrebuje dalšiu odrodu, ktorá kvitne v rovnakom čase, alebo pohľadať samoopelivú odrodu. Musíte si najprv ujasniť aké ovocie by ste chceli, veľkosť Vašej záhrady, slnečné pomery na záhrade, veľkosť konkrétnych ovocných stromov a kríkov v dospelosti, pretože ovocné stromy sa sadia na niekoľko desaťročí. Pozrieť odrody kedy začínajú prvý krát rodiť, v akom čase rodia, či sú samoopelivé alebo cudzoopelivé, ako sú odolné/rezistentné voči chorobám, akú kvalitu plodov majú, či už na konzum, alebo zaváranie, výroba džemov, mrazenie. Do jesene máte času dosť na naštudovanie a premyslenie. Na výber je veľké množstvo ovocných stromov a kríkov, čo to znamená malá záhrada?
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim dakujem velmi pekne za vycerpavajucu odpoved ;-) zahradu mame tak okolo 200m2 plus minus
Odpovedať
@mizulienka 200m2 nie je málo, tam sa zmestí veľa ovocných stromov alebo kríkov. malý zoznam ovocných stromov a kríkov čo ma napadá: jabloň, hruška, dula, čerešňa, višňa, slivka, ringlota, mirabelka, marhuľa, broskyňa, nektarinka, moruša, arónia, muchovník, rakytník, drieň, mišpuľa, jarabina, oskoruša, zemolez kamčatský, ríbezľe, egreše, josta, maliny, černice, jahody, melóny, lieska, mandľa, orech, gaštan, figovník, kiwi, vinič.... Tak už len naštudovať a porozmýšlať čo sa Vám tam hodí a zmestí, prípadne sa poradiť s nejakým ovocinárom. A na jeseň môžte sadiť. Z Baumaxu, Hornbachu atď nebrať, treba brať také čo vyrastalo v rovnakých alebo podobných klimatických podmienkach ako máte záhradu. Napr. ak na jeseň posadíš jahody, ríbezle, egreše alebo černice v lete už budeš mať z nich úrodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mizulienka 200m2 nie je moc veľký priestor, určite to nebude dosť miesta na niekoľko vysokokmenných ovocných stromov a ešte k tomu kríky, ale stĺpovité tvary sú skutočne blbosť. do malej záhrady sa pri ovocných stromoch zamerajte v prvom rade na výber vhodného podpníka, niektoré totiž spomaľujú rast naštepenej časti. pri jabloniach je to napr. podpník M9. niekedy tieto stromy ale potrebujú oporu. skúste si čosi o tom naštudovať tu: http://www.ovocnaskolkasabinov.sk/por... alebo http://www.klivia.com/podpniky-pre-ja... http://www.klivia.com/www.klivia.com/... http://www.klivia.com/kostkoviny/cere...
Odpovedať
Profilova fotka
@mizulienka 200m2 nie je naozaj priestor na ovocný sad ale na pár stromčekov aj okrasnú záhradu určite. V dnešnej dobe je moderné alternatívne pestovanie ovocných druhov priamo v okrasnom záhone. Ako bolo spomenuté balleríny jablone sú stĺpovité. Ostatné ovocné druhy môžu byť na pomaly rastúcom podpníku alebo zakrslé.
Odpovedať
@mizulienka prípadne sa môžťe spýtať aj predajcu @rastlinky_sk tiež z Bratislavy, v rastlinách sa naozaj vyzná, aspoň čo sledujem odpovede tu na modrej streche. A určite Vám nepredá neexistujúce stĺpovité ovocné stromy, pretože ich nemajú ani v ponuke. Takže za mňa pochvala pre rastlinky.sk za tento prístup, aj keď som od nich ešte nič nekúpil.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobry den.mate niekto realne foto svojich stlpovych stromcekou
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?