Stevia a jej pestovanie

Ked som si prvy krat vsimla clanky o Stevii, a zacala som sa o tuto rastlinu zaujimat, vyGoogla som si info ake sa len dalo. Nasla som informacie iba v anglictine, a US webstranky. Stevia bola v EU zakazana do roku 2011, a neviem ci ju uz povolili vsetky staty, ale aj v zakazanych statoch je povolene ju pestovat, ale len pre svoju potrebu. Kupila som si balicek semienok, a po dvoch mesiacoch mam z 10 semienok 2 vyklicene ale aj to so len 2 cm. A ked som spomenula mame ze mam Steviu, tak chcela hned pre seba aj tetu co ma cukrovku. Tak som manualy, co som nasla v anglictine, prelozila do slovenciny. Snad pomozu dalsim vyvarovat sa chyb, ktore som sa urobila. Na preklad som si pomohla s Google prekladacom, ale samozrejme som musela vela opravovat, takze sa ospravedlnujem, ak niekde chybaju interpunkcne znamienka, nemam SK klavensicu, ale snazila som sa poopravovat pomocou Copy & Paste. Uvitam vase skusenosti. Stevia manual No 1 http://www.stevia.net/growingstevia.htm Uvod Nemusíte by pestovateľom z Južnej Ameriky aby ste boli úspešný pestovateľ Stevie. Kým rodná lokalita tejto byliny sa môže zdať trochu exotická, ukázala sa byť docela prispôsobivá a môže byť pestovaná v podnebných pásmoch tak rôznorodých ako sú Florida a južná Kanada. Je pravda, že doma vypestovaná Stevia postráda silu rafinovaného bieleho extraktu Stevia, celý obsah steviosidu sa zvyčajne pohybuje 81 do 91 percent, v porovnaní s listovou na úrovni cca 12 percent. Ale môže vám poskytnúť množstvo čerstvo zozbieranej Stevie "čajových lístkov" na rozšírenie vašej ponuky komerčných sladidiel Stevia. Predovšetkým organický záhradníci by mali nájsť Steviu ideálnym doplnkom k ich úrode. Hoci netoxická, u Stevia rastliny sa zistilo, že má hmyz odpudzujúce vlastnosti. Ich silná sladkosť v skutočnosti môže byť druh prirodzeného obranného mechanizmu proti voškám a ďalšiemu hmyzu, ktorým nechutí. Možno že je to dôvod, prečo bolo hlásené že úrodu devastujúce kobylky obišli úrodu Stévie. Ako začať svoj vlastný Stevia záhon Bolo by ťažké, v najlepšom prípade, začať pestovať Steviu od nuly - to jest, s výsadbou semien. Aj keď by ste mohli dosiahnuť, aby vyklíčili, môže byť konečný výsledok tiež sklamaním, pretože úroveň steviosidu sa môže výrazne líšiť v rastlinách vyrastených zo semienka. Odporúčaná metóda je skôr kúpiť záhradné, pripravené "štartér" rastliny, ktoré, kôli "rastúcej" popularite Stevie, môžete ľahko získať v záhradkárstve vo vašej oblasti. Majte na pamäti, že nie všetky Stevia rastliny sú sebe rovné čo sa týka obsahu steviosidu, a teda sladkosti. Je teda dobrý nápad, aby ste sa pokúsili zistiť, či rastliny čo kupujete boli vypestované z odrezkov, ktorých zdroj bol s vysokým steviosidom. Vzhľadom k tomu, že mladé rastliny Stevia sú obzvlášť citlivé na nízke teploty, je dôležité, že počkáte, až nebezpečenstvo mrazu pominie a teplota pôdy je dobre nad 10 – 15 Celsia pred presadením do vašej záhrady. Akonáhle začnete, je najlepšie zasadiť Steviu v riadkoch 50 až 60cm od seba, takže nechať asi 45cm medzi rastlinami. Vaše rastliny by mali rásť do výšky asi 76cm a šírky od 45 do 60cm. Starostlivosť a výživa Stevie Stevia rastlinám sa darí najlepšie v bohatej, hlinitej pôde - rovnaký druh, v ktorej prospievajú obyčajné záhradné rastliny a zelenina. Vzhľadom k tomu, že vyživovacie korene majú tendenciu byť pomerne blízko k povrchu, je dobrý nápad pridať kompost pre ďalšie živiny, ak pôda v oblasti je piesočná. Okrem toho, že je citlivá na chlad počas vývojového štádia, korene môžu tiež byť nepriaznivo ovplyvnené nadmerným množstvom vlhkosti. Takže pozor, aby boli nad vodou a uistite sa, že pôda, v ktorej sú zasadené je priepustná, nie je mokrá, alebo v oblasti záplav, alebo stojacej vody. Časté, ľahké zalievanie sa odporúča počas letných mesiacov. Pridanie vrstvy kompostu okolo každej rastliny Stevia pomôže chrániť plytké, zberné korene pred vysychaním. Stevia rastliny dobre reagujú na hnojivá s nižším obsahom dusíka ako v hnojivách s kyselinou fosforečnou alebo s draselným obsahom. Väčšina organických hnojív bude fungovať dobre, pretože uvoľní dusík pomaly. Jesenný zber Stevia lístkov Zber úrody by sa mal uskutočniť čo najneskôr, pretože chladné jesenné teploty a kratšie dni majú tendenciu prehlbovať sladkosť rastlín, ako sa vyvíjajú do reprodukčného stavu. Kým expozícii voči mrazu je ešte potrebné sa vyhnúť, prikrívanie rastliny počas ranných mrazov vám môže dať výhodu rastu ešte niekoľko týždňov a ďalšej sladkosti. Keď príde čas zožať svoju Steviu, najjednoduchší postup je rezať vetvy záhradníckymi nožnicami, predtým ako poodtŕhate lístky. Ako bonus navyše, môžete tiež odstiknúť samotné špičky stoniek a pridať ich do zberu, pretože obsahujú toľko steviosidu ako listy. Ak žijete v klíme relatívne bez mrazu, môžu byť vaše rastliny dobre schopné prežiť zimu vonku, ak nezrežete vetvy príliš nakrátko (takže asi 4 palce/10cm kmeňa pri päte počas prerezávania). V tomto prípade bude vaša najúspešnejšia pravdepodobne v druhom roku. Tri roky staré rastliny už nebudú tak produktívne a ideálne by mali byť nahradené novými odrezkami. V drsných klimatických podmienkach by však mohol byť dobrý nápad odobrať odrezky, ktoré budú tvoriť základ úrody na budúci rok. Odrezky treba zakoreniť pred výsadbou, buď pomocou komerčných zakorenovacích hormónov, alebo na prírodnej báze vyrobených z odštiepkov vŕby, rozdrvených a rozmixovanéch na suspenziu v mixéry. Po namočení odrezkov v takomto prípravku, mali by byť vysadené v koreňovom mediu po dobu dvoch až troch týždňov, co dá šancu tvoriť nový koreňový systém. Mali by potom byť zasadené do črepníka - najlepšie v 4,5-palcové (11cm) kvetináči - a umiestnené v najslnečnejšej a najmenej prievanovej časti vášho domu až do nasledujúcej jari. Uvoľnenie sladkosti vo vašom úrode Akonáhle boli všetky listy boli zozbierané, budete ich musieť vysušiť. To môže byť vykonané buď na site alebo sieti. (Pre väčšie aplikácie, môže byť pouzitá sušička na zrno, ale jediný spôsob ako priemerný záhradník môže získať prístup k takemuto zariadeniu je požičať si od poľnohospodárov v susedstve). Proces sušenia nie je ten, ktorý vyžaduje nadmerné teplo, ale oveľa dôležitejšia je dobrá cirkulácia vzduchu. Pri miernych teplých jesenných dňoch sa stevia môže rýchlo vysušiť na plnom slnku asi za 12 hodín. (Schnutie dlhšie znížuje obsah steviosidu v konečnom výrobku). Domáci odvlhčovač môže byť tiež použitý, ale sušenie na slnku by malo byť uprednostnené. Drvenie sušených listov je posledným krokom v uvoľnení sladkej sily Stevie. To môže byť vykonané buď ručne alebo, pre vyššiu účinnosť, v mlynčeku na kávu, alebo v špeciálnom miešači bylín. Môžete si tiež vytvoriť svoj vlastný tekutý stevia extrakt pridaním šálky teplej vody na 1/4 šálky čerstvých, jemne rozdrvených listov Stevia. Táto zmes by sa mala nechať stáť po dobu 24 hodín, a potom drzať v chladničke. Pestovanie Stevie bez záhrady Len preto, že žijete v medziach bytu neznamená, že nemôžete využívať výhody pestovania Stevie. Táto univerzálna rastlina môže byť pestovaná buď v nádobách na balkóne alebo slnečnom mieste, alebo inde v hydroponických jednotkách. Stevia rastliny sa tiež celkom dobre darí v "kontajnerových záhradách‘‘. Nádoba s priemerom 10 "až 12" (25 – 30cm) naplnená ľahkou rastúcou zmesou je ideálna pre jednotlivú rastlinu. Trochu mulčovania na povrchu pomôže udržať vlhkosť plytkej koreňovej zóny. Riadne hnojená hydroponická jednotka alebo kontajner vám môže poskytnúť toľko Stevie ako vonkajšia záhradka, ak nie viac. Zdroje pre zásielkové rastlín stevia Prevzaté z The Stevia Story, autorským pravom 1997 od Donna Gates. Fotografie láskavo Poľnohospodárstvo Canada. {425 komentáre ... prečítajte si ich nižšie alebo pridať jednu} Hubert Thong 05.10.2012 v 06:04 Diskusia Som z Malajzie a ja pestujem steviu ako hobby. Používam použitú kávovu usadeninu pri pomere 01:04 do záhradnej zeminy. Výsledkom je pekná robustná rastlina, ktorá má pekné veľké listy. polievam rastliny 2-3 krát týždenne a držím v o 30% tieni. Dúfam, že jedného dňa ochutnám "kávou" ochutené listy Stevia manual No 2 http://www.stevia.com/Stevia_article/... Ak máte radi záhradníčenie, môže Stevia byť obohacujúcou bylinou na pestovanie. Aj keď pre väčšinu z nás nie je možné pestovat cukrovú trstinu alebo ciroku na našom dvore, niekoľko Stevia rastlín sa vmestí do malej záhrady. Recepty využívajúce zelený Stevia Prášok sú teraz k dispozícii, a celé listy pridajú k chuti bylinných čajov. Stevia rebaudiana je ponúkana trvalka, pôvodom zo semi-vlhkých subtropických oblastí Paraguaja a Brazílie. Divoké rastliny sa vyskytujú na kyslých pôdach, ktoré sú neustále vlhké, ale nie zaplavené, často u okraja bažín alebo potokov kde pôda je piesočnatá (Brandl et al., 1998). V záhrade tiež Stevia nemá rada sucho, ale stojatá voda bude podporovať hnilobu a choroby. Stevia môže byť úspešná záhradná rastlina vo väčšine klimatických podmienok s použitím niekoľkých jednoduchých techník. Vyvýšené záhony alebo kopce zabránia "mokrým nohám", zatiaľ čo organické mulče a časté polievanie zaistia stály prísun vlhkosti. V Severnej Amerike, Stevia prežije zimu len v najteplejších oblastiach, ako je južná Kalifornia, Florida a Mexiko. Výskum v Japonsku označuje kritickú teplotu zimnej pôdy 32 ° F až 35 F (0 – 1.6C) (Sumida, 1980). Stevia je slabá trvalka, takže rastliny pestované ako trvalky by mali byť nahradené raz za niekoľko rokov. V chladnejších oblastiach je Stevia vysadená po poslednom mraze a považuje sa za ročnú rastlinu. Dlhšie letné dni nájdené vo vyšších zemepisných šírkach podporujú u listov výnos a obsah steviosidu (Shock, 1982). príprava pôdy Kým tolerantná na väčšinu typov pôdy, Stevia preferuje piesčité hliny alebo hlinité pôdy. Akákoľvek priepustná pôda, ktorá produkuje dobrú úrodu zeleniny, by mala stačiť. Začlenenie organickej hmoty je najlepší spôsob, ako zlepšiť ťažké, vysoké, ílovité pôdy. Bohatý kompost s listami, trávou, senom, kuchynským odpadom, hnojom a ďalšími organickými zvyškami zlepší štruktúru pôdy a dodá živiny. Uzretý kompost môže byť daný na povrch, alebo primiešaný do pôdy pred výsadbou alebo použitý ako mulč neskôr. "Zelené hnojivo" plodiny z predchádzajúceho roku, ako ovos, raž, alebo strukoviny tiež zlepšia ťažké pôdy. Stevia sa prirodzene vyskytuje na pôdach pH 4-5, ale darí sa je aj v pH pôdy tak vysokej ako 7,5. Avšak Stevia netoleruje slaniská (Shok, 1982). Kým dobrý kompost zvyčajne spĺňa výživové požiadavky, testovanie pôdy alebo príznaky u rastlín môžu vás upozorniť na nedostatky. Mark Langan z Mulberry Creek HerbFarm odporúča hnojivá s malým obsahom dusíka alebo organické hnojivá. Nadbytok dusíka podporuje rast kategórie so zlou chuťou. Mäsovokostná múčka, krvná múčka, bavlníkove semená, guáno, alebo sušený hnoj poskytuje dusík, ktorý je vydávaný pomaly. Fosfát alebo kostná múčka bude poskytovať fosfor. Greensand je dobrým zdrojom draslíka. Fosfát, kostná múčka, a greensand ponúkajú širokú škálu stopových minerálov. Pre maximálnu dostupnosť živín,vpracovať organické hnojivá do pôdy niekoľko mesiacov pred výsadbou, alebo zmiešať s kompostom. Pri chudobných pôdach na plodnosť, Blas Oddone (1997) Botanicals Guarani, Inc odporúča začlenenie 6 do 7 libier (2.7 – 3.17kg) hnoja na štvorcový meter. Pri použití chemických hnojív s nízkym obsahom dusíka je vzorec ako 6-24-24 odporúčaný v zlomku aplikácie - v čase výsadby a znova v polovici leta. (Columbus, 1997). Steve Marsden bylinných Advantage, Inc jednoducho používa vyvážené rastlinné hnojivo v dávke a intervaloch odporúčaných na nádobe na zeleninu. Ak nie je vaša pôda veľmi piesočnatá, zvýšené hriadky sú ideálne pre Steviu. Zdvihnutý rastúci povrch zabraňuje stojatým vodám a znižuje zhutňovanie. Riadky by mali byť 3 až 4 stôp (91 – 121cm) široké a 4 až 6 palcov (10 – 15cm) vysoké. Prekopte alebo prerýľujte celú oblasť dôkladne, potom označte hranice hriadky špagátom alebo záhradnou hadicou. Vykopte pôdu z medzihriadky, 1 až 3 stopy (30 – 90cm) širokú, a hodte na hriadku, kým nedosiahne požadovanú výšku. Hriadky môžu byť ponechané na mieste trvalo. Chodenim len po medzihriadkach, sa znižuje zhutňovanie pôdy. Mulč, ako sú noviny, odrezky trávy, alebo záhradná tkanina, na medzihriadkach pomôže kontrolovať burinu. Hoci to nie je nutné, môžu byť steny hriadok atraktívne a funkčné. Betónové bloky môžu byť použité, alebo odolné drevo, ako céder, sekvoje, alebo iné. Zvýšené lôžkové "zostavy" vyrobené z plastu sú tiež k dispozícii. Ošetrenému drevu je potrebné sa vyhnúť, pretože môže kontaminovať pôdu. Pán Marsden dáva prednosť "kopcovej" metóde bežne používanej pre sladké kukurice. Zasaďte rastliny do nízkych kopčekov rozmiestnených 12 do 18 palcov (30 – 40cm) od seba. Pravidelne, v priebehu vegetačného obdobia, vytiahnite ďalšiu pôdu okolo rastlín s motykou. To bude mať tendenciu udusiť buriny, a odtok povrchovej vody, ktoré by mohli podporiť ochorenia. Začíname Stevia rebaudiana semená sú len zriedka k dispozícii, kôli pestovateľskym problémom a zlému klíčeniu, takže rastliny sú všeobecne používané namiesto toho. Rastliny sú dostupné z niekoľkých zdrojov zásielkového obchodu. Uistite sa, že ste získali Stevia rebaudiana (Stevia je rod a rebaudiana je druh), pretože to je jediná sladká odroda. Stevia stonky sú krehké, ale škôlky vyvinuli metódy balenia na ich ochranu pri preprave. Zaistite aby rastliny dorazili skoro po poslednom mraze. Neskôr môžu veľmi vysoké teploty zhoršiť transplantáciu. Presaďte rastliny na záhradu čo najskôr po ich príchode, uistite sa, aby nevyschli v medziobdobí. V záhone, priestor rastlín má byť 10 do 12 palcov (25 – 30cm) od seba v rade, s dvoma radmi v hriadke. Usporiadajte riadky tak, že rastliny môžu skončiť v cikcak vzore. Použite lopatku na urobenie diery, zalejte trochou vody a vsaďte rastliny trochu hlbšie, než tomu bolo v kvetinači, takže koreňový bal je pokrytý tenkou vrstvou záhradnej zeminy. Po vyplneni okolo koreňov, opäť polejte a urovnajte pôdu. Ak je počasie teplé a slnečné v čase sadby, je dobrý nápad umiestniť tenkú vrstvu mulču okolo rastlín pre zníženie straty vlhkosti. Chladné nočné teploty zastavia rast rastlín. Pri skorých výsadbách alebo v oblastiach s chladnými letami, hotcaps alebo záhradné krytiny umožnia rýchlejší rast a poskytnú ochranu pred neskorými mrazmi. Nedovoľte však, aby sa rastliny prehriali v horúcich dňoch. Ak budete mať šťastie a získate vysoko kvalitné Stevia semená, tie ľahko klíčia vnútri pod svetlami. Sadenice rastú pomaly, takže potrebujú 7 - 8 týždňov od osiva do presadenia (Columbus, 1997). Iba čierne alebo tmavo hnedé semená sú životaschopné. Zafarbené alebo jasné farby naznačujú, že to sú prázdne škrupiny, chýba embryo. Môžete si to overiť krájaním niektorých semien na polovicu. Dobré semená budú pevné a biele vnútri. Dokonca aj pevné, čierne semená majú tendenciu straty životaschopnosti rýchlo. Klíčiaci test ukáže, aké percento semien pravdepodobne vyklíči. Umiestnite 10 alebo viac semien na mokrý papierový uterák. Zložte uterák na polovice 3 krát, potom ho zasuňte do plastového vrecka a držte pri teplote 72 F až 80 F (22 – 26C). Naklíčené semená skontrolujte po 7 dňoch a vydeľte celkovým počtom semien, potom vynásobte 100 aby ste dostali klíčivosť . Plastová nadoba krytá priehľadným plastovým krytom, ktorú dostanete v záhradných potrebách, je dobrá klíčivá komora, ak sa nachádza pod lampou na klíčinie. Umiestnite teplomer dovnútra a udržiavajte teplotu 70 F až 75 F (21 – 23C) pomocou lampy. Pomocou malých kontajnerov (s odvodňovacími otvormi) alebo plastových buniek naplnených štandardnou pôdou do kvetináčov. Dajte 3 alebo 4 semená na povrch pôdy v každej nádobe a prikryjte tenkou vrstvou (asi 1/8 palca/ 0,3cm) záhradníckeho vermikulitu. Polievajte zospodu podľa potreby liatím vody do zásobníka. Sadenice by mali vzniknúť v 1 až 2 týždni. Prerieďte na jednu rastlinku v bunke. Extra sadenice môžu byť transplantované do prázdnych kontajnerov. starostlivosť o rastliny Všeobecne platí, že so Steviou má byť zaobchádzané ako so zeleninovou plodinou. Keď sa ustáli teplé počasie, zvyčajne mesiac po výsadbe, lôžka by mali byť mulčované na 3 až 6 palcov (8 – 15cm) hlboko s organickými zvyškami, ako sú odrezky trávy, posekaných listov, slama, seno, alebo kompost. To bude chrániť plytké zberné korene a držať vlhkosť. Rast rastlín je najprv pomalý, zrýchli sa do polovice leta. Konzistentná vlhkosť napájania je dôležitá pre Steviu. Zavlažujte raz alebo dvakrát týždenne, keď dážď nedokáže zavlažit rastliny. Piesčité pôdy vyžadujú častejšie zavlažovanie. Udržiavacie zavlažovanie je ideálne, zabezpečuje konzistentnú úroveň vlhkosti bez zmáčania listov. Jednoduchý a účinný systém, je čierny, "plač" zavlažovač z hadice z recyklovanej gumy. Umiestnite zavlažovaciu hadicu medzi dvoma radmi rastlín, na ktorej je umiestnený kompost. Pripojte k záhradnej hadici a zapnite vodu na pramienok na pár hodín. Systém môže byť automatizovaný s pridaním časovača. Hnojenie nie je zvyčajne nutné, ale organické hnojivá s nízkym obsahom dusíka môžu byť použité v lete keď sa rast rastlín začne zrýchľovať. Prebytok dusíka spôsobuje súťažný rast a zníženú sladkosť listov. Pán Oddone odporúča uplatnenie 10.10.12 listovej hnojivo priamo na listy po 30 a 60 dňoch od výsadby. Stevia stonky sú náchylné k zlomenie pri silnom vetre. Pán Langan radí odštikovanie každé 3 - 4 týždne za prvý mesiac na podporu vetvenia strán, a huňatejšej rastliny. Pestovať v chránenej oblasti, pokiaľ je to možné. Podpora rastlín "ohradou" urobenou zo špagátov uviazaných ku paliciam, je ďalšia stratégia. Stevia môže byť ovplyvnená dvoma léziovými hubovými chorobami, Septoria steviae a Sclerotinia sclerotiorum (Brandl et al., 1998).Sclerotinia tvorí tmavo hnedé lézie na stopkách, v blízkosti pôdy, nasleduje vädnutie a eventuálne zrútenie rastliny. Stevia rastliny sú obvykle už úplne vyvinuté keď sa choroba objaví. Ako sa blíži čas zberu, komerčný pestovatelia sledujú rastliny starostlivo a zožnú celú plodinu pri prvých známkch choroby. Odburiňovanie (ručne) umožňuje silný rast, ktorý pomáha rastlinám odolávať chorobám. Vlhké, mokré počasie a stojace vody napomáhajú rozvoju plesňových ochorení, čomu predchadzajú vyvýšené záhony alebo pahorky ako preventívne opatrenia. Navyše sa treba vyhnúť zmáčaniu listov počas zavlažovania. Stevia je zvyčajne posledná rastlina na ktorej sa živí hmyz, takže škodcovia sú len zriedka nejaký problém vonku. Vošky, strapky a molice môžu spôsobiť poškodenie v silne zamorených skleníkoch. Zber úrody Použite čerstvé listy na čaj alebo zjedzte niekoľko priamo z rastliny. Chutia skvele s lístkami mäty. Sladkosť (obsah steviosidu) je najväčšia tesne pred kvitnutím, ktorý sa spúšťa krátkymi dňami (Brandl et al., 1998). Nástup kvetov sa pohybuje od polovice leta do neskorej jesene. Rastliny by mali byť zozbierané pred prvým mrazom alebo čo najskôr po začatí kvitnutia, podľa toho, čo nastane skôr. Zostrihnite celú rastlinu tesne nad úrovňou pôdy. Pri pestovaní stévie ako trvalky alebo na skorú úrodu, odštiknite rastliny 6in (16cm) od zeme, takže prežijú a znovu rastú (Shock, 1982). Zbierajte lístky v dopoludňajších hodinách, po odparení rosy. Rastliny sa ľahko vysušia zavesením dolu hlavou na suchom, teplom mieste v prievane. Dajte dokopy niekoľko rastlín a zviažte ich na konci stoniek gumičkou, potom strčte kancelársku sponkou ohnutú do "S" tvaru pod gumičku. Zaveste druhým koncom sponky. Ak máte veľa rastlín, zaveste ich na špagát alebo drôty krížom cez strop. Po niekoľkých dňoch, zhrabte listy zo stoniek prstami a zozbierajte na uskladnenie v čistej nádobe, ako je zavárací pohár. Vydržia dobre aj roky. Stonky sú menej sladké, tak ich vyhodte na kompostu. Alternatívnou metódou je pozbierať čerstvé listy zo stoniek a rozložiť na site, na slnku, cez deň s nízkou relatívnou vlhkosťou vzduchu (menej ako 60%). Ak sušenie trvá 8 hodín, alebo menej, podľa Steve Marsden, stratí sa len veľmi málo steviosidu. Dehydrátor jedla na miernom stupni (100 F až 110 F/37 – 43C) urobí skvelú prácu rovnako. Listy sú krehké, drobivé, a jasne zelené, keď sé úplne suché. Kým celé listy sú skvelé na prípravu čaju, je ľahké ich premeniť na zelený prášok Stevia s pomocou kuchyňskeho mixéra, alebo mlynčeka na kávu s kovovými lopatkami. Naplňte misu mixéra do polovice, rozmixujte suché listy pri vysokej rýchlosti po dobu niekoľkých sekúnd. Pozbierajte jemný prášok a použite v receptoch ktoré obsahujú zelený prášok Stevia. Použite čisté poháre na zaváranie pre dlhodobé skladovanie. Propagácia a kontajnérové pestovanie Odrezky stoniek Stevia sa korenia ľahko a bez hormónov, ale iba za podmienok dlhých dní. Fluorescenčná lampa alebo lampa na podporu rastu rastlín však budú dobre fungovať. Nechajte lampu svietiť 14 - 16 hodín denne, 5 - 9 palcov (12 – 22cm) nad odrezkami. S časovaným vypínačom bude práca jednoduchšia. Aj s umelým osvetlením, odrezky zakorenia ľahšie počas dlhých jarných dní. Odrezky by mali byť zobraté v marci pre presádzanie v máji alebo júni. Rastliny z neskorších odrezkov môžu byť prezimované v kvetináčoch pod žiarivkami. Jesenné odrezky sa zakorenia s použitím zakoreňovacích hormónov. Použite slabú zakoreňovaciu zmes ktorú dostanete u záhradných predajcov alebo si vytvorte vlastnú prírodnú zmes s receptom od Steve Marsdena. Pozbierajte za hrsť vŕbových štiepkov a konárikov, odstráňte listy, potom skvapalnite v mixéri s dvojnásobnym objemom vody. Ponorte odrezky do tejto zmesi pred vložením do koreňového média. Záhradnícky vermikulit hrubého alebo stredného stupňa funguje dobre pre zakorenenie Stevie. Pán Marsden preferuje ľahkú rašelinovú zmes, ktorá zahŕňa kôru, najmä pre vonkajšie pestovanie. Hrubý, čistý piesok môže byť použitý tiež. Umiestnite malé kvetináče, alebo plastové kontajnery s odvodňovacími otvormi, do tácky alebo vaničky s cieľom uľahčiť zavlažovanie zo spodu, podľa potreby. Ostrou čepeľou alebo záhradnými nožnicami odrezte odrezky 2 - 4 palce (5 -10cm) dlhé. Každý odrezok by mal mať 2 alebo 3 uzly. Uzol je miesto, kde sa listy pripájajú k stonke. Režte skôr medzi, ako pri uzle. (Sumida, 1980). Ponorte proximálny koniec (najbližšie ku koreňom na materskej rastline) odrezku do koreňového média tak ďaleko, že aspoň jeden uzol je ponorený a aspoň jeden uzol zostáva nad povrchom. Odstráňte všetky listy z ponorených uzlov. Nad povrchom odstrániť veľké listy odrezaním alebo pricviknutím listovej stopky, ale dávajte pozor, aby ste nepoškodili drobné axilárne listy vznikajúce za veľkými listami. Tieto axilárne listy sú rastúce body vašej novej rastliny. Držte odrezky na 60 F až 70 F (15 – 21C} vnútri, pod lampou, zarosovanie nie je nutné. Vonku, alebo v preslnenom skleníku, by mali byt odrezky zarosované niekoľkokrát denne, kým korene nie sú dobre vytvarované. Asi po týždni by mal byť rast evidentný, ak bolo zakorenenie úspešné. Po 3 až 4 týždňoch, premiestniť rastliny do väčších kvetináčov (najmenej 3-4 pace /7.5 - 10cm v priemere), so štandardným zalievaním pôdy. Tieto presaďte do záhrady po ďalších 2 - 4 týždnoch, alebo zachovajte ako črepníkovu rastlinu. U starších rastlín, majte žiarivku niekoľko centimetrov nad listami. Keď stonky dosiahnu dĺžku 7 až 10 palcov (17 – 25cm) , zrežte späť na podporu vetvenia a posilnenie. Prezimované rastliny vyzerajú vyčerpané na konci zimy, ale získajú silu, keď sú prenesené von. Niektoré rastliny sú nevyhnutne stratené, a tak pestujte viac rastlín, než si myslíte, že budete potrebovať. Stevie môžu byť tiež pestované v nádobách, ako galón (4l) črepníkoch. Ak začnete s vysoko kvalitnou pôdou do črepníkov, ktorá má vmiešané organické hnojivá, ďalšie hnojenie je zbytočné, ale zalievanie raz za mesiac zriedeným roztokom morských rias môže byť prospešné. Pán Langan odporúča aplikovať hnojivá s vyváženým, pomalým uvoľňovaniim každé dva týždne u kontajnerových rastlín. On tiež radí použit drevené nádoby, alebo použitie dvojitých črepnikov na izoláciu koreňov pre letnými horúčavami. Umiestnite na plnom slnku keď je chladnejsie, ale dajte do tieňa počas horúceho počasia a uistite sa, že pôda nevysychá. Pre celoročné pestovanie, preneste kontajnery do interiéru pred prvým mrazom.
Odpovedať
Pekný deň prajem, neviete mi niekto prosím pekne napísať ako rýchlo vám vyrástla stévia? Nejaké fázy trošku rozpísať, napr. vyklíčila za toľko a toľko dní, za x,y dní mal 15cm ... Ďakujem pekne.
Odpovedať
Mám so stéviou isté skúsenosti a môžem povedať, že sa veľmi preceňuje. Sladí akurát tak v kupovanej - práškovej forme. Listy sú síce sladké, ale s 2-3 listami neosladíte nič. Myslím si, že v "našich" domácich podmienkach sa neoplatí pestovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@azor presne, na jesen som si kupila steviu, uz hotovu rastlinku, asi 25 cm vysoku.., ze budeme zdravsie sladit caj.... v maziari som mliaždlia niekolko listov, nie malo.. a potom to dala do caju.. cele.. a nic, caj rovnako horky ako predtym..... nakoniec rastlina aj tak uschla... nejako ma to sklamalo.. nemam chut to ani skusať dalej :(
Odpovedať
Profilova fotka
@adyka1 @adriana777 @azor @katrin Stévia pestovaná u nás bude vždy iná ako v krajinách , kde sa pestuje vo veľkom. Jej intenzita a koncentrát sladkosti závisí od klimatických podmienok a najvyššia je počas kvitnutia a vtedy sa vo veľkom na poliach a lúkach kosia. Osladenie listom stévie nenahradí kocku cukru tomu, kto je zvyknutý na cukor. Ak niekto kvôli cukrovke nemôže dlhodobo sladiť, tomu je aj prisladenie dvomi lístkami postačujúce. Máme zákazníka, ktorému sa po začatí používanie stévie ako sladidla výrazne zlepšil život a dokonca dav týždne žil iba na stéviových listoch. Stévia obsahuje steviol a ten patrí medzi glykozidy a prírodné sladidlá. Samozrejme, že v tabletách je koncentrovaný. A čo sa týka pestovania, stévia sa na zimu prirodzene zaťahuje. Ak sa je v byte v októbri či novembri, tak má nedostatok svetla a priveľa tepla, tak sa tým jej život radikálne skráti. Prezimuje najlepšie v chlade pri 5-10°C, na svetle. Ani vtedy nerastie, ale má šancu prežiť a na jar od konca marca začína vyrastať od koreňov. Tohtoročnú zimu stévie nádherne zvládajú v nevykúrených skleníkoch či na verandách.
Odpovedať
Profilova fotka
@adriana777 Semená líčia pomerne rýchlo pri teplote okolo 20 – až 25°C za 10 – 14 dní. Treba ich však vysiať plytko koncom januára, alebo vo februári, do ľahkého substrátu a len jemne poprášiť preosiatou zeminou. Výsev môžete aj prikryť fóliou. Rastlina vytvorí asi 4 páry listov za 50 dní. Pozor na dostatok svetla, aby neboli rastlinky vytiahnuté. Potom sa otužujú a vysádzajú na záhon alebo do nádob.
Odpovedať
Nechápem čo máte za tažkosti s pestovaním stévie, mne krásne kvitne aj teraz cez zimu a rastie ako burina. Vôbec nieje pravda, že najlepšie je pestovnie zo semiačok, práveže je veľmi malá pravdepodobnosť vyklíčenia, píše sa to na nete a sám som to aj v lete skúšal. Najlepšie odozvy mám z odrezkov, každý mi zakorenil a to som dokonca robil tak, že som odrezal odrezok a len vsunul do mokrej pôdy a pravidelne zalieval, aby pôda nebola suchá. A treba pravidelne odrezávať dlhšie stonky, lebo potom bude veeeľmi rásť do výšky a bude mať málo listov. Odrezávať sa nebojte, pretože pri páre listov, pri ktorých odrežete stonku, vyrastú ďalšie dve stonky a takto si pekne môžete tvarovať stéviu ako len chcete. Len základ musí byť silný. Prikladám foto, ktoré som urobil pred pár minútami.
Odpovedať
@rastlinky_sk Ďakujem
Odpovedať
@strejdo001 Vďaka. Skúsim snáď sa mi zadarí.
Odpovedať
Profilova fotka
adriana, najlepšie je stéviu kúpiť v kvetinárstve, teraz ju už ponúkajú s inými lieč. bylinami a po zbere a usušení listov dobre rozdrviť a urobiť výluh v prevarenej ochladnutej vode, vznikne sirup ktorý môžeš skladovať v chladničke aj mesiac, niekto tvrdí že aj dlhšie. Treba si to odskúšať. Strejdo je veľmi úspešný, na okne má hotový krík. Mne rástla pomaly a bola dengľavá, takže žiadna veľká úroda. Ja som si nakoniec kúpila sušené listy v predajni so zdravou výživou, kde dostať aj bioprodukty, špaldovú pšenicu, lušteniny, oriešky .... čo som ja kúpila, tak ju predávajú ako bylinku na kozmetické účely, ale je vhodná v potravinárstve- je to len kôli legislatíve a za rok sa to už možno zmenilo. Sú sušené celé lístky a aj v pomletej forme, ale tie stáli skoro dvojnásobok.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Stéviu pestujem už 3 roky a odvtedy bylinkový čaj inak nesladím. Mám ju v bylinkovom záhone, na zimu ju dám mimo mráz. Mám dve rastliny z ktorých listy si usuším a do 1,5l čaju mi stačí pridať 5 sušených lístkov, ktoré nechám lúhovať s ostatnými bylinkami a čaj mi super osladí. Zo sezónneho zberu mám stévie dosť na celú zimu. Myslím, že záleží aj na druhu stévie a od toho sa odvíja aj intenzita sladkosti.
Odpovedať
Aj ja som skúšala pestovať stéviu. Prvý rok mi zo semienok nezišla. Minulého roku z 2 balíčkov od rôznych výrobcov som mala 7 rastliniek. Neprezimovali mi v pivnici a tohto roku som zasiala 12 semienok do zakoreňovacov a mám 10 rastliniek. Ešte sú drobučké 1-2 cm. Okrem toho že ich polievam, nepotrebujú inú starostlivosť. Súhlasím s bubulkou722. Pár sušených lístkov (ja ich polámem)do čaju stačí. Do kávy mi nechutí. Robila som výluh a je dobrý. Skúšam ho do zálievok na šaláty. Neviem akú Ste mali úrodu, ale ja zo 6 rastliniek som mala 5 litrov sušených listov. Vzhľadom k tomu, že v júli ich zničil ľadovec a ostali len stonky. Pozbierali sa a ešte zarodili. Potrebuje veľa vody a ja som ju polievala aj viackrát denne. "Nohy mala v blate a hlavičku na slnku" - to má rada. Táto rastlinka si ma získala a určite bude mať v našej záhrade stále miesto.
Odpovedať
Tiež pestujem stéviu. Mne dokonca jedna aj pekne prezimovala v pivnici, a teraz mi vyrašila. Len neviem či nie je skoro ju presadiť do záhrady. Zasadila som aj semienka, pár mi vzišlo. Je pravda, že tie semienka čo predávaju v sáčikoch, tak klíčivosť je cca 30% .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@katrin21 ak jej opadali listy, mali ste ju dat do chladnejšej miestnosti, nechal prezimovať na jar by vyrašila. Ja som tiež takto o pár rastliniek stévie prišla, lebo som to nevedela. Tento rok mi pekne prezimovala.
Odpovedať
ja som svoju steviu vyhodila do kosa, na spodlu listov sa mi usidlili male drobne biele mrchy :-|
Odpovedať
Si mala postriekat Ciperom. Mne tiez jeden cas napadli steviu tie biele mrchy a aj vosky. To vtedy ked som si doniesol steviu z Baumaxu ( nikdy viac!). Urobil som radikalny krok, kazdu steviu som namocil do jarovej vody na par minut a vsetku zeminu vypalil v rure ( 30 min na 270 stupnov ). Ta z Baumaxu neprezila ta z Rakuska rastie krasne dalej. Kto by chcel, tomu narobim odrezky, z tych sa rozmnozuje najlepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@majda27 oni opadali este hned na jesen.. cize nesllo o problem s prezimovanim...
Odpovedať
@strejdo001 ja som všetku hlinu čo som do nej tento rok sadila semienka piekla v rure. A mušky nie su žiadne. Možno 1-2ks. Ale inak nič viac. A aj oveľa lepšie mi vzišli semienka ako po minulé roky.
Odpovedať
Zo semiačok to je beh na dlhé trate, kým ti vyklíči a potom vyrastie ..... To radšej odrezok, ktorý necháš vo vode týždeň, pustí korienky, zasadíš a už máš rastlinku, na ktorú by si zo semiačka čakala niekoľko týždňov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@strejdo001 ahoj, vedel by si mi poskytnut par odrezkov ?
Odpovedať
Profilova fotka
@lenusikpampusik Hľadať a strihať odrezky v tomto období nemá význam. Nechajte to na jar. Lepšie Vám zakorenia. Alebo si na jar kúpiť silnú zdravú zdravú rastlinu, čo nie je nákladná záležitosť. A môžete z nej mať hneď aj úžitok. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
z mojej skusenosti, strasne tazko mi vzisla dnu v kvetinaci zo semienka, a ked uz konecne mala aku taku vysku á10 cm, presadila som ju vonku, a vydrzala tam asi mesiac :/, neviem co ale nieco jej uskodilo. Bola zasadena na slnku ale zalievala som ju normalne. u mna je to rastlina z rych tazsich na vysiatie zo semena.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ja mám stéviu kúpenu v črepníku v obchode Lidl (majú ju pri zelenine ako mix byliniek do kuchyne) Za euro stevia no neber to.. Rastlinka doma svelo rastla a až bolo dostatočne teplo bola presadená von.. Bolo potrebné ju krotiť mladé výhonky rýchlorastú tak som sa ju snažila tvarovať ako malý stromček na pníku... Odrezky z mladých výhonkoch bez použitia stimulátoru zakorenia vo vode ale po presadení do zeminy akosi prežila len jedna rastlinka.. POSTUP VYTVORENIA SLADIDLA: Na jeseň som zo stévie pooberala mladé lístky a stévia šla do črepníku do vnútra.Pozor čerstvé lístky do čajú nedávajte neosladia vám čaj. Lístky som umyla a vysušila na svetle(nie slnku) a pri čerstvom vzduchu.(možete súšiť aj celé stonky s lístkami v podstate to je jedno). Vysušené lístky som v elektrickom mlynčeku na kávu pomlela na prášok.. Najmenšie čiastočky sa po otvorení mlynčeka rozvírili vo vzduchu tak pozor. Ja som sa toho nadýchala a som mala nose až tak sladko že až. Pomletý prášok najlepšie dať do sklenenej nádoby aby to nenavlhlo (ja som dala od flašky od kávy. S dávkovaním treba opatrne lebo je to sladšie než cukor a pri veľkom množstvo sa zo sladkej chuti stáva chuť sladká. Ak chceme sladiť treba počkať aby sa nápoj trochu vychladil. Nemá sa to zapariť vriacou vodou. Inak teraz vo februári vyzerá rastlinka pomerne mrtvo ale ona sa na jar ešte preberie k životu len treba vydržať a nezabudať polievať
Odpovedať
Profilova fotka
Zaujímavý článok o stévii aj tu: http://www.zahrada.sk/magazine/stevia...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?