Stavebny dozor na plot

Chystam sa stavať nový plot okolo existujúho domu. Obec však požaduje na túto drobnú stavbu stavebný dozor. Stretli ste sa niekto s tým? Myslela som, že stačil len ohlásiť drobnú stavbu. Plot bude mať 1,8m.
Odpovedať
Ak by plot stavala firma, defiinitivne by som chcel stavebny dozor, pretoze dnes su firmy vseliake. Ak by som to staval sam, tak obci ide pravdepodone len o harok zdrap papiera, ze to niekto bude dozorovat, to sa da bezne objednat u bezneho stavebneho dozora za cenu okolo 20eur podla regionu a lokality.. Tj, nejaky papier, aj vyuceny murar s vyucnym listom moze podpisat, ze bude dozorovat plot. A to obci staci, aspon malo by.
Odpovedať
@dvojdom mne tetusa na urade povedala ze hocikto so stavebnou skolou ked podpise...
Odpovedať
@dvojdom asi na st. úrade zistili, kto všetko si svojpomocne stavia ploty a ako to ľudia neuveriteľne flákajú... a to buď rád, že na st. úrade po tebe nechcú projekt a stavebné povolenie na každý blbý pletivový plot. v BB takého jedného experta majú... v dokumentoch k ohláseniu drobnej stavby uveď namiesto svojpomoci nejakú stavebnú firmu z okolia. nikto neskúma, kto to reálne robil.
Odpovedať
@worker_falcon Na stavebnom úrade sa (teda mali by sa) riadiť podľa stavebného zákona. Na plot (ako drobnú stavbu) by malo postačiť aj prehlásenie osoby "ktorá má vysokoškolské vzdelanie stavebného smeru alebo architektonického smeru alebo odborné stredoškolské vzdelanie stavebného smeru a najmenej tri roky praxe v odbore (ďalej len „kvalifikovaná osoba“), ak sám nespĺňa uvedené požiadavky." Netreba teda priamo stavebného dozora s okrúhlou pečiatkou.
Odpovedať
@dvojdom nezapodievaj sa premotivovanou tetou zo stavebného úradu. Ešte raz si skontroluj, či si všetko priložil ku ohláseniu drobnej stavby podľa zákona a vyser sa na ňu. Oficialne urob podanie na úrad a stavaj. Je to OHLÁSENIE, nie ŽIADOSŤ ! Vôbec nepotrebuješ žiaden súhlas od jej veličenstva !
Odpovedať
Profilova fotka
U nas chcu stavebny dozor aj na plot a s okruhlym razitkom. Nejde to totiz podla jednej sablony ale kazdy urad si robi po svojom.
Odpovedať
@expeeert jedna vec je teória, druhá vec je reálna prax s nemenovaným pracovníkom SÚ. a nepochybujem, že tento koná v rámci hraníc, ktoré určujú príslušné zákony. len to berie príliš vážne.
Odpovedať
Prosím ta, napíš aspoň lokalitu, odkiaľ si.
Odpovedať
@petersd Nemas pravdu. Podla platneho stavebneho zakona §57 (2): "Stavebník môže uskutočniť stavby, stavebné úpravy a udržiavacie práce ohlásené podľa odseku 1 len na základe písomného oznámenia stavebného úradu, že proti ich uskutočneniu nemá námietky." To, ze tu stavebne urady funguju nadivoko, je uz vec druha. Na mnohych netrvaju na podmienkach urcenych zakonom a potom tam, kde na nich trvaju, vyzeraju byt pre vsetkych hlupaci. @worker_falcon Preco by nekonali v medziach zakona? Naopak, je tu snaha o jeho dodrzanie. Ved @expeeert to podstatne citoval zo zakona. U nas taktiez na drobnu stavbu staci razitko od zivnostnika - vyuceneho murara z dediny, nemusi byt cervene okruhle. Cim de jure dodrzuju stavebny zakon. A taktiez SU dorucuje stavebnikom SUHLASY s uskutocnenim drobnej stavby...
Odpovedať
@worker_falcon pardon, zle som precital.
Odpovedať
@wolodymyr nie každý plot môže ísť hneď len formou ohlásenia DS. Ak si stavebník naplánuje špecifickú štruktúru a parametre vymikajúce sa DS, tak to musí ísť cez riadne SP. @kejsix nezabúdaj, že stále je to len OHLÁSENIE a nie žiadosť,... nie je potrebné ponížene prosíkať o súhlas jeho blahorodia a čakať, ako sa ono vyspí a či vznesie nejaké námietky. Ešte raz vravím, doložím ku ohláseniu všetko, čo káže zákon a stavám. Keď sa im to nepáči, nech dávajú na súd. (lebo len takú možnosť majú). Súd spravidla skúma proces ohlasovacieho konania, nie jeho obsah. V 99 % obec prehrá, resp. nikdy to na súd ani nepodá. Ide len o to, či stavebník má gule a chce ísť proti tete zo stavebného úradu (i keď je jasné, že stavebník je v práve). Ak gule nemá, tak nech ani nezakladá diskusné témy ako napr. táto.
Odpovedať
@petersd Opat nemas pravdu. Ohlasenie to sice nazvane je (co je samozrejme pre laika zavadzajuce), no znenie zakona je jasne tak, ako som ho citoval. Zacatim stavby bez vydaneho suhlasneho stanoviska si zakon porusil. Pripadne sankcie si najdi sam. Uz ako je komu lepsie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petersd Nezmysel. Ako napísal @kejsix, potrebuješ ich odobrenie. Dokonca podľa bodu 1 uvedeného §57 ti môžu určiť, že aj na drobnú stavbu budeš môcť realizovať len na základe stav. povolenia. Bez urážky, ale skôr, než niekomu začneš niečo radiť, by si si mal naštudovať aspoň základné veci zo stav. zákona. Už aj v inej téme si ohľadom tohto radil úplné nezmysly a ak sa niekto bude držať tvojich rád, tak ľahko schytá pokutu.
Odpovedať
@expeeert To vies... ujcek @petersd si mysli, ze vekom zozral mudrost sveta... v reali ale nabadat na porusovanie zakona heroickymi dristami na internete je taktiez vcelku dobre postihnutelna vec... Na to samozrejme takito nemyslia 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?