Starý koreň levandule

Mám starý už zdrevnatený koreň levandule, ktorý krásne kvitne. Neviem koľko má rokov, záhradu sme kúpili vlani. Chcela by som ju v tomto období presadiť na iné miesto, len sa bojím, či jej neuškodím. Mohla by som koreň rozdeliť aj na viac častí? Bude mi budúci rok kvitnúť? Ďakujem sa odpovede.
Odpovedať
To ti nik na 100% nezaruci,ale sanca je velka, ze sa ujme,ak ju spravne presadis. Skus pekne obkopat koren,do novej jamy daj nejaku dobru zeminu a vela vody. Ked vsiakne,vloz rastlinku,znovu zalej a zasyp zeminou. Na jesen,alebo na jar je vhodny cas na presadzanie trvaliek. Ale levandula sa nerozmnozuje trsmi,takze asi viac rastlin z nej neurobis. Ale je mozne,ak je dost stara,ze ma nejake bocne odnoze. To uvidis,ked budes mat korene vonku. Ak by mala nejake bocne vyhony s korenami,skus jemne oddelit a rozsadit. Uvidis...
Odpovedať
@majki555 Ďakujem, vyskúšam ;-) .
Odpovedať
@mymam bude. ja ju rozsádzam a delím dosť hrubým spôsobom a ujme sa vždy a tiež vždy zakvitne. Ale strihám ju a som jej za to vďačný, že kvitne a hlavne pekne vonia :-)
Odpovedať
@slavoslav Ďakujem za povzbudenie :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
@mymam levanduľu môžeš rozmnožiť- semienkami alebo aj odrezkami. Koncom jari odstrihnuté cca 10 cm odrezky pichni do zeme a isto sa ti aspoň polovica ujme :-)
Odpovedať
mne napr., ked som taky starsi koren presadila(pred par rokmi v lete), do zimy vyschla. Ale co som kupila nove v baumaxe, na jednom mieste boli cca 2 roky, tak tie po presadeni sa krasne chytili. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja som citala ze nemam strihat zdrevnatene casti levandule, ale ja ju mam vysadenu rok a skoro vsetko zdrevnatelo, tak co ma teraz zostrihat? len tie vrcholky co su nie zdrevnatene? tie maju mozno 5cm, alebo cakat do jari a az potom strihat? poprosim vie mi niekto poradit? @pocem
Odpovedať
My napr. rozmnozujeme levandulu aj preseknutim napr. rylom, zatial drzia. Aj ked jedna vyzerala, ze vyschla, ale som ju nechala tak a nakoniec pekne zazelenala aj zakvitla. Esteze som ju nevykopala :) @libe Ja zoschnute casti davam prec. Napr. svokra svoje ostrihala a kvitnu jej druhy krat. Ja som nestrihala suche kvety - a niektore mi aj tak zakvitli, niektore nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@nevedka akoze ona nieje zoschnuta, ja som z tejto strihala kvety asi 5x, je krasna, len je zdrevnatena a neviem co dalej snou, nevyzera to pekne
Odpovedať
Profilova fotka
@libe vraví sa, že drevnaté časti levandule sa strihať nemajú. Na jeseň (po 2. odkvitnutí) ja naše levandule (aj materiny dúšky, šalvie a ostatné bylinky) strihám cca na 10-15 cm (mladšie na kratšie a staršie na dlhšie :-)). Podľa mňa do drevnatej časti stonky zastrihni teraz na jeseň opatrne kde-tu, a uvidíš na jar...čo treba robiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@pocem no to by ma nenapadlo, ok vyskusam to, lebo nejako rychlo zdrevnatela, to bola sadena minuly rok a uz skoro cela je taka, az na par cm na vrchole, tie su zelene.. cize ma len 2 roky... dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@libe možno ti aj zdrevnateli preto, že si ich nestrihala ..neboli vychované :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pocem ba praveze som strihala, a tento rok som kvety strihala az 4x... dam sem fotky, ta prva je pisana zevraj angustifolia, ale kvety ma take dlhe akoby do spicu a nie su take fialove, ta druha, je ta zdrevnatena, tiez bola pisana angustifolia, ale kvety ma uplne ine, take syte fialove ale listy su uplne ine ako ta co je na prvom obrazku.. ta na prvom vobec nezdrevnatela.. podla mna je kazda iny druh
Odpovedať
@libe ja mam tiez tieto dva druhy, ta druha zdrevnatena je krajsia na kvet podla mna aj intenzivnejsie vonia,ale ostrihana je taka ako na tvojej foto. Mam v sklake tri zasadene a tie striham uplne k zemi, kazdy rok kvitnu,aj ke dneskor ako ostatne ktore netriham tak hlboko.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska takze by som nemala tu zdrevnatenu strihat? ci len trochu ju podstrihnut? ano mas pravdu je krajsia na kvet a aj som si z nej namnozila.. tu druhu zostriham, ta nedrevnatie zatial...
Odpovedať
@libe ja tie v skalke striham 1cm nad zem a kazdy rok vyrasia. Tento rok ostriham aj tie co nechavam vyssie,lebo sa mi fakt nepacia.
Odpovedať
@libe no nie 1cm ale tak 5cm
Odpovedať
Profilova fotka
@mymam levandula by sa mala kazdych 6 rokov menit..Tak sa uvadza aj v literature... POcas tych 6 rokov, ak ju chces mat stale peknu kompaktnu a hustu, dolezite su omladzovacie rezy , hlavne na jar a na jesen..ale hlavne na jar, kedy ju treba zrezať " až na drevo".... tym sa predchadza preriedovaniu a prehnanemu drevnateniu. TAKze odporucam levandulu vykopať a zasadit novu, mladu. @libe ma sa strihať až na drevo. ale na jar... na jesen takmer na drevo. niekedy v novembri, alebo koncom oktobra.
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 @atlaska dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mymam @libe Levanduľa drevnatie v dospelosti. Nie vždy sa musí nahrádzať. Určite ju však nerežte do dreva teraz na jeseň. Levanduľa má rada zostrih na jar, keď už nehrozia silné mrazy. Hlbší rez zvládnu len silné jedince. Keď už začne rašiť, môžete odstrániť niektoré drevnaté výhony, časť však ponechajte. V lete po odkvitnutí, ju zostrihajte o tretinu a nemusíte nič strihať v jeseni. Ďalší rez opäť až na jar. Lepšie prezimuje aj si skôr udrží kompaktný tvar. Čo sa týka druhov, tak väčšina je pod názvom Lavandula angustifolia, ale je ďalších x kultivarov, ktoré sa práve odlišujú tvarom, farbou i veľkosťou kvetu.
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk aj ja dakujem:)
Odpovedať
Profilova fotka
kupte si levandulu Hidcode, ta je krasne kompaktna :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?