Starostlivosť o mladý trávnik

Ahojte , potrebujem poradit s našim travnikom. v marci (konktr. cez velku noc) sme zasiali travicku. polievali sme kazdy podvečer, kedze je to velmi velka plocha, len tak zlahka. tym ze nebolo tak teplo, travicka schadzala velmi pomaly. teraz ked sa pozriem na tu velku plochu, tak je z dialky krasne zelena, ale ked prídem blizsie, je tam zelina, miesta, kde je hustejsia travicka, aj so zelinou a čo ma stve najviac, je tam asi nejaka oblinina. na nasom pozemku sa kedysi sialo zito. min. rok sme striekali zelinu, nic okrem datelinky tu neschadzalo ale teraz, ked sa pôda rozrobila, pohnojila, tak vyskocila obilnina von. je síce krasne zelena, ale ma hrube listy, a aj stonky. ked som to pokosila, tak mi to príde take tvrde. no proste od travnika to ma daleko. neviete mi niekto poradit co s tým? mam dosiat , alebo pockat a pravidelne kosit? poprípade postriekat? znama mi povedala, ze pravidelným kosením zelinu znicime. @dodog pozerala som par tvojich príspevkov a nasledne aj album, mas krasnu travicku, to je koberec?
Odpovedať
1
2
8
vyskusaj postriekat to selektivnym pripravkom na nicenie burin v travnikoch, kosenim to neodstranis:(
Odpovedať
a aky prípravok je dobry? po akej dobe mozem potom dosiat travicku??
Odpovedať
@jennyfer25 , skús Bofix...
Odpovedať
@dedian skusim...manzel ho vcera kupil. a ako dlho nemozem kosit po postriekaní? kedy by som mala dosiat travu? pred, alebo po postriekaní?
Odpovedať
Bofix je dobry, ale nieco sa mi mari, ze je iba da dvojklicne rastliny, co ta obilnina, to jenyfer25 rastie, nie je, ale treba vyskusat.
Odpovedať
Profilova fotka
@jennyfer25 jedine rucne vytrhat s korenmi a dosiat novy travnik... radim golfove drahsie trosku osivo,m to prehusti povodny travnik. Golfove je odolnejsie a pekne zahusti vacsie druhy travnika. Taktiez sme to podobne riesili... vytrahta burinu a potom sa uz neukaze, uza sa ti travnik odvdaci potom... takto spraveny travvnik je najzdravsi a najkrajsi... ak travnik rychlo tak koberec, ale ak ma niekto cas a nie vela peniazkov tak siaty travnik je ta naj volba... uz som to par krat tak robil. Kedze trava rastie pomalsie ako buriny...ale toho sa lahko zbavis, 1vikend a mas to :) ked to vytrhate uz nema co rast dalej, iba nove nalety.. ale tie sa pretrhaju casom.... kasli na drahe pripravky ... bofix a podobne...200ml ta vyde na cca 6eur a na velku plochu potrebujes aspon 2litre nech to ma ucinok. Aj to.. bofix ucinkuje az do 3tyzdnov, takze bude dalej pekne rast a az potom kapat.
Odpovedať
@andyfoto ale ja to nemam za vikend.... ja mam poriadne velku plochu. je to na 80 x 16 m manzel do vecera v praci a je toho fakt nahusto . myslím obilnina. dosievat mam kedy? az po vykynození buiny?
Odpovedať
Profilova fotka
@jennyfer25 ano, vytrhat a zavalcovat.. polievat a polievat... a zase polievat. Cez vikend to spravite. My sme urobili cela rodina cca 20x10 za 4hod a nehovorim ze sme vyniesli XY furikov, ... potom sa vam ukazu hluche miesta a tie dosejes.. odvtedy nemame burinu ziadnu. Dokonca sme to takto robili na dalsich 3 zahradach :) cez vikend hodite plavky bude pekne a zmaknete. drzim palce
Odpovedať
obilie ani pyr neznicis bofixom,jedine Fondom ale to znicis aj travu. kasli na obilie, pokos ho a hotovo, ono viac nenarastie,o rok tam nebude.neskor to dosejes,alebo nechas tak a trava sa rozrastie sama .priprav sa ze, budes mat ovela viac starosti s travnikom ako teraz, taka mega plocha kym to pokosite a poodnasate odpad, v lete aj 2x do tyzdna-travnik je ostara na starostlivost, pohnojit taku plochu pojde riadne do penazi........ Ja by som volila sad a luku a travu na hranie v mensej mierke.
Odpovedať
@jennyfer25 mozno je to jednorocka, to znamena, ze ak to budes naozaj kosit, tak to zmizne casom samo, ja by som to tento rok nechala tak a pretrpela tuhsie vycnelky. Kedze herbicid nezaberie a sklbat to rucne a dupat po novej trave a vytrhavat cast aj z nej, to nie je dvakrat dobre, ja to vidim u nas :(
Odpovedať
@atlaska myslím, ze obilie narastie. ved sa tam nesialo pekne 4-5 rokov a vidís. minulý rok nerastlo a teraz vybehlo. @andyfoto pekne od teba ako ma povzbudzujes, ale fakt to asi nepôjde rucne vytrhavat. ja som na materskej, mm mozno v sobotu aj v práci....v týždni je do 17.00 tiez v praci, takze nie je to take jednoduche. @nanika a s tebou suhlasim. so zelinou ide aj travicka. ale asi to spravíme tak, ze zelinu vykynozíme postrekom a potom dosejeme. len sa zas bojím tej horucavy...aby neprisli velke tepla... @atlaska a my sme sa pytali odborníka , ze aku travu sem dat..lucnu zmes som nechcela, lebo by bolo vela vceliciek...na kvetinkach a v rodine mame dost deticiek. o kosenie ani nejde. ja to mam zmaknute cca za 1,5 hod. v buducnosti planujeme kupit traktorcek, je to len rovinka, tak nebude problem. a to este nie je vsetko. este nemame okolo domu a napredu travu. tam chceme dat koberec, len najskor sa musia dorobit chodníky a dlazba. ]-(
Odpovedať
@jennyfer25 obilie vybehlo lebo ste porusili povrch a "vytiahli" zrno na povrch. bud. rok by nemalo uz byt, ak nenasejes -nemas. Pozri bud pokosis,alebo vytrhas alebo budes mat v auguste zrno. este mozes zobrat stetec namacat ho vo Fonde a potierat jednotlive bylky :-Dja tak beham a nicim praslicku,potvoru.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska a potom si moze @jennyfer25 rezervovat miesto v blazninci :)
Odpovedať
podla mna je to nahodou dobre mat dva v jednom, peknu zelenu plochu a este aj chlebik napecies:):):) ja som sa raz tak ototo, ked som pohnojila zahradu konskym hnojoma potom mi jednu sezonu uuuplne vsade rastol ovos =-)
Odpovedať
prosím Vás a za ako dlho začne po siatí rásť tráva, lebo mi sme zasiali asi pred 10 dňami a ešte nič, vidno len semiačka. Máme ešte počkať alebo zasiať novú trávu. Polievame každý večer. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
2-3t by uz mala byt , po 3t urcite uz suvisla vrstva travicky by mala byt:) aj ked nariedko
Odpovedať
@janka40 my nemame doteraz suvislu vrstvu travicky....iba zeliny a obilia.... :-( zostalo tam aj zopar semiacok...tie uz asi nevzídu.. :-p
Odpovedať
@nanika tak to si vystihla....zaluzie to isti.. :-D keby to mam vytrhavat tak sa na to asi vyprdnem.... nehovorím, ze ked som neni vonku, ze nevytrhnem zopar stebielok, vzdy ma to nabudí a neda mi to, hlavne tam, kde je hustejsia travicka...
Odpovedať
@janka40 klud, niektore travy rastu po dvoch az troch tyzdnoch, tiez zalezi na tom, ako su semienka hlboko... zatial nesej, len polievaj a vsetko bude ok. Ak si samozrejme nezahrabala tie semiacka ako krt a neboli storocne
Odpovedať
@jennyfer25 ved to, aj muzovi to neda a stale sa v nej chlpatej trave rype, mne je luto, ze po nej skacem, uz len ked polievam...
Odpovedať
Profilova fotka
Môžete použiť Bofix na buriny v trávniku, trávu to nepoškodí. Alebo Starane, Lontrel...pozor určite nie Fondo, ten by zničil aj trávnik. Nechajte trávnik podrásť a potom aplikujte na rozvinutú listovú plochu. Prázdne miesta môžete kedykoľvek dosiať.
Odpovedať
@rastlinky_sk treba citat, ma tam obilninu, nejake zito, alebo cosi podobne, na to jej bofix tazko pomoze... zlikviduje vsetko okrem travy a zita :)
Odpovedať
Profilova fotka
Nemusí to byť obilie, keď tam minulý rok nebolo a tento rok áno. Podľa mna je to burina, aj mne na záhrade tento rok v zemiakoch vyrástlo niečo podobné obiliu a minulý rok som taku burinu ani nemala. Ja by som to postriekala Bofixom. Vyclenila by som si plochu meter x meter a vyskusala by som rozne a uvidela by som co zaberie. Ja súhlasím s rastlinkami.
Odpovedať
@jennyfer25 My sme tak mali kedysi v čerstvo vysiatom trávniku pýr, vyzeral ako tráva, ale steblá boli o niečo širšie a tuhšie, korene mal plytké, akoby vodorovne rastúce, vytrhával sa ľahko. Našťastie to bol len malý kus trávnika, vytrhávala som to ručne. Nie je to náhodou aj u vás pýr?
Odpovedať
ale ak je to dvojklicna rastlinka a to asi bude kedze sa to podoba obilu ci pyru, bofix ani nic ine jej nezabere. Pyr sa lahko nevytrhava, to je hrozna burina.
Odpovedať
@atlaska ja mam tiez pyr a ide celkom fajn von :) Ale suhlasim, ze na pyr a podobne selektivny herbicid tazko zaberie...
Odpovedať
@jennyfer25 ahoj, prosím Ťa, čo ste spravili s tou burinou v trávniku. Nám už tráva narástla, ale je plná buriny, niekde je jej aj viac ako trávy. Najskôr som ju začala vytrhávať ručne, ale nemám šancu, tá rastie ako divá. A neviem, či môžem použiť bofix, keď máme malé šteniatko.
Odpovedať
@janka40 steniatko, nesteniatko, po zaschnuti bofixu, sa stava neskodnym pre zvierata. Kazdopadne, ja som z rovnakeho dovodu bofix pouzila a bola som sklamana, lebo zabral len na drobnu burinku, cerstvo vyjdenu, inak nie :( Takze momentalne hlavne kosim, kde tu nieco vysklbnem a budem sa snazit burinu potlacat len kosenim a hnojenim. Uz na to nemam nervy a tiez tu nechcem vylievat chemiu raz do mesiaca :(
Odpovedať
@nanika no aj ja som už bofix použila asi pred mesiacom, ešte sme šťeňa nemali, a tiež nezabral. Takže kosením tá burina vymizne? Ak je to tak, aj ja sa na to vykašlem. Ináč nám rastie presne taká istá ako Tebe a ešte aj veľa iných druhov.
Odpovedať
@janka40 no, aspon, co som po nete zhanala info, tak by kvalitny travnik mal vytlacit burinu, ak budes kosit 1-2x tyzdenne a pravidelne hnojit. Ale ako pisem, aj tak mi to neda a chodim a kde tu cosi posklbkam a zda sa mi, ze je to o cosi lepsie, hlavne je mi do placu, ked vidim to ovso, ci co mi tu rastie a ide stylom asi 1 cm denne a zvysok travy raz tak pomaly. Lebo ak si si vsimla, povacsinou burina rastie na miestach, kde nie je trava, alebo je menej husta. Ak kosis, trava pojde odnozami hlavne do boku a bude zaberat na ploche viac miesta a hnojivo ju v tom raste podpori :)
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?