Solitér pred dom

ahojte, hľadám nejaký vhodný soliter pred dom ( slnečná strana) rozmýšľame nad magnóliou alebo japonskou čerešňou. Vedeli by ste poradiť ešte niečo? ďakujem pekne
Odpovedať
Japonská vŕba napr krásne ukáže. ..lenže tieto všetky spomínané sú opadave takže v zime to nie je nič moc no....nepôjdeš radšej do ihličnanu?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankariso Budeš chcieť celý život hrabať a zametať lístie? Ja som zasadil kanadské borovice. Keď som ich kupoval, boli to prútiky tenučké, dlhé asi 50cm a teraz ich mám siedmy rok, majú cez tri metre na výšku a priemer tri metre. Žiadne lístie, sem - tam trochu ihličia a nejaká tá šiška. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankariso Výberu vhodného stromu podliehajú aj priestorové podmienky. Ako veľká je predzáhradka? Ako ďaleko od domu má byť vysadený? Treba si vyberať strom podľa parametrov, ktoré dosiahne v dospelosti. Magnólia na priamom slnku trpí a nemá potom pekné listy. Je veľa zaujímavých solitérnych drevín na kmienku. Záleží aj od ostatnej výsadby, aby tam zapadol. Pekná je napr. Photinia na kmienku, javor, kultivary určené na slnko, väčšinou so zelenými listami.
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem pekne, ide o severovýchodnú stranu, doobeda slnečnú chceli by sme tam práve niečo s vačšou (širšou ) korunou, nie veľmi vysoké. Na kmienku, vzhľadom na to, že sa jedná o dosť veľký priestor sa nám zdajú všetky stromy malé. Preto sme rozmýšlali práve nad magnoliou alebo japonskou cerešnou. Napadá vás ešte nejaký iný ekvivalent? ďakujem pekne
Odpovedať
Profilova fotka
@jankariso Veľmi estetické sú hloh - Crataegus ´Paul´s Scarlet´, okrasné jablone, sakury, Robinia pseudoacacia ´Umbraculifera´, štedrec Laburnum, Platanus x hispanica ´Alphens Globe´, Acer platanoides ´Globosum´.
Odpovedať
@rastlinky_sk vedeli by ste poradit ihlicnan, v dospelosti vysoký tak 2-3m, nie siroky, kompaktný, a zelenej farby? Nie ceder, ani tuje, ma to byt solitera vo vyvýšenom záhone 1x1m. Rozmyslal som nad tisom, ktorý by som skracoval aby nerastol velmi a ten dobre znáša obrasenie aj starších konárov. Vedeli by ste poradit este nieco podobne?
Odpovedať
krutene vrba alebo krutena lieska na kmienku. Aj bez listov su krasne a velmi dobre znasaju rez, takze neprerastu
Odpovedať
@zita19 krútenú vrbu uz mame pred domom, ale dakujem za tip :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@moggie_1 čo tak použiť smrekovce previsnuté, Larix pendula, na kmienku alebo Picea abies Inversa Pendula, Chamaecyparis obtusa, Picea Glauca Conica Laurin
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?