Smutna vrba - Salix caprea Kilmarnock

Profilova fotka
Kupili sme si teraz na jesen Smutnu vrbu, zasadili, dokonca aj vypucala... Na stitku je pisane, ze ju kazdorocne strihame ihned po odkvete hlbokym spatnym rezom na 3 ocka (3-5cm) a pravidelny orez obrastu kmienku - co to je neviem. Otazka znie, ci ju mam teda teraz zostrihat alebo nechat tak. A skutocne ju mam zosekat na 3-5cm? Zda sa mi to ako velmi hlboky a drasticky rez, ved z nej nic neostane... Pripajam aktualne foto
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo Mám smutnú vŕbu a teraz na jeseň s ňou nerobím vôbec nič. Po zime, keď strihám hrozno - asi tak vo februári - podľa počasia ju každý rok radikálne ostrihám. Nechám iba kmeň, ktorý je hrubý asi 6cm v priemere a zopár silnejších halúzok. Najprv mi susedia hovorili, že som ju zničil a nič z nej nebude. Ona sa počas roka tak strašne rozrastie, že prevísa cez plot a konáre má dlhšie viac, ako dva metre skoro až po hladinu potoka. Mám ju totiž posadenú na konci záhrady pri plote, za ktorým je 2, 5m hlboké koryto potoka. :-)
Odpovedať
@vovo Zostrihat na 3 cm, alebo na tretie ocko je rozdiel! Teraz ju uz nechaj, na jar zostrihni za tretim ockom. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo Teraz určite nerobte žiadny rez. Vŕby sa strihajú na jar po odkvitnutí. Zrezať nemusíte až na 3 očká, stačí v jednej línii zostrihnúť, ako vám znázornime na foto. Do jesene opäť konáre vyženú a na nich sa vytvoria základy kvetných pukov. Takto to robte každý rok, kým sa koruna nezahustí. Bočný obrast, je čokoľvek nadbytočné, čo vyrastie z kmienka. To odstraňujte aj pre estetické hľadisko.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk dakujem za nazornu ukazku a cennu radu. Ako ste tu fotografiu obratili :-)?
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo bežný grafický program
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk jasne, som myslel, ze sa to da aj tu na ms... Vzdy ked postnem foto je zle orientovana...
Odpovedať
Profilova fotka
@vovo v pohode, aspoň si ľudia pri počítači trocha pocvičia stŕpnutý krk :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Diskusia pokračuje po 1 roku
@rastlinky_sk Ahoj.Kupila som si smutnu vrbu.Atu citam ze ju treba odtrihovat od vrchu teda koruna stromu na tri ocka.Ale mne sa to zda moc vysoko.a preto ked mam listky pekne zelene tak si myslim ze na tie tri je moc.Ja si myslim ked ju chcem mat pekne ovisnutu tak ju mozem strihat aj nizsie.Dakujem za radu a ponaucenie.Pisem ti preto aby som si ju neznicila a aby my nevyhynula.Mam ju vysoku 1,20cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 Dobrý deň. Áno, robí sa aj takýto rez. Najmä u drevín, ktoré sú už staršie a potrebujú zmladenie. Pokiaľ sa vám páčia previsy a vŕba je zdravá, samozrejme nemusíte ju rezať hlboko. Stačí, zostrihat polovicu a vytvoriť akoby dáždnik.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Dobrý deň. Včera som si kúpila v záhradníctve vŕbu Kilmarnock. Je už takmer odkvitnutá, ešte kde tu sú naj nej žlté bahniatka alebo kvietky, neviem ako to nazvať :-) Hneď som ju aj zasadila. Dnes som sa na internete dočítala, že teda som ju nesadila asi vo veľmi vhodnom čase, ale ono to tak občas dopadne, keď kupujete bez rozmyslu ako ja včera. No ale k veci :-) Včera som ju zasadila, je zaštepená, takže do výšky mi už nepôjde, čo mi aj vyhovuje, no ale konáriky sú až úplne po zem. Chcem sa opýtať, či by som ju mohla cca po dvoch týždňoch, keď sa zakorení, zostrihať? Zhruba tak ako je už vyššie zobrazené na fotke? A ešte sa chcem opýtať, že ona má tie konáriky až po zem, len sa mi zdá, že je veľmi ovisnutá. Či je to tým, že bola v črepníku už istý čas, teda v záhradníctve, a potrebuje viac zeme, alebo je to váhou tých dlhých konárikov. Prikladám aj foto. Prepáčte za neestetické okolie, ešte len dokončujeme záhradu a vysádzame všetko :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?