Slizniaky mi nicia zivot

Prosim o pomoc. Mame peknu zahradku a vsetko nicia slizniaky. Uz sme vyskusali kavu,skrupiny z vajec,zber 3krat za vecer,pivo v nadobkach ,nic nezabera. Zeru papriku,uhorky,melony no konec sveta. Mate nejake odporucenia a pomoc ako s nimi vybabrat? Dakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
Indický bežec ich zmákne :-D
Odpovedať
Slimáky s ulitou si na nich radi pochutia, treba si ich zopár nazbierať po daždi a dať do záhradky.
Odpovedať
jedine hlistice nam pomohli. je ich o 90% menej, ale stale su.
Odpovedať
Slimax
Odpovedať
@coconr Metarex M
Odpovedať
@coconr - ak chces BIO riesenie tak dokonale neexistuje, jedine riesenie co ozaj pomoze je Metarex M (kedysi Mesurol). Rosypes gulicky a do rana najdes stovky mrtvych slizniakov :-D
Odpovedať
Rozloz okolo zahonov do misiek napr.granule pre psov. Sliziaky ta vona pritahuje,pojdu radsej tam,ako na papriku... A mas ich vsetky nahromade,mozes vyhodit
Odpovedať
Profilova fotka
@coconr Slizniaky su velmi problematicke tym, ze su kanibaly. Mrtve niekde hodite a nalakate na ne dalsie a dalsie. Ak ich mate fakt vela a mate moznost,zaobstarajte si zviera,co ich zerie.
Odpovedať
suhlasim s Metarexom. Modre gulicky zaberaju a moje kvetinky a zeleninka su v bezpeci. Jedine si pri modrych gulickach treba uvedomit. Ze staci zopar guliciek pri rastlinke, nesypat ich na kopu aby ich domace zvierata nemohli zjest. Pri istom mnozstve sa otravia aj ony. Taktiez vysvetlit detom, ze je to otrava a nesmu to jest. I ked clovek by toho musel zjest za celu misku aby sa otravil. Protijed neexistuje. Ja mam male deti, domace zvierata nemame a nemame stym ziaden problem. Susedia skusali tiez rozne finty ale skoncili pri modrych gulickach tiez, tento rok ich teda je naozaj vela. Naviac sa mi paci, ze po slizniakovi naostane ani mastny flak :)
Odpovedať
Profilova fotka
Bežec indický si s nimi poradí.
Odpovedať
metarex zabera ucinne ved je to jed, ale bacha aplikovat pred pucanim rastlin pred sejbou ked uz mas kvety plody uz ho budes uzivat aj ty. Teraz by som si ho do zahonov nedala. Hlistice tiez treba davat skor na jar hlavne ked je vlhko a posobia este par rokov.
Odpovedať
Ahoj. V prvom rade by som rád uviedol na pravú mieru indické bežce. Žerú slimáky, to je pravda, ale žerú ich aj všetky ostatné kačky. Netreba kupovať predražené bežce. Akákoľvek kačka aj brojlerová tie slimáky žerie rovnako lačne ako bežce. Dôvod je ten, že kačka ako živočíšny druh je mäsožravec resp. všežravec, hus je bylinožravec. Ak by si si zaumienila zaobstarať si kačičky, netreba sa toho báť. Ak ich pustíš do záhrady plnej slimákov, oni najprv vyžerú slimáky až tak sa pustia do zeleniny. Treba na nich dozrieť, keď vidíš, že už slimáky vyžrali jednoducho ich zaženieš späť do ohrádky a pod. Ja mám tiež starosti s tými slimákmi. Kačky ich dokážu udržať v znesiteľnej miere. Ak máš zamorenú záhradku, kačky ti dokážu účinne pomôcť. Treba ich púšťať pravidelne večer, keď slimáky vylezú. Do týždňa by mala byť záhrada vyčistená. Záleží od veľkosti záhrady a počtu kačiek. Na kačičky treba dozerať. Stáva sa, hlavne v septembri, keď sú slimáky už obrovské, že sa kačka slimákom zadusí. Dá sa jej pomôcť, chytiť ju za krk, nahmatať slimáka a pomôcť jej ho vyvrhnúť. A potom pinzetou alebo peanom kačke slimáka vytiahnuť zo zobáka von. Je to dosť nepríjemné, ale dá sa to zvládnuť. Robil som to viackrát, ale to som mal kŕdeľ 50 kačiek. Ak nemáš možnosť držať kačičky, je dobré kúpiť si Mesurol Alimex, to sú tie modré granule. Účinné sú isto aj iných výrobcov, ale ja mám skúsenosti s týmto. Nasyp ho okolo pozemku, na miesto odkiaľ vychádzajú, môžeš ho na riedko nasypať aj do trávnika. Rastlinám neškodí, nie je rozpustný vo vode. Slimáky ho vyžerú a zalezú a podochnú. Ďalšia účinná metóda je melón. Melónová sezóna je o chvíľu tu, zjete melón, ale šupy nezahadzujte. Polož ich na miesto kde je ich najviac, a potom večer, hoci aj s čelovkou sa tam vráť. Bude tam invázia slimákov, zalej ich vriacou vodou z rýchlovarnej kanvice, alebo poprestrihávaj jedného po druhom, alebo posoľ všetkých. Je to jedno ktorý spôsob si vyberieš, všetky sú účinné. Mne sa akurát nepáči solenie záhrady. Ale táto metóda je len čiastková, zničíš len slimáky na tom danom mieste. Oni sa vykynožiť úplne nedajú. Svoje zničíš, ale od suseda ktorý na to kašle prídu ďalšie. Je to večný boj, ale dajú sa ich počty aspoň rapídne znížiť. Základ je, mať upravený pozemok, trávu pokosenú nakrátko. Nemaj na dvore napr. nahádzané dosky na zemi, to je presne miesto odkiaľ vyliezajú a kde majú cez deň tieň. Dúfam, že som ti nejak pomohol. //ešte doplním niečo. Ľudia ti poradia pivo, do zeme fľaša, v nej pivo. Slimák vlezie do fľaše, spadne do piva a utopí sa. Ja som to skúsil, ale nefungovalo mi to. //ak by si ich zbierala a mala v úmysle ich vysypať do potoka alebo rieky, veľmi tomu nepomôžeš, vedia plávať. Ryby ich nechcú žrať, som rybár, skúšal som to.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ešte ma napadlo, ak im chceš zamedziť prístup k jednotlivej zelenine, fungujú piliny, no je pravda, že len do prvého dažďa. Nasyp okolo paprík a do paprík piliny, cez tie neprejdú, pretože sa pilinami oblepia. Ďalej funguje vápno, cez vápno tiež nedokážu prejsť, spáli ich. Haseným vápnom si oblej celú hriadku, urob si taký akoby bezpečnostný kruh, štvorec okolo hriadky s paprikou a pod.
Odpovedať
@erytro ony s-ine vylezu uplne pri rastline zo zeme,piliny ci skrupiny su v tomot malo ucinne a hlavne nezabije ich to. Suseda tiez uzasna ich vynasa do pola za zahradu-to sebe aj nam pomohla. Moje jednoznacne pokapali v hufoch,a teraz uz mame iba dolezene z inych pozemkov. Do piva z lidla lezu jak dive.
Odpovedať
Profilova fotka
@erytro piliny? tolko pilin doma ale toto ma nikdy nenapadlo. Aj my budeme musiet zakrocit, pretoze ich to zacala nejako az privelmi tahat k nam :/
Odpovedať
@coconr ferramol,ucinna latka je zlucenina zeleza a fosforu, cize to, co sa v prirode bezne vyskytuje. udajne neskodi ani domacim zvieratam, ked by prislo k nahodnemu zjedeniu.
Odpovedať
Mne sa najlepsie osvedcili ovsene vlocky. Nasypala som ich po obvode zeleninovej zahrady a pomedzi riadky a za par dni bolo po nich ;-) Ovsene vlocky im totiz chutia, no po ich skonzumovani, vlocky v tele napucia a usmrtia ich.
Odpovedať
@tixi mmm kruta smrt nie? :-|
Odpovedať
@coconr posolit. :)
Odpovedať
@sebastian9 aj mne sa zda kruta, ale co uz...radsej prejedene mrtve slizniaky ako moja znicena bio zahradka...
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno je to kruta smrt @sebastian9 ale co radsej budes mat na zahrade zeleninu alebo slimaky?
Odpovedať
KALERÁB minulý rok. Všetko zožrali.
Odpovedať
Profilova fotka
@milan209 Toto keby som videl v reálnom živote, tak tú záhradku radšej zbombardujem atómovou bombou...
Odpovedať
@milan209 no mohli? no a povedz ked clovek uvidi takuto fotku, nezasluzia si tie slizke potvory smrt? ]-(
Odpovedať
@vapno92 pri takýchto fotkách ide humannost ich likvidovania bokom. A taky melón zožerú keď je ešte 1-2 cm. Mi napr. kaleráby nemáme šancu vypestovať. Minulý rok keď som vyšiel večer na trávnik tak pomali nebolo kde stúpať. Toľko ich bolo.
Odpovedať
12.8.2015 som si cakanie na zatmenie mesiaca kratil zbieranim slizniakov, za polhodiny vyse 700 kusov..
Odpovedať
@stowasser ze si nesiel radsej na hriby ;-) Pouzite hlistice, fakt ich 90% vykape a kapu aj dalsie roky po aplikacii.
Odpovedať
Profilova fotka
Ty vole, toto snáď nemyslíte vážne...
Odpovedať
fuj, to je humus... My ich tiež máme veľa, lebo ja mulčujem... tam sa im darí. Sypem na hriadky Ferraamol, zatial vyzerá, že zaberá. Cukiny len čo vyklíčili, zožrali ich tie svine malé, tak som si radšej doma za oknom predpestovala sadenice, dnes som ich vysadila, porozsypala som Ferramol, som zvedavá, ako to dopadne. Ja by som najradšej tie kačky, ale ešte nemáme ohradený pozemok. Ten Ferramol by mal byť OK, ale túto sezónu míňam už druhú škatuľu (máme celkom veľkú záhradu) a nie je to zas ani také lacné.
Odpovedať
Profilova fotka
Žaby a jašterice sú ich prirodzenými nepriateľmi .Požierajú im nakladené vajíčka.Vytvorte vhodné podmienky pre život jašteríc ( na to stačí kopa kameňov pokrytá trochou zeme ,skalka atd s dierami kde sa môžu jašterice schovať) . Žabám stačí jazierko nemusí sa nikdy upravovať stačí občas dopustiť vodu. Mám to oskúšané,fungujeto.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?