Slivka čerešňoplodá

Ahojte priatelia :-) Je o mne zname ze ziadny velky zahradnik nie som . No co nie je, moze casom byt ;-) Od znalých by som potreboval poradit o okrasnej slivke ak ju tu niekto pozna. Prunus nigra sa mi velmi paci a rad by som ju mal v zahradke a pravdepodobne ju skusil aj ako zivy plot. Aaaale nedari sa mi dohladat nasledovne. Ak dosahuje dospelosti v 8mich rokoch, aku zivotnost ma ten strom . Dalej , aj ked je to v prvom rade okrasny strom kolko ovocia ma ? A v neposlednom rade. Ake ma korene, kedze jeden by bol zasadeny iba asi 4m od studne. Za kazdy postreh dakujem.
Odpovedať
ahoj.zivotnost stromu ta trapit nemusi,ta sa dozije aj 200rokov.ovocie bude male ,horke.na jedenie urcite nebude. ako zivy plot moze rast,ale budes ju musiet kazdy rok strihat.dorasta do sirky 4 metrov,takze od studne musi byt vzdialena asi 5metrov. ahoj
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 máme 3 ks prunus nigra, sadil som ich od seba cca na 3 metre, ak sakoruny spoja, nevadí mi to. U nás v meste, kde som žil pred tým vypílili celú ulicu týchto okrasných čerešní, lebo drevo bolo už práchnivé, vek odhadujem na 30-40 rokov.
Odpovedať
@topvideo kukám na tú druhú foto, čo to tam je za zvláštny bod medzi tými cyprušmi? :-o
Odpovedať
@ivanhrozny112 Dakujem za info. Inak prave tie plody su dobre. Pripominaju mi ( u nas sa to vola Mirabelky ) A horke iste nie su. Preve od nasho podnikoveho zahradnika som sa dozvedel co to je ale nemal som cas od neho zistit viac info. @topvideo Dakujem. Pekne ich mas. Ja som na nete zistil ze sa daju sadit uz od pol metra aby vytvorili relativne skoro celokompozit v korune. Chcel by som docielit zivy plot zo spodu nieco na princip kruspanu a v tom vsadene tieto slivky. Kruspan okolo 1-1,5m a odtial slivocka. No uvidim ako to vsetko dopadne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba gulovy blesk Alebo Ufoni
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba @wolodymyr fotil som z interiéru a to je odraz fotoblesku...
Odpovedať
@wolodymyr alebo šmírákov objektív. :-D @topvideo no to si ma teda dostal! :-N Ja, že máš šmíráka za plotom.
Odpovedať
@17juraj17 vies,existuje okrasna ceresna/sakura/ta plody nema. existuje okrasna jablon,ta ma velmi male plody/ako bobula hrozna/a urcite su nejedle. a slivka/mirabelka/su cervenoplode a zltoplode/belice/ ahoj
Odpovedať
@ivanhrozny112 Z tvojho posledneho komentara je vypovedna hodnota 0. Ja vravim ze som z toho stromu chutnel a su fajn. Nechcem dome cistu okrasu ale jedlu okrasu :-D
Odpovedať
@17juraj17 ja tvrdim to iste.plody su velmi chutne.poznam tie stromy ,mam ich v zahrade
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Prunus serrulata - čerešňa pílkatá - japonská sakura (nemá plody a ak tak nejedlé) Prunus cerasifera - slivka čerešňoplodá - myrobalán (používa sa ako podnož pre slivky, ringloty, marhule ...) existuje červenolistý myrobalán, ktorý rodí jedlé plody ale v menšom množstve, dá sa kúpiť v záhradkárstve. a existuje aj zelenolistý myrobalán, ktorý rodí oveľa viac ten mám doma aj ja. na slovensku sa mi ho nepodarilo zohnať objednal som si 2 stromčeky z Nemecka. červenolistý alebo zelenolistý myrobalán môže byť použitý na živý plot, ale rastie dosť rýchlo takže strihať ho bude treba a v jeseni ešte budete musieť odpratávať dosť lístia. ja tento druh používam ako ovocný strom, ktorý má úžasne plody. a mám ich vysadené ako solitéry. tak vyniknú ale v plote to nebude až tak pekné si myslím. je to strom, ktorý chce rásť do určitej výšky a šírky a on si pôjde za svojim. vy ho budete strihať ale bude to boj pre vás aj pre stromy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@topvideo chcela by som sa spytat ako robis rez týchto okrasnych sliviek? Mam vysadenu od aprila a vyhnala 3 velke do vysky sa tahajuce konare, uz maju dnes asi 80 cm. Kedy a ako mam urobit rez, aby sa zacala viac rozkonarovat? Dakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@mimidlo nie som odborník, len podľa uváženia, najlepšie koncom zimy
Odpovedať
Profilova fotka
@mimidlo mozes urobit letny rez (sice sa robi v auguste), ale kludne este aj teraz. Reze sa v podstate rovnako ako ostatne kostkovliny. Prvy rez je radikalny, tzn. v 1/3 konarikov, 2/3 idu prec. Reze sa na vonkajsie ocko. Taketo okrasne tvary su idealne na pyramidovu korunu, resp. na gulu. Slivka ma rada volny tvar.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 ja mam prunus yodensis, nalavo, a potom nigru a jedly vysokokmen ceresne ale zabudla som odrodu :) 4m od studne je v pohode. Ta nigra dokaze rast aj ako zivy plot- krikovito.
Odpovedať
Profilova fotka
Pred pozemkom mirabelky dve zlte a jedna dozrieva na cerveno az teraz- ako kriky su top!
Odpovedať
@mgx dakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@topvideo dobry den prosim vas ja by som sa len chca opytat sadila som ju tiez teraz na kesen mam ju aj nejako ostrihat strihali ste ich ci? Aked sa mozem opytat mozem vidiet aj foto po rokoch? 🙂 dakujem krasne za ochotu
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka2388 povysadbovy rez je nutnost. aspon teda ak sadis prostokorenny stromcek. Ak mas verziu z kvetinaca, mozno bude lepsie nechat to na skoru jar (po mrazoch).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?