Schizandra čínska

Prosim vas budeme stavat pergolu a chcem ju dat obrast schizandrou. Je tato rastlina pekna? Co sa tyka ovocia su pekne a dockam sa ich vela alebo len symbolicky? Poradte. Byvam pri Poprade, u nas vinic asi nevydrzi. Uvazujem este o kivi actinidia. Ze vraj velmi chutne ovocie.
Odpovedať
ja chcem loniceru mala by byť zelená aj v zime
Odpovedať
@edyta zdravím schizandra ťi skape , sú aj odrody hrozna -30 a kivi actinidia je tiež take dvojsečné :-)
Odpovedať
@adika44 Kurnik sopa, s tou zimou u nas. Adika a viete mi poradit ceresnu do naseho podnebia? V Caklovie mi doporucili Lapins ale dajak nie som si ista co mam objednat. Este dodam ze nechcem ju striekat. Dakujem
Odpovedať
lapins je dobrá odroda samoopelivá nepotrebujete další strom ja spolupracujem s čaklovom roky mjú najlepšej kvality stromky , prvé 2roky treba spodok stromu od šťepu obmotať nejakou vrecovinou lebo tam vimrzne je amen :-D striekať to je tak naj ar odporučam vola sa to vetofit, oleoekol totiž jeto ako keby olejová emulzia - neškodí ale zabije prezimujucich škodcov larvy atd čo my nevidíme no a počas sezony ja nestriekam akurat kupujem lepove pásy na mravce a chrobáky a nalepím až dole ku štepu a už sa nič nebude šplhať do stromu na korunu :-)
Odpovedať
@adika44 Vy ste poklad. Dakujem za rady. Ja som chcela spodok stromu natriet lepidlom na potkany, ale nie som si ista ci je to dobry napad. U nas daktori este natieraju kmen na bielo, ale moje dievcata chodia po stromoch tak ze by boli cele spinove. Zajtra chcem este oskrabat kmen, ze vraj potom sa larvy nemaju kde skryt. Laka ma este ceresnia Kastanka, neviem ktora je lepsia. Inac dajake stromky z Caklova nasli sme dnes v Kvety Tatry.
Odpovedať
lapins je lepšia odroda je samoopeliva a katanka nie je ku nej potrebujete ešte jednu čerešňu
Odpovedať
Profilova fotka
@edyta V prvom rade si myslíme,že pestovanie schizandry v našich podmienkach je samozrejme možné, ak je zvolené vhodné chránené stanovište. Pestovanie u nás je stále nedocenené. Nebojte sa ju vysadiť. Pre získanie plodov však aj napriek tomu, že je to jednodomá rastlina je lepšie vysadiť aspoň 2 rastliny, kvôli opeľovaniu. Rodí obyčajne len vtedy, ak je pestovaná na opore a asi 4 – 6 rok po výsadbe. Vyžaduje chránenú polohu, slnko – nie priame, neznáša prehrievanie v oblasti koreňov a výživnú priepustnú pôdu, vlhko ale nie trvalé zamokrenie. Ešte by som rád zareagoval ohľadom toho, že chcete oškrabať kmeň, asi kôru na nejakom strome…to sa predsa nerobí. Kôra strom chráni. Samozrejme poskytuje aj úkryt rôznym škodcom a živočíchom ale to nie je dôvod, aby ste ho oškrabávali. Môžete stromu ublížiť.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dakujem za rady. Tu koru som chcela len dratenou kefou vykefovat, to som uz aj dakde videla, nemyslim ze uplne odstranit koru. Ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@edyta Chcelo by to vidieť, ale kôru by som ani nekefoval. Predsa len ten strom chráni na zimu. Je to ako depilácia nôh. S chlpami na ich je človeku teplejšie, hladké bez chlpov nie sú chránené a studený vzduch je viac cítiť. :-)
Odpovedať
@rastlinky_sk Chcem sa este opytat ci je vhodne natriet kmen stromu (samozrejme len pasik, nie cely) lepom na potkany nech do koruny neide hmyz? Neviem kde kupit tie lepiace pasy, minule som mala lepiacu pasku ale ta bola na nic. Dakujem
Odpovedať
@rastlinky_sk Este mna napadla jedna vec, daktori nateraju kmen na bielo, da sa to natriet dacim co nespini, lebo deti mi chodia po stromoch. To asi tiez dezinfekuje kmen, ci? Alebo len chrani koru pred praskanim od slnka?
Odpovedať
Profilova fotka
@edyta účinné prostriedky na ochranu rastlín nájdete v špecializovaných predajniach so záhradkárskymi potrebami alebo na eshope Biotomal
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@edyta natrietie kmeňa stromu chráni kôru pred jej praskaním spôsobeným výkyvmi teplôt za slnečných zimných dní, a čiastočne aj preti prezimujúcemu hmyzu, či hlodavcom.
Odpovedať
@rastlinky_sk dakujem za dokaz na super stranku, tak tieto veci som u nas v záhradkárskom obchode nevidela.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?