Sauna na záhrade

Neskusali ste niekto vyrobit saunu na zahrade? Ne nete je toho dost malo.Vykurit ju chcem drevom a hladam navod.
Odpovedať
1
2
5
@avantime no ako... vyriesil si nieco?
Odpovedať
Nie navod na klasicku saunu som nenasiel.
Odpovedať
Profilova fotka
@avantime mám kamaráta, ktorý si saunu postavil na záhrade....aj ju prevádzkuje pre verejnosť, ak máte zaujem, poskytnem kontakt
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
NAZDAR, MAS UZ TU SAUNU???:))) JA CHCEM TIEZ STAVAT
Odpovedať
Profilova fotka
@nefertiti7 Ahoj, ja chcem stavat saunu, na dvore, prosim ta das mi kontakt na toho cloveka, co ju uz ma?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ahoj. postavil som na zahrade saunu na drevo. dreveny domcek, nerezovy komin, piecka harvia m3.
Odpovedať
Profilova fotka
@miro7787, kontaktovali ste p.Stebela?
Odpovedať
Profilova fotka
ano pisal som mu...odpovedal ze sa mozem na jeo saunu prist pozriet a ze pri tej prilezitosti mozme o tom pokecat:) uz s te tam boli tuto sezonu?
Odpovedať
Profilova fotka
@miro7787 áno boli, mám mu pripomenúť, že by predsa len mohol napísať viac, či niečo spomenul...ak tam nepôjdete tak sa veľa nedozviete a ja vybavím :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Oukej, ďakujem :)budem vám vďačný, budúcu sezőnu by som sa už chcel saunovať na svojom dvore :) potom vás pozvem:)
Odpovedať
@miro7787 znamy maju saunu vonku,my vnutri, nevidim jediny rozdiel. Jedine ze naokolo my mame mur, oni drevo-zahradny domcek.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ja by som ale chcel piecku na drevo...to je ina atmosfera:) veď ukáž fotku tej vašej, som zvedavy:)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@igor20030 a mohol by si sa podeliť o skúsenosti??robil si to podla nejakej knihy, či len tak "od oka"?? môžeš poslať aj zopár fotiek?? diky
Odpovedať
Profilova fotka
@miro7787 a ako chces pieckou na drevo udrzat teplotu na pozadovanych povedzme 95 stupnov?Obavam sa ze budes mat celkom problem.
Odpovedať
@miro7787 piecky na drevo sa bezne predavaju, nestudovala som to,ale tam isto treba komin. A aka atmosfera, vysaunovat sa, ist von na sneh a potom dnu ku krbu,nepotrebujes ho mat este aj v tej saune,kde si aj tak 3x po 12-15minut. jedine pozitivum je ze je to lacnejsie, ale aj kopa starosti okolo toho. Ze original su na drevo, aj nase prababky kedysi kurili iba drevom a pokrok ide dopredu, ani vo Finsku uz nieje preferovane stavat sauny s pieckami na drevo.
Odpovedať
Profilova fotka
@firhang parada, uz to studujem, diky:) mam blizko domu super verejnu saunu, vstup stoji 10 € na neobmedzeny cas ale predsa by som chcel na dvore svoju na drevo, raz som bol v takej a odvtedy mi to neda pokoja:) mohli by ku mne chodit aj znamy sa vysaunovat..
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska atmosferu si ja viem uzit aj tych 15 minut, je to parada keď je v saune 100 o pri plapolajucom ohniku a ta vona dreva...a ked sa uz zakuri, tak sa otocit aspon 5-6 krat...a vonku velky dreveny sud s ladovou vodou :))
Odpovedať
@miro7787 vonu dreva co hori v piecke citis:-D cistenie od popola, toto by mi dovnutra do sauny nesmelo,tam chcem uplne cisto,cistejsie nez v kuchyni. 5-6 x po 15 minut? nemal by si prekrocit 30minut za den.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska ty si minimálne hygienik na okresnej úrovni, ja to s hygienou vobec neprehanam naopak:) prach a špina je všade okolo nás, dýchame ho stále:) a popol je sterilný:) deti by sa mali čo najviac patlať v hline aby ziskali imunitu...
Odpovedať
@miro7787 tu nejde o to co dychame a nedychame, ale v saune je neosetrene drevo, agatove lavice. ked mi z krbu padne trocha popola na zem,utrem navoskovane drevo a hotovo, ale prasenie z popola na surove drevo v tak malom priestore 2x2m ako je sauna by to drevo o chvilu nevyzeralo pekne. V saune nesedim v teplakoch ako na zahrade. Takze drevom vykurena sauna je OK iba z hladiska setrenia, nevyhoda komin, spina, praca z drevom, cistenie.
Odpovedať
Profilova fotka
no to je pravda, napriklad doma sa mi s tym drevom uz vobec nechce patlať, minulu zimu som v krbe ani raz nezakuril..nebavi ma stale cistit to sklo, strasne sa mi zadymuje,,,prvu zimu som kuril v novom krbe stale.. teraz zakurim uz asi len, ked si najdem novu priatelku, v ramci vytvorenia romantickejsej atmosfery a aby šaty išli rychlejšie do skrine:))
Odpovedať
@miro7787 odporucam precitat: http://www.saunasite.com/index-en/bui... dole nizsie je prierez konstrukciou sauny, ktorej sa drzal pri stavbe: http://peacecountry0.tripod.com/sauna... dobry blog o saune. zopar uzitocnych tipov a napadov: http://www.saunatimes.com/building-a-...
Odpovedať
@miro7787 pozri fotky a stranky. kludne sa pytaj na cokolvek ohladom sauny.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@igor20030 Diky Igor, zdravim ta:) tak to je ta tvoja sauna?? vyzera to velmi dobre:) tak si to nejak predstavujem, ake asi boli naklady na material? piecky stoja tusim uz okolo 400-500 €, ale nerezovy komin je drahsi, vy mate murovany alebo nerezovy?
Odpovedať
ano, fotky su progres na mojej saune :D piecka: Harvia M3 - stoji cca 380Eur. za ten vsak Harvia spravila novsie modely, odporucam pozriet. existuje aj piecka kde mozes prikladat zvonka sauny, t.j. nemas spinu z dreva v saune, ale zaroven prides o osvetlenie v saune cez presklenene dvierka. takze klasika - nieco za nieco. pri piecke je rozhodujuci objem kamenov. cim viac tym lepsie, pretoze ti umoznuje hodit vacsie mnozstvo vody a tym padom vyvynut vacsi parny naraz (po finsky loyly). konstrukcia: hranolova na betonovy patkach. nobasil 10cm v podlahe, odpocivaren ma dlazkovicu, samotna sauna kvoli udrzbe potom keramicku dlazbu na osb. steny 10cm nobasil, obe strany perodrazka. v saune okolo piecky je keramicky obklad na izolacnej platny Silca, hrubka 5cm. strecha 30cm nad saunou, inde 20cm. drevene obklad v saune: ak smrek tak nesmu byt hrce. tie by po case pri zmenach teploty vypadli. daval som smrekovy obklad - vyber bez hrc - za 8Eur/m2. borovica moze byt aj s hrcami. zavisi aky design chces. ak s hrcami tak borovica, ak nie tak vyberovy smrek - bez hrc. ostatne dreviny su ovela drahsie - rozne termoborovica, termojasen, finska osika. zavisi od penazenky ;) lavice: odporuca sa hocijake huste listnate drevo - napr. jasen, jelsa, osika, topol. dobry vyber dokonca s ukazkami v exterieri som nasiel v JafHolz vo Vlkanovej pri B.Bystrici. cena vsak bola mimo ramec (> 40 Eur/m2), ktory som bol ochotny a schopny investovat. nakoniec som na bazosi zohnal suche forsne z jelsi. opracovanie a konstruckiu lavic som zvladol sam. vsetci vieme, ze o nic nejde. vysledok vid. foto vyssie. material na lavice vysiel 40Eur na komplet. moju pracu neratam. komin: daval som nerezovy z Presporu (polska kvalita :D :D), pretoze pri stavbe konstrukcie z hranolov som este nebol na 100% rozhodnuty aka velka sauna bude a kde bude umiestnena piecka. taktiez treba pre betonovy komin spravit poriadny zaklad. z kominom som spokojny. prechod cez drevenu stenu je spraveny taktiez so Silca doskami - tunel stvorcoveho prierezu. povodne som chcel viest komin zo sauny do ochladzovne - vodorovne. potom z ochladzovne kolmo hore cez strechy. takto by komin dodatocne ohrieval aj prezliekaren. od tohto riesenia ma odhovoril kominar. bola vsak chyba ho pocuvat. nabuduce by som to spravil tak ako som povodne planoval. nater: do sauny ma Tikurrla v ponuke specialny nater na lavice a tiez nater na obklad v saune. zatial vsak plechovky s naterom lezia v spajzi. hadam nasledujuce leto sa k tomu dostanem. nater ma iba zlepsit udrzbu - dreva sa tolko nechyta spina/prach/pot.
Odpovedať
Profilova fotka
saunu som na zahrade aj ja chcel, tedy obaja sme chceli vzdy... ale ak si este saunu spravime :D tak to uz vobec nikam nepojdeme z domu asi :D ved uz len to nas tlaci ist niekam na vikendy, nejake to wellness a podobne... inak sa zamuruje clovek uplne uz doma :D
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?