Rozpory v popisoch rastlín

Študujem si už dlhšie rastliny vhodné pre ílovitú pôdu,keďže takú máme v budúcej záhrade a často narážam na úplne rozporuplné informácie. Kým anglický zdroj uvádza zoznam vhodných rastlín či stromov, na slovenských stránkach zrazu čítam, že rastlina nie je vhodná do ílovitej pôdy, alebo má úplne iné nároky na pôdu ako je uvedené na anglickej stránke! Začínam byť z toho jeleň. Ako sa teda orientovať pri výbere vhodnej zelene do záhrady v závislosti od pôdy, keď záhradkárske portáli si navzájom odporujú? Príklad - kalina vavrínolistá - jeden zdroj ju odporúča do ílu, náš zdroj píše o diametrálne inej pôde! A potom si nakúpte v záhradníctvach drahú zeleň! ]-(
Odpovedať
Zašiel by som si priamo do záhradníctva kde vám iste dajú radu aj ukážu čo je vhodné a čo nie.
Odpovedať
My mame strasne ilovitu podu a pestujem v nej dokonca aj rododendrony :)) Mam japonsku zahradu. Zahradnik jednoducho vykopal vacsiu jamu, zospodu ju odvodnil a dala sa do nej raselina. Rododendrony su stvrty rok o.k. Mam aj magnolie, javory a vselico ine, zatial mi skoro nic neodislo iba jeden taky stalezeny krik so zltopanasovanymi listami ale ten sa mi aj tak nepacil, tak som tam zasadila nieco ine :) Prekvapena som, ze v pohode je vacsina rastlin, rastu sice pomalsie oproti tomu ako by rastli v kvalitnej hlinenej pode ale su o.k.
Odpovedať
@jabadaba Pozri si stranku Havlis.cz, na nej su popisy rastlin asi najvierohodnejsie z toho co som ja studovala.
Odpovedať
@nagymar tak dúfam, že tam nám nepovedia totálne haluze aké nachádzam na záhradníckych portáloch...i keď nám aj záhr. architekta od boku tresla návrh živého plota hoci bola na pozemku a veľmi dobre vedela tak kvalitu pôdy ako aj stanovište a prask, návrh rastliny, ktorá neznáša tak íl ako aj slnko....čo dodať. :-p Proste nechápem ako môžu byť také rozpory zásadné - jedna stránka vyhodí zoznam rastlín vhodných do ílu, ďalšia o nich píše ako o rastlinách do ílu nevhodných a teraz sa v tom vyznaj či dôveruj odborníkom. 8-(
Odpovedať
@klara321 dík za tip. Mám už napozeraných toľko stránok, googlim už takmer rok a pol a narážam na totálne rozpory, čiže už fakt neviem ktorá stránka má pravdivý popis k rastlinám. Predsa buď určitá rastlina neznáša íl alebo je doň vhodná a mali by to rovnako uvádzať všetky zdroje. Jedine v čom sa všetky mnou prelustrované zdroje zhodujú sú ovocné stromy, najmä jablone, z ovocných kríkov ríbezle a vinič - toto je všade uvádzané, že dobre znáša ílovitú pôdu.
Odpovedať
@jabadaba pri tych ovocnych stromoch zalezi na podpniku, pozor, nie kazdy je do ilovitej pody vhodny. Nastuduj si podpniky a potom podla toho vyberaj stromky. Lebo napr. dari sa aj broskyniam na podniku GF677..... pozri plantex. Tam to maju trocha popisane.
Odpovedať
@klara321 aha, tak toto je pre mňa niečo úplne nové, dík. Dám si na podpníky teda pozor a budem vyberať podľa toho. Tuším to chce druhú vysokú, aby človek trafil správne rastliny do záhrady. Hotová veda :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Necitaj :D Radsej si zabehni do zahradkarstva a poinformuj sa priamo tam :-|
Odpovedať
@drslavino citat treba, aby clovek vedel prekuknut, ci ta osoba v zahradnictve je osoba znala veci, alebo len obchodnik, co ma ciel predat co najviac.. mna dorazili v jednom zahradkarstve, ked som kupovala broskynu, ked mi predali stromcek, na ktorom boli dva rozne udaje o podpniku, pricom som mala jasnu pziadavku..Samozrejme, ze mi tvrdili jedno, ale realita bola ina.. Vedia takto cloveka nasrat riadne.. A uplne naj je, ked clovek laik vie pomaly viac, ako ta predavacka, ktora ma akoze pomoct..
Odpovedať
@akvi veď toto! :-p To je ako s tou našou záhradnou architektkou....keby som sa jej typom riadila, asi zaplačem časom. Živý plot, ktorý neznáša priame slnko na vyslnené stanovište...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@akaricid a teraz konkretne k tomuto linku a popisu. https://www.fragaria.sk/product/sk/ja... popis odrody lepsi ako v mnohych eshopoch ale chyba mi tam zakladna informacia a to je typ podpnika (co je superdolezite pre pestovatela, ktory vybera stromy povedzme do malej zahrady alebo do specifickych podnych pomienok ako napriklad @jabadaba )
Odpovedať
Článok sa načítava...
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?