Roštová konštrukcia pod záhradný domček

Profilova fotka
Chcem postaviť záhradný domček z drevenej konštrukcie a osb dosiek s rozmermi zastavanej plochy 3x4m. Domček plánujem postaviť na základových pätkách z DT s výstužou, na ktoré sa urobí roštová podlahová konštrukcia, niečo podobné ako na foto. Vedel by niekto poradiť: - aké DT použiť na pätky - stačí 20x20? - koľko pätiek urobiť, resp. v akej vzdialenosti od seba - môžu byť vzdialené od seba 1,5 m (čiže by ich bolo 12ks) ? Alebo radšej na 1 m (čiže 20ks) - aky rozmer hranolov použiť na rošt Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@johny18 Chceš bezpodmienečne použiť DT-čka? Ja sa chystám na jar, až bude trochu lepšie počasie stavať prístrešok - garáž - dielňu, neviem ako to správna nazvať a rozhodol som sa že to budem stavať na zemných skrutkách dĺžky 80cm. Rozmer stavby bude 6x4,5 m a počítam s rozostupom skrutiek 1,5 m. Len pre informáciu, jedna zemná skrutka stojí v e-shope cca 8.-€ :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 Niečo pre inšpiráciu. https://www.youtube.com/watch?v=fuFyc... https://www.youtube.com/watch?v=WlCGI...
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 nemam ziadne skusenosti so zemnymi skrutkami, tak preto som rozmyslal nad DT
Odpovedať
@jamk1 trocha fyziky: samotný domček bude mať nejakú hmotnosť, aj jeho zariadenie bude mať nejakú hmotnosť. K tomu sa pridá pol metra snehu na streche. Táto celková hmotnosť sa prenáša na zem prostredníctvom pätiek. Pätka 20x20cm tlačí na zem plochou 400 cm2. Akú silu prenesie na zem zemná skrutka, keď tam, kde má byť plocha, je hrot?
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 presne tak ideme robit na jar i my.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino V podstate neuvažuješ zle, ale ako si pozrieš na nete stavby, ktoré sa realizovali na zemných skrutkách, tak ich vôbec nie je málo. A nakoniec Benátky - postavené na pilieroch... :-)
Odpovedať
@jamk1 mám prístrešok pre dve autá na zemných skrutkách, tak viem o čom píšem ;-) Hoci ten prístrešok od minulej zimy vyzerá ako šikmá veža v Pise, zatiaľ to neriešim. Ale ak si raz udriem hlavu o pomúrnicu, ktorá je teraz nižšie, budú tie skrutky lietať po celej ulici :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Zemné vruty nie sú žiadna novinka, sú odskúšané a bežne sa používajú. Pozri niekoľko príkladov. A to sú stavby podstatne väčšie, ako nejaký záhradný domček. :-) http://prezahrady.sk/zemne-skurtky-kr... http://www.isometall.eu/reference-2/d...
Odpovedať
@jamk1 a preto som ich aj použil pod prístrešok. A teraz dumám, ako ho v celosti zodvihnúť a skrutky zaliať do betónu...
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Nemohol byť u Teba problém v nedostatočne zhutnenej zemine?
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Neviem, či Ti pomôžem, alebo Ťa aspoň inšpirujem... ale mne, keď prišli postaviť altánok, tak som nemal nič pripravené, iba som vedel ukázať miesto, že kde by mal stáť. Postavili ho (šesťuholníkový tvar o priemere 4m iba na tehly a odišli. Ja som potom pomocou hydraulického zdviháka, aký sa bežne používa na zdvíhanie auta postupne dve a dve stojky odľahčoval, pod stojkami som vykopal jamu, do nej nalial betón a do betónu zapustil pätky na upevnenie stojok. Pokúsim sa sem vložiť odkaz na albumy, kde to je vidieť, ale nezaručujem, že sa budú zobrazovať. https://photos.app.goo.gl/gAxHexio9qc... https://photos.app.goo.gl/S8LKD4TSkPa... https://photos.app.goo.gl/qjsGcTCgV34... https://photos.app.goo.gl/ynUmPbz4Hoo...
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 http://dielna.prakticky.sk/2015/09/16... http://www.zemneskrutky.sk/userupload...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamk1 odkopal som 60 cm hliny, na to som dal 30 cm štrku a dlažby a do toho som zakrútil skrutky dlhé asi 65 cm. Z toho 5 cm boli nad dlažbou, 30 cm v užabovanom štrku a dlažbe a asi 30 cm v uľahnutej hline bez kameňov. Pri použití dlhších kotiev, ktoré ale nestoja 8€, by sa to možno nezapichlo. Zrejme to raz pridvihnem zdvihákmi a tie skrutky zabetónujem
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino chapem spravne, ze si zemne vruty zavrtal do dlazby a do strku? ja som sa zatial stretol len zo zavrtanim zemneho vrutu do neporuseneho podlozia, samozrejme, kde je skalnata poda, tam sa vrtakom predvrta diera. ten vrut si sam zhutni zem okolo seba. ale kotvit vruty do strku (i kedz hutnenom), tak to je nedodrzanie pracovneho postupu. i ked si mozno pouzil nejaky iny typ vrutu, o ktorom som este nepocul. a pri nom sa pise, ze mozes, alebo musis obkopat zem, zasypat strkom, zavrtat vrut. neviem. no myslim, ze za tvoj sikmy altanok nemozu tie vruty, ale... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino a pytal si sa ako sa prenesie ta sila na zem cez ten vrut. no ona sa prenesie cez tie zavity, nie cez ten hrot. a plocha zavitov je dost velka + konovity tvar vrutu. hrot ma za ulohu ten vrut viest a razit cestu. preto aj klinec oproti srubke lahsie prejde linearne cez drevo, ako srubka, ale to ty, ako majster s drevom urcite vies. keby si do dreva predvrtavat vacsiu dieru, ktoru vyplnis polystyrenom a potom tam zaskrutkujes srubku. budes ties zvalovat vinu na tu srubku, ze tam poriadne nedrzi?
Odpovedať
@martin153 nakoľko má ten vrut driek, tak je jedno, či je ten driek v zemi, štrku alebo vo vode. Len závitová časť v hline mala byť zrejme dlhšia. Ale keď si zvážiš, ako sa navrhujú základy domu, že sa zabetónuje široká pätka, potom idú užšie DT a platňa, tak je jasné, že tá široká pätka roznáša silu v tom mieste, kde je na vrute hrot... Ale je jasné, že je chyba len a len vo mne, vybral som si zlé kotvenie :-| Takto to vyzeralo pôvodne a teraz:
Odpovedať
@martin153 prečo sa napríklad bojler neupevňuje do pórobetónu vrutmi? Ale sa dáva do chemickej kotvy alebo sa dáva na druhú stranu steny platnička. Hlina nie je drevo ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino neidem spekulovat, ale vyzera, ze si dal len styry vruty, kazdy jeden 35 cm do zeme (kedze to ostatne nepocitame). neviem, ale ani styry betonove patky 60x60x35 by ti tiez velmi nepomohli. podla mna si mal dat este aspon po dve-tri stojky naviac po oboch stranach. aj ked to budes menit za beton tak urcite si tam daj viac stojek. ak by sa mi chcelo, tak by som ti aj vypocital o kolko si tie vruty pretazil, ono maju svoje limity a vyzera, ze si ich prekrocil niekolko nasobne. ale to len spekulujem, neviem, aka je stavba, aka je strecha, hmotnost konstrukcie, sila vetra atd atd. ale stale si myslim, ze vruty su v tom nevinne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino lebo unostnost podlazia/steny, nie unostnost vrutu/skrutky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
No, asi tie skrutky boli jednoducho kratke. @jakino Obcas proste na velkosti zalezi 😉😀
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Vďaka za poučné čítanie. :-)
Odpovedať
@jakino zemná skrutka, tak isto ako aj piloty, mikropiloty a všetky tyčové spôsoby zakladania nefungujú na princípe ako plošné prvky (dosky, pás, pätky - rozložením tlaku na vodorovnú plochu), ale na princípe trenia. Ty si zrejme základnú vlastnosť "kotvenia" eliminoval výmenou a "nakyprením" okolia kotvy a navyše si asi dal tie vruty krátke. Na zemných vrutoch sú založené niektoré drevené domy a stoja už desaťročia. Problém nie je v technológii. Vruty a turboskrutky v murive sa nepovažujú za spoľahlivý kotviací systém (nie preto, že by nefungoval, ale je tam vysoké riziko jeho znefunkčnenia pri skrutkovaní), preto radšej chemická kotva, alebo iný spôsob kotvenia (rozperky, hmoždiny...) @johny18 dá sa to aj na pätkách. Ja osobne by som použil menej väčších (30x30), ich rozpon závisí od trámov, ktoré budú prenášať podlahové zaťaženie za predpokladu, že rámová konštrukcia domčeka bude v mieste pätiek prenášať všetky ostatné zaťaženia (strecha, steny, nahodilé zaťaženie...). Bezproblémov sa dá navrhnúť rozpon 3 aj 4m. Tie pätky by mali byť v nezamrznej hĺbke.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav konecne nejaky prispevok k mojej otazke :D Vsetky zatazenia zo strechy, stien budu znasat len pätky po obvode, tak tie asi urobim ako vacsie ak pisete. Aky rozmer hranolov by som mal pouzit? 20cm vyska x 15cm sirka? Vnutorne pätky budu znasat len zatazenie podlahy - bude tam dielna, sklad zahradneho nabytku v zime, bicyklov, kosaciek a pod.. Tie by som mohol urobit mensie, ale asi by som ich mal urobit viac - podlahu chcem riesit z cetris dosiek a na to keramicku technicku dlazbu, tak aby nedochadzalo k priehybom.
Odpovedať
@johny18 na 3m rozpon b mali stačiť aj fošne 15cm vysoké á 50cm (podlaha aj strop), a stačilo by ti 6 pätiek. Ak sa obávaš alebo tam naložíš nejaký stavebný materiál (vrecia cementu...) tak daj 20cm fošne ale také sa na stropy v domoch používajú na skoro 5m rozpony.
Odpovedať
Už keď tie zemné skrutky sadli, napadlo ma riešenie - vybrať dlažbu, vysadiť drevenú stojku z držiaka, držiak zo skrutky. Nasadiť na skrutku plechovú platňu 500x500x8 mm, ktorá roznesie zaťaženie na väčšiu plochu. Nasadiť vymedzovací kus, napr. rúru, cez ktorú sa oprie držiak na platňu, potom naspäť držiak stojky, naspäť stojku a dlažbu. Samozrejme nie vtedy, ak to betónovanie vyjde lacnejšie... :-)
Odpovedať
@dedo758 tú skrutku treba nadstaviť (ak sa dá) a zaskrutkovať do únosného podložia.
Odpovedať
@slavoslav @dedo758 @jankazb @martin153 @jamk1 tak som to teda prepočítal. Prístrešok s betónovou škridlou má 5 ton a 40 cm mokrého snehu 6 ton, to je dokopy 11 ton, teda cca 120 000 N. Prístrešok má 6 nôh, každá teda tlačí na skrutku silou 20 000N. Ak chceme nejakú rezervu, musí uniesť aspoň 30 000N. To zvládnu, podľa tabuľky Krinner, skrutky dlhé minimálne 140 cm a tie stoja nad 100€ za kus a zakrúcajú sa strojovo. Takže tie moje 65 cm prdítka to nemali šancu zvládnuť. Pomôže už len ich zaliatie do kocky betónu 30x30x30cm, čo môže @johny18 spraviť hneď :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino Nič v zlom, ale tu presne platí porekadlo - dvakrát meraj a raz rež... Vidím, že Ty si "rezal" bez merania. :-)
Odpovedať
Ja som to riešil profi zemnými vrutmi 120 cm dlhými - je to dôležité aby boli v nezamŕzajúcej hĺbke kvôli prípadnému pohybu v mrazoch. Pôdorys je 6 x 4 m, tri nosné hranoly 600 x 15 x 10, obvodové po tri vruty/skrutky, stredný iba dva na krajoch. Dôvodom je, že som mal dokopy iba 8 zemných skrutiek od výrobcu, ktoré používajú na fotovoltaické elektrárne za výhodnú cenu. Ináč cena takej skrutky sa môže blížiť až k 40,-€. Medzi skrutky som ešte vykopal pás hliny, v ktorej je vysypaný štrk a uložené betónové tvárnice do roviny na vypodloženie nosných hranolov. Tieto zemné skrutky sa zavŕtavajú strojovo, bola to riadna otročina ich tam ručne zatočiť...
Odpovedať
a preco jednoducho nepodlozit tramy kockami 40x40 alebo 50x50,aby to bolo trochu v lufte,na spodok polozit foliu a vysypat kamenom napr 16/32 a je vymalovano. Netreba ziadne skrutky,vrtanie avietor ho urcite neodfukne.Mam to vyskusane.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?