Realizácia skalky

Profilova fotka
Ahojte všetci :-) Pomaly sme dokončili domček a teraz je na rade záhrada - to bude ešte fuška :-| Nie som extra šikovná "záhradníčka", mám len približnú predstavu, ako by malo všetko vyzerať. Pomaly to snáď nejako zvládneme. Najviac sa bojím skalky - mala by byť vpredu, pred domom, vedľa schodov a chodníčka k domu. Chcela by som, aby bola pekná a čo nejmenej náročná na údržbu. Myslím si, že by bolo najlepšie prenechať jej realizáciu odborníkom. A tu vás chcem poprosiť o radu - má niekto tušenie, koľko môže taká skalka zrealizovaná na ploche cca 30m2 stáť? A pozná niekto firmu - najlepšie čo najbližšie k Žiline- čo by nám také čosi urobila?Máte osobnú skúsenosť? Veľmi ďakujem za každú radu!
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý, ja som mala včera jednu záhradnú architektku na našej záhrade. zatiaľ je záhrada ako púšť pre surikaty:-) ... tiež som mala prosbu o realizáciu skalky. no najskôr som ju poprosila o návrh. Tak cca 2 týždne musím teraz čakať. Potom Vám napíšem cca akú cenu nám vyčíslila:-/
Odpovedať
Dobry den, co sa skaliek tyka, tak o jej vhodnosti rozhoduje velmi lokalita a svahovitost pozemku. Ak mate rovny pozemok, tak skalka na nom vyzera dast neprirodzene a je skor rusiva. Ak vsak v zahrade mate svah, tak v tomto pripade je vhodne zalozit na nom skalku. Je dolezite tiez na ktoru svetovu stranu je svah orientovany, kvoli dlzke denneho svetla. Kazda rastlinka ma odlisne naroky. Neodporucam vysadzat letnicky do skalky, posobi to nevkusne. Nepouzivajte vela druhov kamena, roznej farby, vyzeralo by to neprirodzene. Vysadzajte iba skalnicky, ide o skupinu rastlin ktorych povodne stanovisko je skalnate horske prostredie. Ak si pozvete k sebe odbornika ktory bude zohladnovat horeuvedene postrehy, tak mozte byt v istote ze vasa skalka je v dobrych rukach. Cena skalky zavysi od druhov rastlin a od kamena, a z akej vzdialenosti bol dovezeny. Nieje potrebne vysadzat vsakovake exoticke rastlinky, ktore su zvacsa cenovo drahsie, drzte sa len skalniciek a budete s vysledkom spokojna
Odpovedať
Profilova fotka
@lori Nie je ani tak dôležité, odkiaľ by prípadný architekt bol, ak by bol záujem, je schopný precestovať pol Slovenska. Dôležité sú referencie a hlavne skúseností so stavbou skalky, pretože i keď sa niekomu zdá, že ide len o kopu kameňov a rastliny, je to oveľa zložitejšie. Aj samotná pokládka, ukotvenie a výber rastlín. Ako už bolo spomenuté, prirodzený svah je ideálny na využitie skalky ale nie je nemožné vytvoriť aj umelý svah takmer k dokonalosti. Na malej ploche nesmie byť priestor na omyly a to sa bohužiaľ stáva skôr ako na veľkej ploche. Správny výber rastlín a ich výsadba a rozvrhnutie by malo byť také, aby skalka bola zaujímavá každý mesiac v roku, aby nevznikli prázdne miesta a mohli ste vždy niečo obdivovať.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@molucia za návrh celej záhrady vypýtala 80€ , skalku samostatne nevyčíslila. L
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Zdravím, chcela by som sa poradiť ohľadom založenia skalky... je možné tu v rohu založiť takú menšiu skalku? orientácia je JZ. Sadili sme teraz živý plot a je to tam také prázdne, preto by som to chcela nejako oživiť... ta prva foto je ten roh, kde by skalka mala byť... kupila som 30 svahových tvárnic a tie by som tam chcela pouziť, samozrejme nie tak vysoko ako je priložený obrázok..a chcela by som to ako je napr. 3 obrázok, len neviem či to tam bude možné hentak zrealizovať..Za každú radu budem vďačná.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucka11123 Osobne si myslím, že skalka a tvárnice nemajú nič spoločné. Mne prídu veľmi umelé, neprirodzené. Skalka, ak je dobre vytvorená má kopírovať prírodu v horách, na skalách. Tento priestor treba oživiť úplne niečím iným. Máte obrovskú záhradu a žiadne dominantné stromy. Takže živý plot berte len ako clonu, výplň a začnite uvažovať na okrasným záhonom, kde budú dominovať napríklad stromy zaujímavé farbou lístia alebo tvarom koruny či celkového habitusu. alebo kvetmi. Náš návrh berte len ako tvarový materiál. Nepoznáme podmienky a bližšie info, takže navrhované druhy nemusia sedieť do vašich podmienok. Predpokladám však, že ak ste tam plánovali skalku, že je tam viac slnka. Snažte sa tiež zakryť ten stĺp.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
este by som sa chcela informovat, ze by ma to asi cca stalo? vyzera to pekne aby by som sa do toho pustila :-)
Odpovedať
@molucia Dobry vecer kolko m2 ma vaša záhrada?Boli ste s návrhom spokojná?l
Odpovedať
Profilova fotka
Ano velmi. Snazime sa plnit plan svoj pomocne.zatial to ide :-)
Odpovedať
@lucka11123 skús pozrieť v mojom albume, možno ťa niečo inšpiruje, máš tam zároveň aj presné rozmery výsadieb a aj orientácie na svetové strany ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem pokukam
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?