Problém s javorom cervenolistym

V apríli 2019 sme si kúpili a zasadili javor, prišiel upršaný máj a teraz som si všimla na strome. Viď foto. Ako ho zachrániť?
Odpovedať
@margecany Je to hubovité ochorenie (pleseň), asi múčnatka. Dôvodom je studený a daždivý máj. Mám podobné problémy s javorom, kúpeným v apríli - nenarástli mu poriadne listy a aj tie čo narástli, tak veľa z nich opadalo. Treba to postriekať nejakým fungicídom, ja som použil Thiovit Jet. Postrekoval som pred 2 týždňami, zdá sa, že pleseň sa zastavila. Zatiaľ nejaké výraznejšie zlepšenie nie je vidieť, tento rok už listy asi nenarastú, uvidím na jar. Ja našťastie kôru ešte nemám chytenú, u teba sa pleseň rozšírila už aj na kmeň. Skús to tiež postriekať, možno aj 2-3x s odstupom 10 dní . V takomto štádiu je to už len lotéria, záruka na vyliečenie nie je.
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem za radu. Je mi to strašne ľúto, lebo v korune si spravili hniezdo vtáčiky. Najprv som si myslela, že listy znečisťujú trusom.
Odpovedať
ked sa chces vyhnut chemii, kludne ostrihaj vsetky napadnute cerstve vyhonky a ostatne nechaj na prirodu. Ked sa zlepsi pocasie, bude to lepsie
Odpovedať
Tak okrem múčnatky, to môže byť aj Stegonosporium pyriforme, mikrohuba bez pohlavného štádia, ktorá po reze, zlome, alebo poranení rôzneho druhu vniká do výhonkov a vetví, kde spôsobuje odumretie kôry. Tiež som sa dočítala, že len ostrihať ako napísala zita19, práve to dnes manžel robil, len verím, že sa to neprenesie aj susedom na ich javor. My máme červenolistý, ale nejako tie listy zelenejú, už nie je taký červený, ako pri kúpe, je to asi tým, že všetky mladé výhonky, čo boli červené sme museli zostrihať, ešte keby bolo tak sucho, tak uvidím ako bude reagovať kôra stromu.
Odpovedať
@margecany zelenie sa, lebo bojuje o zivot, tvori maximum chlorofylu kolko vladze. Takemu velkemu stromu tazko pomoct dostat sa do lepsej kondicie, jedine snad hnojenie na list, hnojenie do pody nema vyznam
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?